7 ταινίες για αληθινές ιστορίες γυναικών

Αληθινές ιστορίες γυναικών που αποτελούν πηγή έμπνευσης.
Διαβάστηκε φορες
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας που πλησιάζει στις 8 Μαρτίου, εμπνευστήκαμε για τη δημιουργία του συγκεκριμένου άρθρου, με απώτερο στόχο να σας παρουσιάσουμε αληθινές ιστορίες γυναικών που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Γυναίκες από διάφορες πλευρές του κόσμου, σύγχρονες ή από παλαιότερες εποχές, δυναμικές και μη συνθέτουν το όμορφο παζλ αυτού του άρθρου αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλες και όλους μας.

Harriet (2019)
Σκηνοθεσία: Kasi Lemmons
Με τους: Cynthia Erivo, Janelle Monáe, Joe Alwyn και Leslie Odom Jr.

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη



H Harriet Tubman γεννήθηκε ως σκλάβα στην πολιτεία του Μέριλαντ στις αρχές του 19ου αιώνα. Οι ΗΠΑ ήδη σιγοέβραζαν λόγω της απελευθέρωσης των σκλάβων και του εκκολαπτόμενου μίσους, που τελικά πυροδότησε τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Σε αυτό το καίριο ιστορικό μεταίχμιο, η Harriet έχοντας υποστεί βασανιστήρια και ταπεινώσεις αποφασίζει να δραπετεύσει προς την ελευθερία της, χωρίς την πρωθύστερη γνώση του μέλλοντος, ώστε να υπομένει καρτερικά την απελευθέρωση - βέβαια και να διέθετε αυτή τη γνώση, γιατί στ' αλήθεια να περιμένει; Βρίσκει καταφύγιο στη γειτονική και σημαντικά πιο φιλελεύθερη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, έχει έναν ακόμα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει πριν πέσει η πρώτη σφαίρα του Εμφυλίου.

Η Kasi Lemmons προσεγγίζει με σεβασμό -ενίοτε και με δέος- τη ζωή ενός θρύλου για τα δικαιώματα των μαύρων. Κι αν η ταινία ορισμένες φορές φαίνεται βαρυφορτωμένη με θρησκευτικά και μεταφυσικά σύμβολα, αυτά φέρουν μια απολύτως οργανική σύνδεση με τη Harriet, η οποία διόλου τυχαία έφτασε να αποκαλείται "Moses". Άλλωστε, πιστεύω ότι δε θα βρω ιδιαίτερες διαφωνίες, αν ισχυριστώ ότι η προσωπική πίστη μπορεί όντως να κινήσει βουνά, όσο κι αν η εκκλησία έχει αποδειχθεί από τους πλέον αντιδραστικούς κοινωνικούς θεσμούς. Η Cynthia Erivo με την εκφραστικότητα, το πάθος και τη φωνή της εξελίσσεται σε μια από τις πρωτοπόρες μαύρες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ενώ η Janelle Monáe επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται πάντα στις επάλξεις για να υπηρετήσει τον αγώνα για κοινωνική ισότητα από κάθε μετερίζι.



Bombshell (2019)
Ελληνικός τίτλος: «Βόμβα»
Σκηνοθεσία: Jay Roach
Με τις: Charlize Theron, Nicole Kidman και Margot Robbie

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη


Τον Ιούλιο του 2016 η πρώην παρουσιάστρια του Fox News Gretchen Carlson κατέθεσε αγωγή για σεξουαλική παρενόχληση κατά του προέδρου του οργανισμού Roger Ailes. Υπό το βάρος των καταγγελιών, ο Ailes αναγκάστηκε να παραιτηθεί, καρπώνοντας παχυλή αποζημίωση, ενώ στη συνέχεια -αν και δεν είναι της παρούσης- έγινε σύμβουλος της καμπάνιας του τότε υποψηφίου προέδρου Donald Trump.

Το "Bombshell" βασίζεται στην ιστορία της Carlson (Nicole Kidman), αν και έχει ως κύριο άξονα την επίσης παρουσιάστρια του Fox News Megyn Kelly (Charlize Theron), η οποία ακολούθησε την Carlson στις αποκαλύψεις για τον Ailes. Η ταινία παρακολουθεί το παιχνίδι δύναμης και εξουσίας στο χώρο των μίντια. Υπάρχουν αρκετά σημεία για να την ψέξεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η τρίτη ηρωίδα της που ενσαρκώνει η Margot Robbie είναι φανταστική. Το σημαντικότερο είναι κατά τη γνώμη μου ότι γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από άνδρες, οι οποίοι δεν μπορούν να προσλάβουν το πλήρες κάδρο του γυναικείου ψυχισμού που προσπαθούν να αποτυπώσουν, παρά την αναμφισβήτητη καλή πρόθεση και την επαγγελματική τους αρτιότητα που επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα. Ίσως οι άντρες ανάμεσά σας να την εκτιμήσετε περισσότερο από τις γυναίκες, οι οποίες απολύτως θεμιτά ενδεχομένως να επισημαίνετε όλα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει καλύτερα.

Δείτε το trailer.


Molly's Game (2017)

Ελληνικός τίτλος: «Το Παιχνίδι της Μόλλυ»
Σκηνοθεσία: Aaron Sorkin
Με τους: Jessica Chastain, Idris Elba και Kevin Costner

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη


Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία της Molly Bloom, που ατύχησε να τραυματιστεί στα προκριματικά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002, πράγμα που έφερε και το τέλος σε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στο σκι. Μετά από αυτό, η Molly ακολούθησε μια τελείως διαφορετική ζωή από αυτή που ονειρευόταν και την πίεζε να ακολουθήσει ο πατέρας της. Ξεκινώντας από σερβιτόρα, έφτιαξε τη δική της «αυτοκρατορία» στον ανδροκρατούμενο χώρο του πόκερ, διοργανώνοντας τουρνουά για πολύ προνομιούχους. Φαίνεται, μάλιστα, ότι σε αυτά τα τουρνουά έχουν λάβει μέρος και πολλά μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ. Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που η Molly μπλέχτηκε άθελά της με την ρωσική μαφία. Το 2011 το FBI εισέβαλε στο διαμέρισμά της και κατέσχεσε τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ δύο χρόνια αργότερα της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κέρδη από διοργάνωση παράνομων παιγνίων και συνεργασία με τη ρωσική μαφία.

Το "Molly's Game" βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της ίδιας της Molly Bloom και έφερε τον Aaron Sorkin για πρώτη φορά στη θέση του σκηνοθέτη. Παράλληλα ο Sorkin υπέγραψε και το σενάριο, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό, καθώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι ειδικεύεται σε τέτοιου είδους σενάρια. Μάλιστα, ήταν και υποψήφιος για Oscar για αυτή του την δουλειά, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε στεφθεί νικητής στην ίδια κατηγορία για το "The Social Network" (2010). Πρόκειται για μια αξιόλογη ταινία με καλοστημένη πλοκή, άσχετα αν δεν ακολουθείται γραμμική χρονική εξέλιξη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της δυναμικής Molly Bloom, ενσάρκωσε με απόλυτη επιτυχία η εκθαμβωτική Jessica Chastain, ενώ δίπλα της τα μέγιστα έπραξε και ο Idris Elba στο ρόλο του δικηγόρου της Molly Bloom, Charlie Jaffey.

Δείτε το trailer.


Desert Flower (2009)

Ελληνικός τίτλος: «Το Λουλούδι της Ερήμου»
Σκηνοθεσία: Sherry Hormann
Με τους: Liya Kebede, Sally Hawkins, Craig Parkinson

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα



Πρόκειται για την ταινία που παρουσιάζει την ζωή της Waris Dirie, μοντέλου και αργότερα ακτιβίστριας, με καταγωγή από την Σομαλία, η οποία και έχει βασιστεί στην αυτοβιογραφία της (1998). Όταν η Waris το έσκασε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο συζυγό της, κατέφυγε στην Αγγλία, όπου κάνοντας διάφορες δουλειές και προσπαθώντας να επιβιώσει, την «ανακάλυψε» ένας φωτογράφος ο οποίος την εισήγαγε στον χώρο του μόντελινγκ. Την εποχή των super models λοιπόν, το success story της Waris ήταν αυτό που τράβηξε τα βλέμματα πάνω της, παρόλα αυτά η ίδια είχε να καταθέσει πολλά περισσότερα από εξωτερική ομορφιά. Κουβαλώντας στις αποσκευές της την κουλτούρα, τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε στην πατρίδα της, συνειδητοποίησε με δυσκολία πως το να είσαι γυναίκα έχει διαφορετική αντιμετώπιση στις κοινωνίες της Δύσης. Έφερε λοιπόν, στο προσκήνιο το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής- πρακτικής που ακολουθείται μέχρι και σήμερα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας- και ενάντια στην οποία είχε ισχυρή δράση στον ΟΗΕ.

Η Liya Kebede, το πολύ γοητευτικό μοντέλο που ενσαρκώνει την Waris, μεταμορφώνεται από ατημέλητη και φοβισμένη νεαρή σε μία λαμπερή και στιβαρή γυναίκα που έχει το θάρρος της γνώμης της, σαν ένα λουλούδι που ανθίζει σε άγριο τόπο. Η σκηνή της κλειτοριδεκτομής σοκάρει, είναι όμως απαραίτητη για την πορεία της ταινίας, αλλά και του μηνύματος που η ίδια η Waris θέλει να μεταδώσει γενικότερα. Είναι ένα αξιέπαινο παράδειγμα δύναμης για κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει περιορισμούς από το περιβάλλον της.



The Danish Girl (2015)

Ελληνικός τίτλος: «Το κορίτσι από τη Δανία»
Σκηνοθεσία: Tom Hooper
Με τους: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα



Θαυμάζοντας τις γραφικές και πολύχρωμες γωνιές της Κοπεγχάγης, παρακολουθούμε την ιστορία της Lili, ζωγράφου που αναγνώριζε τον εαυτό της ως γυναίκα που είχε «παγιδευτεί» σε ανδρικό σώμα. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από την αληθινή ζωή της Lili Elbe (πρώην Einar Wegener) και της συζύγου της, επίσης ζωγράφου, Gerda Wegener. Η ανακάλυψη της διαφορετικής σεξουαλικής ταυτότητας, η αποδοχή της, η αντίδραση του περίγυρου καθώς και της ίδιας της συντρόφου της, είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται με ενσυναίσθηση και καθόλου επιδερμικά στην ιστορία του έργου. Επίσης, γίνεται αναφορά σε μία από τις πρώτες προσπάθειες για εγχείρηση αλλαγής φύλου και παρατηρείται στενά η εύθραυστη ψυχολογία των ηρώων γύρω από το θέμα.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Eddie Redmayne και Alicia Vikander είναι ιδανικά επιλεγμένο για τους ρόλους τους. Ιδιαίτερα ο πρώτος, καταφέρνει επάξια να μας κερδίσει παρά την πρόκληση που αποτελεί για έναν άντρα ηθοποιό να υποδυθεί με λεπτότητα και ουσία μία τρανς γυναίκα. Εδώ βέβαια θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση σημειώνοντας πως, όσο εξαιρετικός κι αν ήταν ο Redmayne, μήπως θα έπρεπε να αρχίσουν οι παραγωγοί να επιλέγουν περισσότερους/ες τρανς ηθοποιούς στους αντίστοιχους ρόλους; Κρατάμε μία αισιόδοξη στάση σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί μελλοντικά ο κινηματογράφος σε θέματα διαφορετικότητας και παραδεχόμαστε πως το “Danish Girl” είναι ένα ρομαντικό δράμα που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους όπως και να έχει.

Δείτε το trailer.


Erin Brockovich (2000)

Ελληνικός τίτλος: «Έριν Μπρόκοβιτς»
Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh
Με τις: Julia Roberts, Albert Finney και Aaron Eckhart

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα



Ποιος είπε πως το θάρρος και η επιμονή δεν είναι αρκετά για να κερδίσουν μία πολύ δύσκολη υπόθεση, ακόμα και όταν δεν είσαι πτυχιούχος Νομικής; Παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη ταινία θα πειστείτε πως τα δύο πρώτα - μαζί με την πίστη στον εαυτό μας - είναι αρκετα. Η Έριν Μπρόκοβιτς, μητέρα τριών παιδιών, χωρισμένη δύο φορές, πρώην βασίλισσα ομορφιάς, χωρίς σπουδές κατάφερε να κατατροπώσει όλα τα στερεότυπα στον εργασιακό της χώρο και να κερδίσει την εμπιστοσύνη ανθρώπων που χρειάζονταν υπεράσπιση. Πάθος της η απόδοση δικαιοσύνης για τους κατοίκους της περιοχής Χίνκλεϊ της Καλιφόρνια, όπου το νερό περιείχε μεγαλύτερα ποσοστά χλωρίου από το επιτρεπτό, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες. Σε αυτή την ταινία που γυρίστηκε πριν από μία εικοσαετία και αφορά σε αληθινή υπόθεση που άνοιξε το 1993, παρατηρούμε καταστάσεις που ακόμα και σήμερα παραμένουν άλυτες, από την ανάγκη για ευέλικτη εργασία και εμπιστοσύνη στο εργασιακό περιβάλλον μέχρι τα στερεότυπα για τα ρούχα και την εξωτερική εμφάνιση.

Η Julia Roberts είναι ένας σίφουνας που στο πέρασμά της σαρώνει τα πάντα, όπως και έκανε με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου εκείνης της χρονιάς, το οποίο και κατέκτησε επάξια. Σαγηνευτική με έναν αλλόκοτο τρόπο, δυναμική αλλά και ευαίσθητη στις στιγμές που αρμόζει, αναδεικνύεται σε γυναίκα-είδωλο για τις σύγχρονες γυναίκες.



Hidden Figures (2016)

Ελληνικός Τίτλος: «Αφανείς Ηρωίδες»
Σκηνοθεσία: Theodore Melfi
Με τους Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst και Jim Parsons

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

Hidden Figures (2016)

Ήταν Απρίλιος του 1959, όταν η ΝΑSA γνωστοποιεί τα ονόματα της διαστημικής ομάδας του Project Mercury, του πρώτου επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, που έμεινε στην ιστορία ως Mercury Seven. Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2016, με την κυκλοφορία στις αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες της ταινίας των Theodore Melfi και Allison Schroeder, "Hidden Figures", η Αμερική μαθαίνει τα ονόματα των γυναικών που εργάστηκαν ως αφανείς ηρωίδες, συνεισφέροντας τα μέγιστα στον ψυχροπολεμικό πόλεμο των άστρων. 

Το βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Margot Lee Shetterly, σενάριο της ταινίας αφηγείται την ιστορία τριών Αφροαμερικανίδων, της μαθηματικού και πρώτης γυναίκας που εργάστηκε ως επιστήμονας στη ΝΑSA, της Katherine Johnson (τον ρόλο ενσάρκωσε η Taraji P. Henson), της επίσης μαθηματικού Dorothy Vaughan (Octavia Spencer), και της Mary Jackson (Janelle Monáe), της πρώτης Αφροαμερικανίδας μηχανικού της NASA. Οι τρεις γυναίκες, εκτός του γεγονότος ότι έπρεπε να επιβιώσουν και να διαπρέψουν επαγγελματικά σ' ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο περιβάλλον, ας μη ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στις απαρχές της δεκαετίας του 1960, τότε που οι γυναίκες λογίζονταν ικανές μονάχα για οικιακές εργασίες ή γραμματειακή υποστήριξη, έπρεπε επίσης να αντιπαρέλθουν τον φυλετικό ρατσισμό.

Η συμβολή των γυναικών αυτών στην υλοποίηση των πρώτων επανδρωμένων αμερικανικών αποστολών στο διάστημα είναι πλέον αναμφισβήτητη. Το “Hidden Figures” κατάφερε συστήσει το έργο των τριών γυναικών-επιστημόνων στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό, και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο για την θέση της γυναίκας στον χώρο των επιστημών.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα