Vampires_Lucca_Cover

Hollywood Vampires @ Lucca, Ιταλία 07.07.2018

Οι Vampires στη σκηνή του Lucca Summer Festival ήταν ένα μουσικό λούνα παρκ...
Διαβάστηκε φορες
Vampires_Lucca_06

Όταν ο Alice Cooper σκεφτόταν να ετοιμάσει ένα δίσκο με διασκευές το 2012, συνάντησε τον Johnny Depp στο set του Dark Shadows, την ταινία του Tim Burton στην οποία συμμετείχαν και οι δύο. Εκεί λοιπόν άρχισαν να συζητούν την πιθανότητα να κάνουν μία μπάντα, πατώντας στο project που ήθελε να ετοιμάσει ο Cooper αλλά και στο ότι ο Depp ήταν wannabe rock star. Ο Johnny ήξερε κιθάρα, αλλά το εγχείρημα χρειαζόταν λίγο ακόμα χρυσόσκονη η οποία βρέθηκε στο πρόσωπο του Joe Perry, κιθαρίστα των Aerosmith, που τον φιλοξενούσε στο σπίτι του ο Depp.

Έτσι λοιπόν το 2015 ξεκίνησαν οι Hollywood Vampires, ένα supergroup στο οποίο οι Cooper, Depp και Perry παρέμειναν σταθεροί ενώ η υπόλοιπη μπάντα εναλλάσσεται με μόνο τον κιθαρίστα του Alice, Tommy Henrikssen να συνεργάζεται μαζί τους από την αρχή. Ο πρώτος τους ομώνυμος δίσκος ήταν βασισμένος σε διασκευές, πολλούς διάσημους καλεσμένους, αλλά και τρεις καινούριες συνθέσεις. Αντίστοιχα στο πρώτο τους tour έπαιζαν διασκευές, με τον Cooper φυσικά στα φωνητικά. Το πρόβλημα που είχαν σα συγκρότημα είναι ότι επειδή έπαιζαν τραγούδια άλλων διάσημων (και συνήθως νεκρών) rock stars, δεν μπορούσαν να έχουν φανατικό κοινό παρά μόνο κάποιος σκληροπυρινικούς οπαδούς του Cooper. (Προφανώς υπάρχουν και οι φανατικές του Johnny Depp αλλά αυτές δεν ενδιαφέρονται για τη μουσική όπως καταλαβαίνετε).

Vampires_Lucca_01

Φτάσαμε στο 2018 και οι Vampires ξαναβγήκαν στο δρόμο αυτή τη φορά με έναν νέο δίσκο με δικές τους συνθέσεις σχεδόν έτοιμο. Και εδώ είναι που αλλάζει το παιχνίδι για τη μπάντα: Διανύουν την μεταβατική περίοδο που από bar band διασκευών γίνονται μπάντα με δικό της υλικό. Δεν είναι πια απλά ένα project του Alice, αλλά ένα συγκρότημα με ενεργή πορεία.

Εμείς τους είδαμε ζωντανά στη Lucca στην Τοσκάνη, όπου κάθε χρόνο γίνεται ένα μουσικό φεστιβάλ με εγχώριους αλλά και διεθνείς καλλιτέχνες. Οι μέρες του φεστιβάλ δεν είναι συνεχόμενες αλλά κάθε φορά που κάποια συναυλία οργανώνεται στην πόλη, τα Μεσαιωνικά τείχη της Lucca γεμίζουν με κόσμο. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν την τοπική Ιταλική κουζίνα αλλά και τα ντόπια κρασιά μέχρι το βράδυ που μαζεύονται στην Piazza Napoleone για να τραγουδήσουν όλοι μαζί.

Vampires_Lucca_02

Περιμένοντας για να μπεις στον χώρο της συναυλίας έβλεπες πολύ κόσμο που είχε έρθει για τον Johnny Depp και κακά τα ψέματα μάλλον ήταν οι περισσότεροι. Όμως έβλεπες και φίλους του rock αλλά και έναν σεβαστό αριθμό φανατικών του Alice Cooper και των Aerosmith. Το setlist αυτή τη φορά λοιπόν από καινούρια κομμάτια είχε το "I Want My Now" μία κάπως άτσαλη 80s hard rock σύνθεση· όμως αυτά που ξεχωρίσαμε ήταν το "Τhe Boogieman Surprise" με κλασσικό ήχο garage rock ala Cooper και το rock 'n roll "Bushwackers".

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας το μικρόφωνο το μοιράστηκαν οι Depp, Cooper, Perry, αλλά και ο μπασίστας Chris Wyse - στην γεμάτη γρέζι διασκευή του "Ace Of Spades". Παρότι το "Heroes" του Bowie που τραγούδησε ο Depp με «θεατράλε» τρόπο ήταν από τις αξιομνημόνευτες στιγμές της συναυλίας, αυτοί που έλεγχαν τη σκηνή ήταν ο Cooper με τον Perry. Ο Alice περνάει δεύτερη νιότη την τελευταία δεκαετία και είναι πραγματικά ασταμάτητος όσον αφορά τις περιοδείες του. Οι περισσότερες διασκευές που είχαν διαλέξει του ταίριαζαν γάντι, και πρέπει να πούμε ότι το ακουστικό ξεκίνημα του "Baba 'O Riley" των Who ήταν απρόσμενο και ενθουσιώδες. Το μόνο κομμάτι που ίσως δε του πήγαινε τόσο ήταν το "Sweet Emotion" και αυτό επειδή παραείναι χρωματισμένο από τον Steven Tyler.

Vampires_Lucca_03

Ο Joe Perry στα δεξιά της σκηνής εκτός του ότι τραγούδησε το "Combination" (επιτέλους έβγαλε από το setlist το "Stop Messin Round") ήταν σε καλύτερη φόρμα από ότι τον είχαμε πετύχει στις δύο τελευταίες περιοδείες των Aerosmith. Φαίνεται πως αυτές οι βόλτες με τον Cooper και τον Depp τον έχουν ανανεώσει. Ο Johnny από την άλλη, σίγουρα δεν είναι τόσο καλός κιθαρίστας όσο μας τον «πουλάνε» στις συνεντεύξεις, αλλά στη σκηνή τα καταφέρνει μια χαρά. Είναι η εικόνα της μπάντας για το ευρύ κοινό και έξυπνα τον χρησιμοποιούν ώστε να φτάσουν τη μουσική τους και σε πιο ακατέργαστα αυτιά (αλλά εμμέσως και για να προωθήσουν τις προσωπικές τους καριέρες). Οι ήρωες που βρίσκονται μερικές φορές στην αφάνεια είναι ο Glen Sobel - drummer και στη μπάντα του Cooper - αλλά και ο Buck Johnson που καλύπτει τα δεύτερα φωνητικά, κιθάρες και πλήκτρα - υποστηρικτικό μέλος των Aerosmith. Όπως καταλαβαίνετε ο Cooper και ο Perry δανείστηκαν λίγο και απ τις δύο μπάντες τους.

Vampires_Lucca_04

Οι Hollywood Vampires παίζουν κλασσικό και τίμιο hard rock, κάτι που τείνει να εκλείψει πια. Μη ξεχνάτε ότι ο Alice και ο Joe διανύουν την 8η δεκαετία της ζωή τους (εντάξει ο Perry είναι 67)·  όμως η εμπειρία τους και το ταμπεραμέντο τους στη σκηνή τους κάνουν να δείχνουν έφηβοι. Μόνο οι γραμμές στα πρόσωπα τους τους προδίδουν. Οι Vampires στη σκηνή του Lucca Summer Festival ήταν ένα μουσικό λούνα παρκ, με την καλή έννοια της λέξης. Μπήκαμε μέσα και περάσαμε μία ώρα και σαράντα λεπτά αγνού rock lifestyle με βρώμικες κιθάρες, τυλιγμένα σε πειρατικό περιτύλιγμα. Ο Alice έκανε ιταλικά αστειάκια για τον Depp και μας είπε πως ήμασταν το καλύτερο κοινό του tour. Αν έλεγε αλήθεια ή ψέματα δεν μπορώ να ξέρω, πάντως σίγουρα ο Ιταλικός αέρας ανέβασε το κέφι της μπάντας που έσκαγε με μανία τα μπαλόνια στο "School's Out". Μένει να ακούσουμε τον καινούριο δίσκο τους αλλά και να παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα τους, αφού βλέπετε τους περιμέναμε να είναι ένα side project περιορισμένης διάρκειας και μας διέψευσαν.

Hollywood Vampires Setlist

Bela Lugosi's Dead / The Last Vampire (intro)
I Want My Now
Raise the Dead
I Got a Line on You (διασκευή Spirit )
7 and 7 Is (διασκευή Love )
My Dead Drunk Friends
Five to One / Break On Through (to the Other Side) (διασκευή The Doors)
The Jack (διασκευή AC/DC)
Ace of Spades (διασκευή Motörhead)
Baba O'Riley (διασκευή The Who)
Drum Solo
As Bad As I Am
The Boogieman Surprise
I'm Eighteen (διασκευή Alice Cooper)
Combination (διασκευή Aerosmith)
People Who Died (διασκευή The Jim Carroll Band)
Sweet Emotion (διασκευή Aerosmith)
Bushwackers
Heroes (διασκευή David Bowie)
Train Kept A-Rollin' (διασκευή Tiny Bradshaw)
Encore:
School's Out (διασκευή Alice Cooper)

Vampires_Lucca_05
Vampires_Lucca_08

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα