Bryan_Ferry (Web Music Radio - Video page)

Bryan Ferry @ Ωδείο Ηρώδου του Αττικού 11.09.2018

Ο Bryan Ferry ισορροπεί ακόμα με άνεση ανάμεσα στην στιλάτη ερωτική και χορευτική διάθεση.
Διαβάστηκε φορες
Οι rock συναυλίες στο Ηρώδειο είναι πια μία σίγουρη επιτυχία. Έχουν αρχίσει να είναι όλο και πιο συχνές, κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, καθώς βλέπουμε ονόματα της ξένης δισκογραφίας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ζωντανά. Αυτό συμβαίνει γιατί το Ηρώδειο έχει το δικό του κοινό, κάτι που είναι θετικό για την εμπορικότητα της συναυλίας, αλλά μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με τους θεατές καθώς πολλοί δεν ταυτίζονται απόλυτα με το αντικείμενο. Η μερική έλλειψη χημείας μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη ήταν και αυτό που έλειψε από την εμφάνιση του Bryan Ferry στο Ηρώδειο.

Ο χρόνος δε λυπάται κανέναν, αλλά με κάποιους είναι πιο φιλικός. Ο Bryan Ferry λοιπόν, καλοντυμένος και χαμογελαστός μας τραγούδησε σχεδόν πενήντα χρόνια από το ξεκίνημα της καριέρας του. Η φωνή του είχε αλλάξει λίγο, όμως λόγω του ότι τα τραγούδια των Roxy και της προσωπικής του δισκογραφίας δεν απαιτούν ακραίες φωνητικές επιδόσεις - παρά μόνο το χαρακτηριστικό του ηχόχρωμα - μπορεί άνετα να αντεπεξέλθει. Τα neon φώτα στη σκηνή προσέθεταν στην ρετρό γοητεία του και αγκάλιαζαν τη μπάντα που συνόδευε τον Bryan, ένα ιδιαίτερα δεμένο σύνολο με κέντρο τον συνομήλικο του Ferry, Chris Spedding, που στέκεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς και χαρισματικούς session κιθαρίστες της rock.

Η συναυλία ήταν αρκούντως ατμοσφαιρική ενώ ο Bryan Ferry ήταν υπεύθυνος για μία ρομαντζάδα με πολύ Roxy Music και την Jorja Chalmers με το σαξόφωνο της να λειτουργεί σαν πόλος έλξης των θεατών στη σκηνή. Το "Ladytron" ήταν αυτό που άρχισε να αναδεικνύει την βραδιά, το πρώτο τραγούδι που ο Bryan έκατσε στα πλήκτρα. Στη συνέχεια ο Ferry μας περιέγραψε τη γλυκιά 80s φαντασίωση των drive in cinemas στο "Oh Yeah" και σιγοτραγούδησε το "Bete Noire" και το "Windswept" ενισχύοντας την υπόκωφη δυναμική της εμφάνισης του.

Ο ίδιος χόρευε όσο χρειαζόταν, άφηνε χώρο στους μουσικούς του και μας δήλωνε πόσο χαρούμενος είναι που παίζει στο Ηρώδειο, με θέα την Ακρόπολη. Και μας το απέδειξε παίζοντας ένα παραπάνω κομμάτι από το καθιερωμένο setlist της περιοδείας του, ακριβώς μετά το "Jealous Guy" - τη διασκευή του John Lennon που έκλεινε το set. Ακούσαμε λοιπόν το "Editions Of You" των Roxy Music το οποίο μας σήκωσε και λίγο από τις θέσεις μας.

Του Bryan Ferry του αρέσει πολύ να διασκευάζει άλλους καλλιτέχνες και είναι ιδιαίτερα χαρισματικός σε αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν συμπεριέλαβε και το "Don't Think Twice" του Bob Dylan από τον δίσκο του 'Frantic' με μερικές πινελιές φυσαρμόνικας από τον ίδιον. Το τελευταίο κομμάτι του live ξεκίνησε με το ξεχωριστό μοτίβο του "If There Is Something" από τον πρώτο δίσκο των Roxy Music (που μερικοί θυμούνταν από το 'Flashbacks of a Fool' ) ώστε να κλιμακωθεί με τα χιτάκια "Love Is The Drug", "Virginia Plain" και "Let's Stick Together". Εκεί λοιπόν φάνηκε πως το μεγαλύτερο μέρος των θεατών με το ζόρι ήξερε ακόμα και τις επιτυχίες του Bryan. Ειδικά στο "Virginia Plain" ο κόσμος ήταν σχετικά παγωμένος - λίγοι το ήξεραν και ακόμα λιγότεροι τραγούδησαν (όπως είθισται) το ξαφνικό κλείσιμο του τραγουδιού.

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα τίμημα που πρέπει να δεχτούμε στις συναυλίες στο Ηρώδειο. Για τους διοργανωτές δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ρίσκο λόγω χώρου, όμως η ποιότητα του κόσμου που θα μαζευτεί είναι αμφίβολη. Στην εμφάνιση του Bryan Ferry το κοινό δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε στη νοσταλγική και γλυκιά ζωντανή εμφάνιση του χαρισματικού βάρδου. Παρόλα αυτά, η βραδιά έχασε ελάχιστα από την αίγλη της, αφού ο Bryan και η μπάντα του έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ο Bryan Ferry ισορροπεί ακόμα με άνεση ανάμεσα στην στιλάτη ερωτική και χορευτική διάθεση.

Και αφού σας περιγράψαμε την όμορφη βραδιά που ζήσαμε στο Ηρώδειο, κάπου εδώ θα πρέπει να κάνουμε ένα πικρόχολο σχόλιο για τις τιμές των εισιτηρίων. Σίγουρα το Ηρώδειο δεν είναι φτηνός χώρος για ενοικίαση, αλλά θα σας πω το εξής. Ο Bryan Ferry έπαιξε πριν από μερικές μέρες στο Βελιγράδι όπου είχε την τύχη να τον παρακολουθήσει ένας φίλος. Τα εισιτήρια για τις πρώτες σειρές έκαναν 38 ευρώ. Ο χώρος όπου έπαιζε ήταν μια αρένα 15 χιλιάδων που όμως χρησιμοποιήθηκε ένα κομμάτι της περίπου 5 χιλιάδες θεατές. Όσο δηλαδή και η χωρητικότητα του Ηρωδείου. Και αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν οι πρώτες θέσεις ανάμεσα στις δύο συναυλίες να έχουν 100 ευρώ διαφορά; Όσο ακριβό και να είναι το Ηρώδειο, μήπως φτάνουμε στα άκρα;


Bryan Ferry Setlist:

The Main Thing
Slave to Love
Don't Stop the Dance
Ladytron
Out of the Blue
Oh Yeah
Casanova
Tokyo Joe
Bitter-Sweet
A Waste Land
Windswept
Bête Noire
Zamba
Stronger Through the Years
Don't Think Twice, It's All Right (Bob Dylan)
My Only Love
In Every Dream Home a Heartache
If There Is Something
Re-Make/Re-Model
More Than This
Avalon
Love Is the Drug
Virginia Plain
Encore:
Let's Stick Together (Wilbert Harrison)
Jealous Guy (John Lennon)
Editions of You

*Η φωτογραφία εξωφύλλου προέρχεται από βίντεο του καναλιού Web Music Radio - Video page στο Youtube.

* Στην αρχική εκδοχή του κειμένου εκ παραδρομής αναφέρθηκε στον τίτλο η 10.07.2017 ως ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας.
Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα