Το ΜΕΤΡΟΝ: Κλείνουν την ΑΕΠΙ και δημιουργούν κρατικό φορέα! Είμαστε κάθετα αντίθετοι!

Το ΜΕΤΡΟΝ: Κλείνουν την ΑΕΠΙ και δημιουργούν κρατικό φορέα! Είμαστε κάθετα αντίθετοι!

Διαβάστηκε
Με ανησυχία και έντονο προβληματισμό ακούσαμε το σχέδιο του ΥΠΠΟ για την...
Το ΜΕΤΡΟΝ: Κλείνουν την ΑΕΠΙ και δημιουργούν κρατικό φορέα! Είμαστε κάθετα αντίθετοι!


Δελτίο Τύπου

Με ανησυχία και έντονο προβληματισμό ακούσαμε το σχέδιο του ΥΠΠΟ για την διαμόρφωση εντός ΟΠΙ μιας "υπηρεσίας" είσπραξης του Πνευματικού Δικαιώματος, με παράλληλη αφαίρεση της αδείας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, με αυτονόητη συνέπεια την πτώχευσή της και την οριστική απώλεια για τους δημιουργούς ενός πολύ μεγάλου ποσού δικαιωμάτων που της (μας) οφείλει η αγορά. To ΥΠΠΟ, χωρίς να μας δώσει περιθώριο για διαβούλευση και αναλυτική ενημέρωση (όπως είναι υποχρεωμένο - όταν έχει να  κάνει με ιδιωτικό ατομικό δικαίωμα) μας ανακοίνωσε πως θα ρυθμίσει το τοπίο των δικαιωμάτων με αποσπασματική τροπολογία. Κρατικοποιεί το δικαίωμα ή - καλύτερα - το “συριζοποιεί”, αφού τα κομματικά του στελέχη (που εδώ κι ένα χρόνο μπήκαν στην ΑΕΠΙ με σκοπό την αποτροπή της πτώχευσής της) θα είναι παρόντα και στον νέο μηχανισμό-έκτρωμα.

Κι όλο αυτό ενώ είχαμε ζητήσει καθ' επανάληψη ένα χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθεί το business plan που συντάσσει αυτό τον καιρό η έγκριτη Ernst&Young. Δυστυχώς ο πολύπαθος κλάδος μας πηγαίνει από την Σκύλα στην Χάρυβδη: Από μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρεία, με αυταρχική και μη διαφανή λειτουργία, χωρίς κανένα έλεγχο από τους δημιουργούς (ΑΕΠΙ) - σε μια κρατική "γραμματεία" εντός ΟΠΙ, χωρίς καμία διοικητική και αποφασιστική αρμοδιότητα από τους δημιουργούς, χωρίς Εποπτικό Συμβούλιο, νόμιμη Γενική Συνέλευση και αυτοδιαχειριστική πρακτική! Και μετά από αυτή την "γραμματεία", θα βρεθούμε πάλι στο μηδέν, χωρίς Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης δικό μας, με κατεστραμμένη την εργασία μας, να προσπαθούμε να κτίσουμε στα ερείπια, σε μια αγορά κακομαθημένη και διαιρεμένη.

Άραγε με ποιόν τρόπο θα ελέγξουμε αυτό το "παράρτημα" του ΟΠΙ - αν κάνει σωστά την δουλειά του, αν εισπράττει και αποδίδει δίκαια, αν δεν κλείνει το μάτι στους χρήστες (ψηφοφόρους), αν δεν παρακρατεί κατά την κρίση του τα χρήματα μας για δικές του αδιαφανείς προτεραιότητες; Και όταν ο ΟΠΙ δεν είναι ανεξάρτητη αρχή αλλά πλήρως ελεγχόμενος από το κράτος, πώς περιμένουμε να συνεργαστούν οι ξένοι οργανισμοί, που προστατεύουν απόλυτα την ανεξαρτησία τους από κάθε κρατικού τύπου διαχειριστική παρέμβαση; Αναμένουμε με αγωνία την τροπολογία που θα ρυθμίζει το κυβερνητικό σχέδιο, για να δούμε την πλήρη νομική και διοικητική προσέγγιση της κυβέρνησης. Δεν τρέφουμε ωστόσο αυταπάτες: Το δράμα μας συνεχίζεται και μπαίνουμε σε πλήρως αχαρτογράφητα νερά. Ελπίζουμε στο καλύτερο αλλά δυστυχώς περιμένουμε το χειρότερο. Φυσικά θα ασκήσουμε όλα μας τα νόμιμα δικαιώματα και η υπόθεση θα φτάσει ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να εισπράττει δικαιώματα ούτε να λειτουργεί "υπέρ" και συγχρόνως "εναντίον" ιδιωτών με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους χρήστες: Από 18 εκατομμύρια τζίρο που έκανε στη χειρότερη χρονιά της η ΑΕΠΙ, ο κρατικός συριζαϊκός φορέας θα κάνει το ένα δέκατο (στην πιο ευοίωνη προοπτική). Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και ίσως και ποινικές και θα αναζητηθούν.

Το σωματείο μας θα προχωρήσει άμεσα σε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Συνάδελφοι οι ώρες είναι κρίσιμες!Η κυβέρνηση προσπαθεί με εκβιαστικό και κρατικιστικό τρόπο να διαλύσει το ελληνικό τραγούδι.Πρεπει να κάνουμε ΑΜΕΣΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.
Θα ειδοποιηθείτε με καινούριο μειλ για την ημερομηνία και τον τόπο.--

Σωματείο Συνθετών και Στιχουργών "ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ"

Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο10/10 (1)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια