θεατρο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 17.12-23.12

Ο απόλυτος θεστρικός οδηγός!
Διαβάστηκε φορες
Μια καινούργια εβδομάδα ξεκινά που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά από τα Χριστούγεννα! Μέσα σ' αυτή την εβδομάδα νέες παραστάσεις ξεκινούν και άλλες ρίχνουν αυλαία. Για να δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Χορεύοντας στο σκοτάδι @ Vault


Το Χορεύοντας στο Σκοτάδι (“Dancer in the Dark”) παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Lars Von Trier, με τους Björk (βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες, στα European Film Awards, στα Bodil Awards, υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες και στα Oscar), Catherine Deneuve, David Morse, Cara Seymour, Peter Stormare, κ.ά

Μία από τις πιο σπαρακτικές ταινίες όλων των εποχών και από τις σημαντικότερες, όχι μόνο του εμπνευσμένου στοχαστή - δημιουργού, αλλά και του παγκόσμιου σινεμά. Η Σέλμα, μια Τσέχα μετανάστρια και ανύπαντρη μητέρα στην επαρχία της πολιτείας Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ του 1967 έχει ένα οδυνηρό μυστικό. Πάσχει από μια σπάνια κληρονομική ασθένεια, χάνει σταδιακά την όρασή της. Δουλεύει ασταμάτητα και μαζεύει χρήματα, προκειμένου ο γιος της να εγχειριστεί για να μην έχει τη δική της τύχη. Η μόνη της διαφυγή από τη σκληρή της πραγματικότητα, είναι τα αμερικάνικα μιούζικαλ. Ακόμη και στη ζωή της μετατρέπει, με τη φαντασία της, τους ήχους που ακούει σε μουσική, μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια την ίδια, όμοια με εκείνα που παρακολουθεί. Όταν όμως ένας απελπισμένος γείτονας κλέβει τις οικονονίες της, το δράμα της ζωής της μετατρέπεται σε τραγωδία που κλιμακώνεται σε ένα τραγικό φινάλε.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 17/12.

*****
Γαμήλιο Εμβατήριο @ Σύγχρονο Θέατρο



Η ομάδα ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ, τον Κωνσταντίνο Κάππα και τη Μαίρη Χήναρη στο έργο «Γαμήλιο Εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη, που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο, σε συμπαραγωγή με το ΔηΠεΘε Ρούμελης και σε συνεργασία με τη Λυκόφως. Ένα από τα πιο σημαντικά νεοελληνικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα ανεβαίνει στη σκηνή μετά από πολύ καιρό για 18 μόνο παραστάσεις σε μια πρωτότυπη σκηνοθεσία.

Σε μία ελληνική κωμόπολη του Μεσοπολέμου μία οικογένεια που έχει χάσει τον πατέρα κι έχει τέσσερις ανύπαντρες κόρες στηρίζει όλες τις ελπίδες της στο γιο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Όταν κάποια στιγμή επιστρέφει, δεν το κάνει για να βοηθήσει την οικογένειά του, αλλά για να πουλήσει κι ό,τι τελευταίο τους έχει απομείνει, καλύπτοντας έτσι την κατάχρηση που έχει κάνει στη δουλειά του. Η οικογένεια καταρρέει κι η επαναστάτρια κόρη αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Κάθε επανάσταση όμως διαποτίζεται με αίμα…

Πρεμιέρα: Δευτέρα 17/12.

*****
Εκκλησιαστής @ Bios


Ο Αντώνης Αντωνόπουλος μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης, επιστρέφει στο Bios για 6 μόνο παραστάσεις.
Μια εικαστική χορογραφία για το αρχετυπικό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης. Μια όπερα δωματίου για τη ματαιότητα της ανθρώπινης φύσης.

Η παράσταση αφηγείται με μουσικούς και χορευτικούς όρους την ιστορία του Εκκλησιαστή. Ο Lowtronik συνθέτει επί σκηνής το ηλεκτρονικό ηχητικό τοπίο και ο Αντώνης Αντωνόπουλος σωματοποιεί την πορεία του ανθρώπου από την πρωταρχική και ζωώδη καταβολή του στην αναζήτηση της θεϊκής του υπόστασης. Μέσα από τα δώδεκα κεφάλαια του Εκκλησιαστή, αυτή η δυαδική ορχήστρα εξερευνά τα όρια ανάμεσα στη μουσική αφήγηση και την αναπαράσταση.

Πρεμιέρα : Τρίτη 18/12.

*****
Nα ντύσουμε τους γυμνούς @ Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν


Η νεαρή και θελκτική Ερσίλια Ντρέι είναι η γκουβερνάντα της μικρής κορούλας του Πρόξενου της Ιταλίας στην Σμύρνη. Η ζωή της θα μπορούσε να ονομαστεί ευχάριστη, εξαιρουμένων των συνεχών επιπλήξεων που υφίσταται από την γυναίκα του Πρόξενου, ενός μάλλον δύσκολου χαρακτήρα.

Ένας νεαρός αξιωματικός του Ναυτικού, ο Φράνκο Λασπίγκα, διερχόμενος από την Σμύρνη, ερωτεύεται και αρραβωνιάζεται την Ερσίλια. Τα κάλλη της νεαρής γκουβερνάντας όμως, δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον Πρόξενο Γκρόττι – ο οποίος της εξομολογείται και της επιβάλλει τον έρωτά του. Το συγκεκριμένο πάθος περιπλέκει τα πράγματα και ωθεί την Ερσίλια να παραμελήσει τα καθήκοντά της ως γκουβερνάντα.

Ένα απόγευμα, αποσπάται η προσοχή της και η μικρή κόρη του Πρόξενου, που έπαιζε στο μπαλκόνι του σπιτιού της, πέφτει και σκοτώνεται. Η μητέρα του δύστυχου κοριτσιού, η οποία ανακαλύπτει ταυτοχρόνως τον παράνομο δεσμό του συζύγου της με την Ερσίλια, την απολύει. Η Ερσίλια, απόβλητη, χωρίς δουλειά, επιστρέφει στη Ρώμη για να βρει τον αρραβωνιαστικό της. Ψάχνοντάς τον όμως στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ανακαλύπτει ότι παραιτήθηκε από την υπηρεσία κι επιπλέον ετοιμάζεται να παντρευτεί μία άλλη κοπέλα. Η Ερσίλια, απελπισμένη, αποφασίζει να εκπορνευτεί και να αυτοκτονήσει πίνοντας δηλητήριο.

Ο μυθιστοριογράφος Λουντοβίκο Νότα, ενθουσιασμένος με τον ρόλο που διαδραματίζει η δυστυχισμένη Ερσίλια σε αυτό το δράμα, την παίρνει υπό την προστασία του, όταν εκείνη βγαίνει από το νοσοκομείο, αφού προηγουμένως κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μετά το απονενοημένο της διάβημα…

Πρεμιέρα: Τετάρτη 19/12.

*****
Κοριολάνος/ Ιούλιος Καίσαρας @ Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής»


Θέλοντας ο Κωνσταντίνος Χατζής,  να διερευνήσει μέσα από την ποίηση του Σαίξπηρ, το θέμα της εξουσίας και πως αυτή διαφθείρει τον λαό και κυρίως αυτούς που την ασκούνε, καταπιάνονται με αυτά τα δυο μεγάλα έργα, Κοριολανό και Ιούλιο Καίσαρα διασκευάζοντάς τα  σε μια ενιαία παράσταση.

Στον Κοριολανό, βλέπουμε πώς η λαϊκή εξουσία χρησιμοποιεί τα μέσα και τη δύναμή της για να κερδίσει δικαιώματα και να εξοντώσει έναν εν δυνάμει τύραννο ενώ στον Ιούλιο Καίσαρα πώς η αριστοκρατική τάξη δολοφονεί έναν λαοφιλή και χαρισματικό ηγέτη για να μην εξελιχθεί σε αυτοκράτορας.

Η προσέγγιση τέτοιων μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα από πάντοτε είναι δύσκολη, όμως η επαφή με τον σαιξπηρικό λόγο, και η ανάγκη να τα πουν με τα δικά τους λόγια μέσα από αυτό αυτή τη διαδικασία, οπλίζει τους συντελεστές με ενέργεια, με πάθος, όρεξη για ζωή, χαρά και δημιουργία και μας «βγάζει στο δρόμο».


Πρεμιέρα: Παρασκευή 21/12.

*****
Άλλες παραστάσεις που ξεκινούν εντός της εβδομάδας:

Aπό Δευτέρα 17/12
Homo Greco @ Σταθμός Θέατρο
Παράσιτα @ Bios
Το τενεκεδένιο ταμπούρλο @ Σημείο

Από Πέμπτη 20/12
Οnce @ Εθνική Λυρική Σκηνή
8 γυναίκες κατηγορούνται @ Αργώ

Από Παρασκευή 21/12
Σταχτοπούτα @ Μέγαρο Μουσικής

Από Σάββατο 22/12
Μάστερ και Μαργαρίτα @ Ροές
Ένας εχθρός του λαού @ Studio Μαυρομιχάλη

*****
Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία:

Mέχρι Τρίτη 18/12
Πρώτος έρωτας @ Θέατρο Φούρνος

Μέχρι Τετάρτη 19/12
Ηλέκτρα, υποχείριο των θεών @ Faust
Τι είδε το φεγγάρι @ Θέατρο Σταθμός

Μέχρι Πέμπτη 20/12
Σωτηρία με λένε @ Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μέχρι Παρασκευή 21/12
Μικρά Τίποτα...μεγάλα κάτι @ Θέατρο της Ημέρας

Μέχρι το Σάββατο 22/12
Μπλε @ Olvio
Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα @ Altera Pars

Μέχρι την Κυριακή 23/12
Οι Άτρωτοι @ Αγγέλων Βήμα
Λεόντιος και Λένα @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Γράμματα στη Νόρα @ Μπάγκειον Ξενοδοχείο
Αιώνες μακριά από την Αλάσκα @ Άλφα Ιδέα
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα