Rp_Lorrach_Cover

Robert Plant and The Sensational Space Shifters @ Stimmen Festival,Lörrach, Γερμανία 28.07.2018

Εκεί που όλοι ζητούν ένα reunion των Led Zeppelin και διψούν για κατεψυγμένο παρελθόν, έρχεται ο Robert Plant για να τους ταρακουνήσει
Διαβάστηκε φορες
Rp_Lorrach_02

Εκεί που όλοι ζητούν ένα reunion των Led Zeppelin και διψούν για κατεψυγμένο παρελθόν, έρχεται ο Robert Plant για να τους ταρακουνήσει. O Robert βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δημιουργική φάση και η τελευταία δεκαετία τον βρίσκει να έχει κυκλοφορήσει μερικους από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας του. Αρκετά διαφορετικούς βέβαια από το παλιό του συγκρότημα, καθώς ακολουθεί τη μούσα του όπου αυτή τον οδηγεί.

Ο τελευταίος δίσκος του 'Carry Fire' απέσπασε πολύ θετικές κριτικές και φυσικά ο Robert βρίσκεται στο δρόμο αυτή τη στιγμή για να παίξει σε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί τα τραγούδια του δίσκου. Με μία μπάντα που βασίζεται περισσότερο στην ανάμειξη ήχων από διάφορες γωνίες του κόσμου (με την περιστασιακή χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων) παρά στο blues rock, o Robert ενσωματώνεται και συνεχίζει να ανακαλύπτει καινούριες προκλήσεις.

Rp_Lorrach_05

Δεν γνωρίζω τι προθέρμανση κάνει στη φωνή του, αλλά αυτή τη φορά εντυπωσίασε με τα φωνητικά του στην κεντρική πλατεία του Lörrach όπου και συναντηθήκαμε. Σίγουρα προσέχει πια στην επιλογή των τραγουδιών από την παλιά του μπάντα ώστε να μη φθείρει τη φωνή του και να καταφέρει να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ξαφνιάσει τους θεατές με το "Lemon Song", ανεβαίνοντας χαλαρός και γνέφοντας στον κόσμο. Το κοινό από τη μεριά του ήταν πιο εκδηλωτικό από ότι περίμενε η μπάντα, με φωνές και παλαμάκια. Αφού ακόμα και ο Plant σχολίασε χαριτολογώντας 'Νόμιζα ότι βρισκόμασταν στη Γερμανία!'. Ο ίδιος εξάσκησε τις κλασσικές του κινήσεις στο μικρόφωνο και έπαιξε με τον κόσμο βάζοντάς τους να τον συνοδεύουν τραγουδώντας στο "Turn It Up" & στο "Black Dog" και χτυπώντας παλαμάκια στο "Going To California".

Οι Sensational Space Shifters είναι μία μπάντα που ανθίζει στα live. Οι συνθέσεις 'ανοίγουν' με αυτοσχεδιασμούς και instrumentals αλλά και εντελώς αλλαγμένα 'Led Zeppelin Standards'. Στο "Black Dog" για παράδειγμα μέχρι να αρχίσει να τραγουδάει ο Robert το κουπλέ όλοι νόμιζαν πως ήταν κάποιος ηλεκτρονικός πειραματισμός της μπάντας. Οι δομές των τραγουδιών και οι ενορχηστρώσεις είναι πια διαφορετικές ενώ τα μόνα riff που κράτησε απαράλλακτα ήταν το μικρό κομμάτι που έπαιξαν από το "Bring It On Home" και το "Whole Lotta Love". Παράλληλα ο Robert πέταγε τυράκια στους θεατές τραγουδώντας μικρά κομμάτια από τραγούδια των Zeppelin (ή που έχουν παίξει οι Zeppelin για να είμαστε πιο ακριβής).  Εκτός από το "Bring It On Home", έβαλε λίγο από το "In My Time Of  Dying" στο "Satan Your Kingdom Must Come Down".

Rp_Lorrach_03

Το πόσο αφιερωμένος είναι σε αυτό που κάνει ο Robert Plant φαίνεται και από τις εναλλαγές στα setlist στα tour του. Σίγουρα έχει ένα βασικό κορμό αλλά θα βάλει μέσα στο set και τραγούδια όπως το 'Please Read The Letter', που είχε πρωτοηχογραφήσει με τον Jimmy Page για το 'Walking Into Clarksdale'. Στο Stimmen Festival το έπαιξε στην έκδοση από το 'Raising Sand', τη συνεργασία του με την Alison Krauss. Στην κατηγορία των εκπλήξεων ανήκει και το "Gallows Pole" που οι Spaceshifters το έπαιξαν με μία αυθεντικότητα που παρέπεμπε σε μουσικούς του δρόμου. Αν και μας έλειψε το νοσταλγικό "Rainbow", η μπάντα έπαιξε το αδερφάκι του από το 'Carry Fire', το "The May Queen" αλλά και το μυστικιστικό ομώνυμο τραγούδι του τελευταίου δίσκου.

Rp_Lorrach_04

Στους Space Shifters δεν συμμετέχει πια ο Juldeh Camara με το μονόχορδο βιολί του. Τον έχει αντικαταστήσει ο Seth Lakeman με κανονικό βιολί. Τα υπόλοιπα μέλη παραμένουν ίδια όπως όταν ξεκίνησαν το 2013: O Justin Adams και ο Liam "Skin" Tyson στις κιθάρες, ο John Baggott στα πλήκτρα και τα διάφορα ηλεκτρονικά κόλπα, ενώ το rhythm section αποτελείται από τους Billy Fuller στο μπάσο και Dave Smith στα drums. Τους αισθάνεσαι σαν μουσικό σύνολο και όχι σαν να έχουν υποστηρικτικό ρόλο στον Robert Plant. Ο καθένας έχει τη θέση του στην πολυσυλλεκτική παρέα των Space Shifters, με τον Justin Adams να βγαίνει μπροστά στα solo της κιθάρας όπως στο "Fixin' To Die" όπου είχε και αυτός πιο άμεση επικοινωνία με το κοινό.

Αστειευόμενος προς το τέλος της συναυλίας ο Robert είπε 'Είμαστε οι Sensational Space Shifters και όλα τα τραγούδια που παίζουμε είναι δικά μας!'. Προφανώς δεν το εννοούσε κυριολεκτικά, όμως υπάρχει μία βάση σε αυτό. Ότι τραγούδι περνάει από τους Space Shifters μεταμορφώνεται ώστε να ταιριάζει στο δικό τους μουσικό κόσμο. Πραγματικά ελπίζουμε να μας επισκεφτούν τα επόμενα χρόνια γιατί θεωρώ πως έχουν κοινό στη χώρα μας αλλά και είναι εντός του budget των διοργανωτών. Στο Ηρώδειο ή στην Τεχνόπολη; Πως σας ακούγεται;

Rp_Lorrach_06
Rp_Lorrach_07

Robert Plant and The Sensational Space Shifters Setlist - Stimmen Festival 2018

The Lemon Song (Led Zeppelin)
Turn It Up
The May Queen
Black Dog (Led Zeppelin )
Going to California (Led Zeppelin)
Please Read the Letter (Jimmy Page & Robert Plant )
Gallows Pole (traditional)
Carry Fire
Babe, I'm Gonna Leave You (Joan Baez)
Little Maggie (traditional)
Fixin' to Die (Bukka White)
Encore:
Satan Your Kingdom Must Come Down / In My Time Of Dying (traditional)
Bring It On Home / Whole Lotta Love / Santianna / Whole Lotta Love (Led Zeppelin)

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα