Πώς το ποδόσφαιρο θα σώσει τον πολιτιστικό χειμώνα

Πώς το ποδόσφαιρο θα σώσει τον πολιτιστικό χειμώνα

Το καλοκαίρι ο πολιτισμός δέθηκε στο άρμα του τουρισμού για να επιπλεύσει, εκμεταλλευόμενος την πληθώρα υπαίθριων χώρων όπου μπορούν να λάβουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τον χειμώνα τι θα γίνει;
Διαβάστηκε φορες
Από χθες Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία άνοιξαν – όπου και όπως άνοιξαν – σε μια κίνηση που είναι από τις πλέον αποφασιστικές για να επανέλθει μια αίσθηση ομαλότητας στην κοινωνία. Ωστόσο, η ομαλότητα που μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ασφαλές εμβόλιο και χωρίς αποτελεσματική θεραπεία θα διαφέρει κατά πολύ από την πρότερη κατάσταση. Είναι πλέον κλισέ ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό», αλλά όσο συντομότερα το αποδεχθούμε τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσουμε τον φόβο που συνεπάγεται.
 
Όμως τα σχολεία δεν έχουν άμεση σχέση με το σημερινό θέμα μας, καθώς θεωρώ ότι άλλο θα είναι το κριτήριο για τη διάσωση του πολιτιστικού χειμώνα σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσικές σκηνές: το ποδόσφαιρο. Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Super League χωρίς παρουσία κόσμου στα γήπεδα, εκτός από ελάχιστες διαπιστεύσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που ο κόσμος θα επιστρέψει στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Ήδη από το καλοκαίρι η Super League είχε επιδιώξει την παρουσία φιλάθλων στο 20-30% της χωρητικότητας των γηπέδων στους αγώνες των πλέι οφ και πλέι άουτ, πρόταση που τότε απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Αντίστοιχα, η UEFA σκεφτόταν την παρουσία κόσμου στους αγώνες του Champions League και του Europa League που ολοκλήρωσαν την περασμένη σεζόν, προσαρμοζόμενη τελικά στο πιο επιφυλακτικό σενάριο με άδεια γήπεδα.
 
Οι συναυλίες, οι θεατρικές παραστάσεις και οι κινηματογραφικές ταινίες δεν έχουν σχέση όμως με το ποδόσφαιρο, όπως και κανένα άλλο σπορ, σωστά; Σχεδόν σωστά. Ο πολιτισμός δεν θεωρείται προτεραιότητα στην Ελλάδα, αποδεδειγμένα όχι από την πολιτεία και συχνά ούτε καν από το κοινό. Το καλοκαίρι ο πολιτισμός δέθηκε σε μεγάλο βαθμό στο άρμα του τουρισμού για να επιπλεύσει. Και μπορούσε να το κάνει κυρίως λόγω της υποδομής της χώρας μας, με την πληθώρα υπαίθριων θεάτρων, κινηματογράφων και γενικότερα ανοιχτών χώρων όπου μπορούν να λάβουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τον χειμώνα τι θα γίνει; Τον χειμώνα, λοιπόν, ο πολιτισμός θα πρέπει να αναζητήσει άλλο άρμα. Και το πιο ενδεδειγμένο άρμα είναι αυτό του επαγγελματικού αθλητισμού.
 
The Greek National Opera performing at the Herodus Atticus ancient theatre at the foot of the Acropolis last month(AFPGetty)
Από παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τον Αύγουστο. Credit: AFP/Getty

Το ποδόσφαιρο, πρωτίστως, αλλά και τα υπόλοιπα επαγγελματικά ομαδικά σπορ σε εσωτερικούς χώρους που θα ακολουθήσουν όπως το μπάσκετ, θα αποτελέσουν κριτήριο και θα ανοίξουν τον δρόμο. Τα οικονομικά συμφέροντα στον επαγγελματικό αθλητισμό είναι τεράστια, ακόμα και στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ομάδων έχουν πολλαπλές παράλληλες επαγγελματικές δραστηριότητες και δυνατότητα άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές υπηρεσίες ώστε να επιτραπεί η παρουσία κόσμου στα γήπεδα το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή το πλάνο της Super League στοχεύει στην 3η ή την 4η αγωνιστική στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.
 
Για να πετύχει αυτό το πρώτο τεστ με το ποδόσφαιρο θα χρειαστεί να γίνουν αρκετά προσεκτικά βήματα:

1. να καταστρωθεί σαφές υγειονομικό πρωτόκολλο για τις ομάδες (αυτό ήδη υπάρχει) και τους φιλάθλους, προφανώς αντιγράφοντας ή προσαρμόζοντας διεθνείς πρακτικές,

2. να ελεγχθεί η τήρηση των μέτρων,

3. να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα ιχνηλάτησης κρουσμάτων (που αναπόφευκτα θα προκύψουν), καθώς και να επιβεβαιωθεί στην πράξη το χαμηλό ρίσκο που συνεπάγονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μοντέλα.
 
Τα παραπάνω βήματα είναι απαραίτητα όχι μόνο για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια του κοινού, αλλά και για να καλλιεργηθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη. Θα χρειαστεί καιρός για να φανεί αν ο κόσμος θα επιστρέψει στα γήπεδα – μιλώντας για τα σπορ – και γενικότερα αν το κοινό θα επιστρέψει έστω και με μέτρα προστασίας σε δραστηριότητες που συνήθιζε προ κορονοϊού.

Preseason Tour Kaunas 2020
Το τουρνουά της Euroleague στο Κάουνας διεξήχθη το τριήμερο 11-13 Σεπτεμβρίου, παρουσία κόσμου με αποστάσεις και μάσκες. Credit: Euroleague.

Ο πολιτισμός θεωρείται ήσσονος σημασίας, αλλά εν τέλει μπορεί να επωφεληθεί από τις εξελίξεις που αναμφίβολα θα υπάρξουν σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εφόσον τα κλειστά γήπεδα αρχίσουν να υποδέχονται φιλάθλους, για παράδειγμα για αγώνες μπάσκετ (η Euroleague σκοπεύει να ξεκινήσει με φιλάθλους στις αρχές Οκτωβρίου), θα μπορούσαν να παραχωρούνται και να φιλοξενούν με τα ίδια – αν όχι λιγότερα – μέτρα και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, το κοινό των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι κατά κανόνα πιο πειθαρχημένο σε σχέση με τους φιλάθλους, γεγονός που θα απλουστεύσει τη διαδικασία.
 
Για να γίνει αυτό, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες θεατρικών σκηνών, μουσικών σκηνών και κινηματογραφικών αιθουσών δεν θα πρέπει να περιμένουν την πολιτεία να καταστρώσει το σχέδιο σωτηρίας τους. Πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να εκπονήσουν ολοκληρωμένα σχέδια με επίγνωση ότι αν δεν νοιαστούν αυτοί, δεν θα νοιαστεί κανείς, να τα καταθέσουν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες και να τα επικοινωνήσουν με το κοινό. Από εκεί και πέρα, η πολιτεία και συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για οποιαδήποτε καθυστέρηση και απροθυμία.

* Για την φωτογραφία στο εξώφυλλο, Credit: © picture alliance / sampics / Stefan Matzke


Διαβάστε ακόμα



Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα