Pier Paolo Pasolini

Οι εντυπώσεις μας από το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον Pier Paolo Pasolini

Το παρόν στην πρεμιέρα έδωσε ο πρωταγωνιστής και συνεργάτης του μεγάλου δημιουργού, Ninetto Davoli. 
Διαβάστηκε φορες
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ
PIER PAOLO PASOLINI
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Με την παρουσία πολλών φίλων του κινηματογράφου και του αγαπημένου ηθοποιού και συνεργάτη, Ninetto Davoli (Νιννέτο Ντάβολι), ξεκίνησε το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον μεγάλο Pier Paolo Pasolini (Πιερ Πάολο Παζολίνι) που διοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο σπουδαίος Πιέρ Πάολο Παζολίνι υπήρξε ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, θεωρητικός του κινηματογράφου, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αποτέλεσε μια από τις πιο προκλητικές και αμφιλεγόμενες παρουσίες στον χώρο της 7ης τέχνης, με το έργο του να επηρεάζει καθοριστικά νεώτερους κινηματογραφιστές.

«Αν διάλεξα να είμαι κινηματογραφιστής και όχι μόνο συγγραφέας, είναι επειδή προτίμησα αντί να εκφράζω την πραγματικότητα με σύμβολα, όπως είναι οι λέξεις, να εκφράζω μέσω του κινηματογράφου την πραγματικότητα με την πραγματικότητα.» - Πιέρ Πάολο Παζολίνι

Pier Paolo Pasolini
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου εδώ

Tην έναρξη του αφιερώματος προλόγισε ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Efisio Luigi Marras, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή που έχουν ακόμα και σήμερα οι ταινίες του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, καθώς και στην άψογη συνεργασία που είχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη διοργάνωση του αφιερώματος.


Efisio Luigi Marras

Το αφιέρωμα προσφέρει στο κινηματογραφικό κοινό την ευκαιρία να απολαύσει τη σχεδόν πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη μέσα από νέες κόπιες των ταινιών του σε φιλμ 35mm, οι οποίες τυπώθηκαν από τη Luce Cinecittà και τη Cineteca di Bologna. Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Πιο συγκεκριμένα έχουν ήδη προβληθεί και θα προβληθούν τα φιλμ:

Ακατόνε (Accattone, 1961)
Μάμα Ρόμα (Mamma Roma, 1962)
Η οργή (La Rabbia, 1963)
Το τυρί (La Ricotta, 1963)
Ερωτικές συναντήσεις (Comizi d' amore, 1964)
Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (Il Vangelo secondo Matteo, 1964)
Όρνια και πουλάκια (Uccellacci e uccellini, 1966)
Οιδίπους Τύραννος (Edipo re, 1967)
Τι πράγμα είναι τα σύννεφα; (Che cosa sono le nuvole?, 1967)
Θεώρημα (Teorema, 1968)
Χοιροστάσιο (Porcile, 1969)
Μήδεια (Medea, 1969)
Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια (Appunti per un’ Orestiade Africana, 1970)
Το Δεκαήμερο (Il Decameron, 1971)
Οι θρύλοι του Καντέρμπουρι (I racconti di Canterbury , 1972)
Χίλιες και μία νύχτες (Il Fiore Delle Mille e una notte, 1974)
Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα (Salò o le centoventi giornate di Sodoma, 1975)

Στη συνέχεια της πρεμιέρας του αφιερώματος τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης κα. Μαρία Κομνηνού και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για το αφιέρωμα, και στήριξαν από την πρώτη στιγμή με κάθε τρόπο τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Η ταινία της έναρξης - Όρνια και πουλάκια
Εναρκτήρια ταινία ήταν το «Όρνια και πουλάκια» του 1965 «Μια ευαίσθητη και συγκρατημένη ταινία. Είναι ένα παραμύθι, που όπως όλα τα παραμύθια αποτελείται από μια σειρά δοκιμασίες, τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουν οι ήρωες» όπως έχει πει, ο ίδιος ο σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.
Μια διαδρομή - παραβολή -  για τους δύο απλοϊκούς ήρωες που περιπλανώνται στους δρόμους και συναναστρέφονται διάφορους γραφικούς χαρακτήρες.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (1966)

Όρνια και πουλάκια

Όρνια και πουλάκια (Uccellacci e uccellini) 1965  89'
Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini • Σενάριο: Pier Paolo Pasolini • Φωτογραφία: Mario Bernardo, Tonino Delli Colli • Μοντάζ: Nino Baragli • Σκηνικά:  Luigi Scaccianoce • Κοστούμια: Danilo Donati • Μουσική: Ennio Morricone • Ηθοποιοί: Totò, Ninetto Davoli, Francesco Leonetti,  Femi Benussi, Gabriele Baldini • Παραγωγή: Alfredo Bini  - Arco Film • Προέλευση κόπιας: Istituto Luce Cinecittà • Διανομή: Compass Film  

Ninetto Davoli (Νιννέτο Ντάβολι)
Μετά το τέλος της προβολής ακολούθησε συζήτηση του κοινού με τον απολαυστικό και λαλίστατο Νιννέτο Ντάβολι ο οποίος μας μετέφερε στο κλίμα της εποχής της ταινίας, καθώς και στη συνεργασία και τη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους ηθοποιούς και στον Πιερ Πάολο.
Ο Νινέττο Ντάβολι γεννήθηκε το 1948 στην Καλαβρία. Είναι ηθοποιός και το όνομά του συνδέθηκε στενά με το έργο και τη ζωή του Πιερ Πάολο Παζολίνι. Ο Παζολίνι τον ανακάλυψε όταν ήταν έφηβος, και στην πορεία εξελίχθηκε σε μέντορα και στενό φίλο του νεαρού ηθοποιού. Επίσης διετέλεσε βοηθός του.
Ο ηθοποιός εμφανίζεται στις περισσότερες ταινίες του Παζολίνι. Για την ακρίβεια, έχει παίξει σε εννέα ταινίες του.Αυτή την περίοδο εμφανίζεται στην ιταλική σειρά "È arrivata la felicità".

Σε ερώτησή μου, αν υπάρχει σκηνοθέτης που είναι κοντά στο όραμα του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ήταν σαφέστατος: «Όχι. Όχι βέβαια! Δεν γνωρίζω κανένα. Έχουν υπάρξει κατά καιρούς κάποιοι που έχουν δώσει εικόνες παρόμοιες με του Πιερ Πάολο, αλλά το σινεμά του Παζολίνι είχε κοινωνικό όραμα, ελευθερία, ποίηση, πράγματα που τώρα δεν τα βρίσκεις εύκολα στο σινεμά.»

Ninetto DavoliNinetto Davoli με τον συντάκτη, Κωνσταντίνο Ρουμελιώτη 

Επίλογος
Η βραδιά τελείωσε στο αίθριο του Σινέ Λαΐς, οπού οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την κουβέντα τους με τον κ. Ντάβολι πίνοντας κάτι από τον μπουφέ που είχε στηθεί για την περίσταση.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι επρόκειτο για μια άρτια και καλοστημένη εκδήλωση, αντάξια του έργου του μεγάλου Ιταλού δημιουργού καθώς και των τριών φορέων που είχαν αναλάβει την ολοκλήρωσή της.


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα