Νίκος Ζουρνής @ Πυρήνας (9/12/2010)

Στη μουσική σκηνή "Πυρήνας", σε ένα πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, είδαμε χτες τη δεύτερη για φέτος ζωντανή εμφάνιση του νέου τραγουδοποιού Νίκου Ζουρνή.

Διαβάστηκε φορες
Στη μουσική σκηνή "Πυρήνας", σε ένα πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, είδα χτες τη δεύτερη  για φέτος ζωντανή εμφάνιση του νέου τραγουδοποιού Νίκου Ζουρνή.

Ξεκινάω από το σχήμα που τον συνοδεύει. Μία θαυμάσια γυναικεία φωνή στο πλάι του, με έντονο χρώμα Αιγαίου, η Αυγερινή Γάτση, που δεν περιορίστηκε στα τραγούδια, αλλά έπαιξε και νέι. Σε πολύ καλό επίπεδο και η μπάντα, με τον εξαίρετο Επίκουρο Τριανταφυλλίδη στο βιολί και τον Χάρη Μανουσάκη στην κιθάρα και το λαούτο να με κερδίζουν αμέσως, χωρίς να... πάνε πίσω και οι Γιάννης Βουτσινάς (μπάσο), Κώστας Μανουσάκης (τύμπανα) που συμπληρώνουν την παρέα. Πραγματική παρέα! Ένα δεμένο σχήμα με πολύ καλό 'ήχο' στα είδη τραγουδιών που παίζει.

Το πρόγραμμα που μας παρουσίασαν ήταν πολύ καλά δομημένο. Ο Νίκος Ζουρνής στην κιθάρα και το τραγούδι, μας είπε ένα μεγάλο μέρος του πρώτου προσωπικού του δίσκου "Χιλιόμετρα", με τα περισσότερα τραγούδια να αναδεικνύονται από τις ζωντανές εκτελέσεις. Ξεχώρισα ιδιαίτερα την Παρτίδα και το Ποδήλατο. Τα δικά του τραγούδια ήταν όμορφα τοποθετημένα στο set ανάμεσα σε εξαιρετικές επιλογές από το χώρο του λεγόμενου έντεχνου-λαϊκού.



Εντυπωσιάστηκα από την επιλογή του πανέμορφου Υστερόγραφου του Δ.Μητσοτάκη και της Μ.Φριντζήλα, το οποίο ερμήνευσε η Αυγερινή Γάτση. Εξαιρετικές όλες οι επιλογές από Μάλαμα (Αγκάθι, Ξωτικά), Θ.Παπακωνσταντίνου (Περσεφόνη, Στη φωτιά), Περίδη (Γυναίκα της ερήμου, Μάτια μου), Μούτση (Η σούστα πήγαινε μπροστά), όπως και το ελάχιστα γνωστό αλλά υπέροχο ρεμπέτικο που είπε ο Ζουρνής με την κιθάρα του (Μες στον τεκέ της Μαριγώς). Απ'τις κορυφαίες στιγμές και η απογειωτική ερμηνεία της Αυγερινής σε παραδοσιακό της Καρπάθου, τον τίτλο του οποίου δυστυχώς δεν συγκράτησα.

Μία πολύ όμορφη βραδιά που με έπεισε ακόμη περισσότερο ότι η νέα γενιά τραγουδοποιών έχει κρατήσει τα θετικά της προηγούμενης, όπως είναι οι αυθεντικές, παρεϊστικες μουσικές βραδιές και ο σεβασμός στη δημοτική και λαϊκή Παράδοση του τραγουδιού μας.



Διαβάστε ακόμα