Whatever makes us happy on Sunday morning ή αλλιώς, η μουσική που ακούν τ' αδέλφια μας

Διαβάστηκε
Η μουσική, όπως ακριβώς και η γλώσσα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αλλάζει, εξελίσσεται, αποκτά νέα χαρακτηριστικά και διογκώνεται. Αν κανείς κοιτάξει πίσω στην ιστορία της μουσικής, θα παρατηρήσει καταστάσεις μεν πρωτόγονες, αλλά όχι τόσο ξένες. Οι προϊστορικοί άνθρωποι, αξιοποιώντας τις φωνητικές τους χορδές, αλλά και διάφορα «όργανα» που εφεύρισκαν στο ρου της ιστορίας, ενστικτωδώς, ανακάλυψαν ένα απ’ τα σημαντικότερα στοιχεία του πολιτισμού των homo sapiens.
 
Αιώνες μετά, εν έτει 2018, στην ερώτηση «Πόσα είδη μουσικής υπάρχουν;», η απάντηση μπορεί ν’ αποτελέσει θεματολογία μιας ολόκληρης πτυχιακής εργασίας στα τμήματα μουσικών σπουδών. Και αν κανείς είναι αρκετά τολμηρός (ή αν πάσχει από κάποιο σύνδρομο άγνοιας κινδύνου) θα ρωτήσει στη συνέχεια «Και ποιο είδος μουσικής ακούγεται περισσότερο;». Μ’ ένα τέτοιο φιτίλι, θα μπορούσε, πολύ άνετα, να ξεκινήσει ένα τεράστιο πανηγύρι, το οποίο θα κατέληγε σε καβγά τύπου «Σαλούν στην Άγρια Δύση».

Το αξιοθαύμαστο, πάντως, γεγονός στη σύγχρονη μουσική δεν είναι η συνεχής και αδιάκοπη εξέλιξη, αλλά η ταχύτητα με την οποία, πλέον, τελείται η συγκεκριμένη αλλαγή. Με εφαλτήριο την παρατήρηση αυτή, μπήκα στον πειρασμό να ζητήσω απ’ τον μικρότερο κατά 6 χρόνια αδελφό μου να με βοηθήσει με την διαμόρφωση της παρακάτω λίστας. Θέσαμε το ερώτημα «Τι ακούν τα παιδιά της γενιάς του 2000;» και αν κανείς συγκρίνει τα ακούσματα με εκείνα ακόμη και της δικής μου ηλικίας, η διαφοροποίηση είναι τεράστια, αν όχι τρομακτική.

Αν, λοιπόν, είσαι αρκετά περίεργος να μάθεις τι μουσική ακούν οι μαθητές του σήμερα ή να προβλέψεις τα όσα θ’ ακούει το παιδί σου σε λίγο καιρό, τότε η παρακάτω λίστα σε αφορά.

Αν πάλι αρέσκεσαι στη συνήθη άποψη πως κάποτε η μουσική διέθετε μια αξιοπρόσεκτη ποιότητα και έναν ουσιαστικό χαρακτήρα εν αντιθέσει με τώρα, πάλι στο σωστό άρθρο είσαι.

Αν, τέλος, σ’ ενδιαφέρει να κατανοήσεις βαθύτερα τα όσα διαθέτει η νέα γενιά στο μυαλό της, τι καλύτερο απ’ το να (κρυφ)ακούσεις τη μουσική που την εκφράζει, παρέα με τον Κυριακάτικο καφέ σου!

Μπορεί, έτσι, ν’ ανακαλύψεις σημεία επαφής που δεν είχες φανταστεί.

Καλή ακρόαση.

Υ.Γ. Θερμές ευχαριστίες στον κ. Παύλο Σουρβίνο για την ευγενική και ουσιαστική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της παρακάτω λίστας. Είμαι σίγουρος πως θα γελάσει, διαβάζοντας όλη αυτή την επισημότητα στις ευχαριστίες μου.
Τα τραγούδια

1. Drake - In My Feelings
2. The Weeknd - Call Out My Name
3. Twenty One Pilots - Stressed Out
4. Drake - God's Plan
5. Lukas Graham - 7 Years
6. Ed Sheeran - Shape of You
7. Charlie Puth - Attention
8. G-Eazy & Halsey - Him & I
9. Maroon 5 ft. Cardi B - Girls Like You
10. Bruno Mars ft. Cardi B - Finesse
11. Camila Cabello ft. Young Thug - Havana
12. Imagine Dragons - Believer
13. Kaleo - Way Down We Go
14. Ed Sheeran - Perfect
15. The Weeknd - The Hills
16. Portugal. The Man - Feel It Still
17. Imagine Dragons - Thunder
18. Zayn - Pillowtalk
19. Khalid - Location
20. Bruno Mars - That’s What I Like

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια