Θέατρο της Εβδομάδας | 22.10 -28.10

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία μεγάλη εβδομάδα, γι' αυτό ξεχυθείτε στους δρόμους και μπείτε στα θέατρα!
Διαβάστηκε φορες
Τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη και η θεατρική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά. Στις εξαιρετικές παραγωγές που έκαναν πρεμιέρα την προηγούμενη εβδομάδα προστίθενται πάνω από είκοσι παραστάσεις, ενώ δεν είναι λίγες κι εκείνες που ρίχνουν αυλαία. Η ποικιλία των παραστάσεων είναι ευρεία. Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ξανά σημαντικές παραστάσεις από πέρσι, ενώ μικρές και μεγάλες παραγωγές κρούουν τη θύρα.  

Παρακάτω θα διαβάσετε για μία πολύ σημαντική στιγμή του Από Μηχανής Θεάτρου με την πρεμιέρα της παράστασης ο Κήπος, για την πρεμιέρα του αγαπημένου Βυσσινόκηπου, θα έχετε την ευκαιρία να αφεθείτε σε κωμωδίες αλλά και να προβληματιστείτε με παραστάσεις που θίγουν άκρως σημαντικά θέματα. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία μεγάλη εβδομάδα, γι' αυτό ξεχυθείτε στους δρόμους και μπείτε στα θέατρα!

Πιο αναλυτικά:

O Κήπος @Από Μηχανής Θέατρο

Βρισκόμαστε στα 70ς. Οι κοινωνικές σταθερές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Η γέννηση μιας καινούργιας εποχής με το δικό της νοσταλγικό σάουντρακ, θα παρασύρει τους ήρωες έξω απ’ τα συνηθισμένα. Δυο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται. Ο Μπάρι, βετεράνος του Βιετνάμ κι οικοδόμος τώρα στο επάγγελμα, αναρρώνει μετά από εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του η Λουίζ. Καθώς πρέπει, άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του Μπάρι για να τον φροντίζει. Ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή όμως η συνέχεια τούτης της γνωριμίας κάθε άλλο παρά αναμενόμενη αποδεικνύεται. Ο Μπάρι δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος ενώ η Λουίζ, στο πρόσωπο του, θα αναζητήσει απεγνωσμένα τη βοήθεια.
 Με φόντο την μουσική της δεκαετίας του 70, οι ήρωες θα συναντηθούν σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη.
 Μια παράσταση ωδή στα 70ς και στην εκπλήρωση του ονείρου που γέννησε αυτή η εποχή.

Ο Κήπος (Tangled Garden) είναι το τελευταίο έργο του Bruce Gooch, σημαντικού ηθοποιού και συγγραφέα με επιτυχίες σε πολυάριθμες παραγωγές σε Η.Π.Α και Καναδά και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Θεάτρου New Fangled Stages, η οποία εδρεύει στο Τορόντο. Το Από Μηχανής Θέατρο σε συνεργασία με την New Fangled Stages θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Κήπο (Tangled Garden) ενώ θα φιλοξενήσει και την αγγλική παραγωγή του έργου με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Bruce Gooch και την Lynn Vogt.

Ερμηνεύουν:
Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη

Πρεμιέρα: 22 Οκτωβρίου
*******

Ο Βυσσινόκηπος @Θέατρο Χορν
Ο Βυσσινόκηπος αφηγείται την ιστορία ενός κόσμου που χάνεται ανεπιστρεπτί. Είναι ένας αποχαιρετισμός σε μια εποχή που τελειώνει και δίνει τη θέση της σε μια καινούργια. Η ζωή αλλάζει, χωρίς να υπολογίζει τους ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια. Κι εκείνοι με τη σειρά τους, αρνούνται να αποδεχτούν την αλλαγή, ζούνε με τις μνήμες του παρελθόντος, κλείνοντας τα μάτια στο μέλλον που έρχεται ταχύτατα κατά πάνω τους.
Κι έτσι, ο Βυσσινόκηπος παραμένει ένα έργο σύγχρονο και απολύτως σημερινό. Γιατί είναι γνώρισμα των ανθρώπων σε κάθε εποχή -το ζούμε και στη δική μας- να θέλουμε να μείνουν όλα όπως τα μάθαμε και τα αγαπήσαμε, δεδομένα κι οριστικά.  Κι εκείνα να αλλάζουν γύρω μας και να μας παρασέρνουν σ’ ένα μέλλον για το οποίο θα είμαστε πάντα απροετοίμαστοι κι ανέτοιμοι.

Ερμηνεύουν:        
Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα. 

Πρεμιέρα: 24 Οκτωβρίου 

********
Επανάσταση σε αναμονή @Θέατρο Αλκμήνη

Μπορεί η επανάσταση να περιμένει;
Σε12 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα έχει δικτατορία.
Η ανεργία αγγίζει το 60% ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί στα 7.000.000, καθώς περίπου 3.000.000 νέοι έχουν μεταναστεύσει. Οι ηλικιωμένοι έχουν εξοικειωθεί με την χρήση των socialmedia, καθώς το νέο καθεστώς στέλνει δωρεάν καθηγητές τεχνολογίας στα σπίτια όλης της χώρας. Έτσι κάποιοι λένε «δικτατορία ναι, αλλά με το νέο καθεστώς έχουμε παντού τσάμπα ίντερνετ!»
Κάπως έτσι η επιθυμία για ανατροπή της δικτατορίας γίνεται όλο και μικρότερη μιας και όλοι δείχνουν ευχαριστημένοι. ‘Όλοι εκτός από μια μικρή ομάδα που έχει βαλθεί να αφυπνίσει τους πάντες με τους πιο απίθανους τρόπους.

Μια κοινωνική πρωτοβουλία γίνεται θεατρική Πράξη!
Η παράσταση «Eπανάσταση σε Αναμονή»είναι συνέχεια της δράσης«Καφές σε Αναμονή». Η ομάδα ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζει  ως σήμερα να ενισχύει τη θετική πλευρά της ζωής, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
Η παράσταση «Επανάσταση σε Αναμονή»  παίζει στα όρια κωμωδίας και μανιφέστου, δίνοντας στον θεατή προεκτάσεις της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας που μόνο σαν φάρσα θα θέλαμε να δούμε!

Ερμηνεύουν: Έλενα Δελακούρα, Δημήτρης Πανέλης
Gueststar: Μίμης Καπέρδος

Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου

********
Πουλιά στον αέρα!@Θέατρο Αλίκη
Η υπόθεση απλή. Και η φράση που χαρακτηρίζει την αρχή του κακού : Απαντάς «δέχομαι» επειδή σε κοιτάει ο κόσμος και μετά που ο κόσμος φεύγει, ανακαλύπτεις ξαφνικά, πως έχεις μείνει μόνος, με μια γυναίκα, παντρεμένος!
 
Τόπος δράσης: Το Παρίσι! Ο Ποντανιάκ κυνηγάει τη Λουσιέν για να τη ρίξει στο κρεβάτι του. Αυτό που δεν ξέρει όμως είναι ότι εκείνη είναι παντρεμένη με τον καλό του φίλο Βατλέν. Την ησυχία του Βατλέν, όμως, έρχεται να διαταράξει ένα «στιγμιαίο λάθος του παρελθόντος», η Σβετλάνα, που απειλεί να τα αποκαλύψει όλα στον σύζυγό της και φίλο του Βατλέν, τον Σολντινιάκ, εκτός κι αν επαναλάβουν το ίδιο «λαθος»! Ο Βατλέν, απελπισμένος, ζητάει συμβουλές από τον Ποντανιάκ κι εκείνος τον προτρέπει να επισκεφθεί ένα παράνομο ξενοδοχείο με τη Σβετλάνα εκμεταλλευόμενος τη δήλωση της Λουσιέν «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και κέρατον αντί κεράτου!». Στην εξίσωση προστίθεται η γυναίκα του Ποντακιάκ που προσπαθεί διαρκώς να τον πιάσει στα πράσα αλλά και ο Ρεντιγιόν, μόνιμα ερωτευμένος με τη Λουσιέν, που πνίγει τον πόνο της απόρριψης με την Αρμαντίν.  Πώς βρίσκονται, λοιπόν, όλοι αυτοί αυτοι ταυτόχρονα στο δωμάτιο 39 του ξενοδοχείου “Amour” όπου ο αθώος πλην όμως πρόθυμος για όλα κύριος Πενσάρ και η κουφή γυναίκα του έχουν επισκεφθεί για να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους;

Τι θέλουν όλοι αυτοί ο ένας απ΄ τον άλλον; Ποια κρυφή φαντασίωση τους κυνηγάει; Και γιατί καταλήγουν στο σπίτι του Ρεντιγιόν να παίζουν κρυφτό με την πανταχού παρούσα νταντά του; Ποιος τελικά απατάει ποιον; Ποιος την πατάει στο τέλος;

Η αλήθεια είναι κάπου κρυμμένη μέσα στον ανεμοστρόβιλο των κρυφών πόθων και στεναγμών με τα πρόσωπα να «χορεύουν» τις μυστικές επιθυμίες τους και τις ανησυχίες τους, πάνω στα βήματα του Φωκά Ευαγγελινού.

Ερμηνεύουν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Θεοδώρα Τζήμου, Ιωάννης Παπαζήσης, Χριστίνα Τσάφου, Νίκος Αρβανίτης,  Μαρία Κωνσταντάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Κωνσταντία Χρηστοφορίδου, Δημήτρης Λιόλιος, Μαριλού Κατσαφάδου, Γιάννης Ρούσσος.

Πρεμιέρα: 26 Οκτωβρίου

*******

Παραστάσεις που αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα.

Από 22 Οκτωβρίου

Ο ΑΠ στο σπίτι μας @ Άβατον
BU21 @ Θέατρο 104
Η μεγάλη διαδήλωση του ενός @ Αλεξάνδρεια-Πολυχώρος Τέχνης
Ο Καναδάς είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει με καλοκαίρι σε ελληνικό νησί @ Μπιπ

Κόσμος Γωνία @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας - Β΄Σκηνή
Hotel Marina @ Από Μηχανής Θέατρο
Κυρία Ιουλία @ Αθηναϊς

Από 24 Οκτωβρίου
Frida Κι άλλο @ Θέατρο 104

Από 25 Οκτώβριου
Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή @ Αλέκος Αλεξανδράκης-Ριάλτο
Χτυποκάρδια στο Θρανίο @ Ήβη

Από 26 Οκτωβρίου
Ερωτευμένος Σαίξπηρ @ Ελληνικός Κόσμος
Ερωφίλη Project @ Σφενδόνη
Έτσι είν' η ... Ζωή @ El Concento Del Arte
Be Careful @ Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Matilda @ Ακροπόλ

Από 27 Οκτωβρίου

Αν αργήσω, κοιμήσου+ @ Άβατον
Das Kleid Hamlet @ Αργώ

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία.

Έως 23 Οκτωβρίου
Αρετή @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. @ Βios
Ορφέας και Ευριδίκη @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Μενεξέδες και Ζουμπούλια @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Έως 27 Οκτωβρίου
Γυναίκες από χώμα @ Vault
Ένας ευγενικός νεαρός που φαινόταν ηλίθιος και δεν είχες κανένα λόγο να τον φοβάσαι @ Tempus Verum-Εν Αθήναις
Ένας ράφτης για τις κυρίες @ Τεχνοχώρος Εργοτάξιον

Έως 28 Οκτωβρίου
Η απολογία της Μαρί Κιουρί @ Θέατρο Σταθμός
Το Παλτό @ Μπιπ
Θα ονειρεύεσαι πάλι μια καινούργια φορεσιά @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

Καλή θέαση!!

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα