Gimme 10: Οι επιλογές του Γιώργου Οικονόμου

Διαβάστηκε
Σήμερα έχουμε στην παρέα μας τον νέο τραγουδοποιό Γιώργο Οικονόμου. Μας παρουσιάζει 10 αγαπημένους του δίσκους.Ο Γιώργος Οικονόμου είναι ένας νέος τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη του οποίου ο πρώτος δίσκος, Φιγούρα Στο Δρόμο, κυκλοφορεί ήδη από το καλοκαίρι του 2010. Περιέχει 17 τραγούδια, σε ποπ-ροκ ύφος, των οποίων τη μουσική, τους στίχους και την παραγωγή υπογράφει ο ίδιος. Το Gimme 10 του ζήτησε να φτιάξει μια λίστα με τους αγαπημένους του δίσκους κι εκείνος ανταποκρίθηκε άμεσα. Τον ευχαριστούμε και του δίνουμε το λόγο:

Θυμάμαι σαν να είναι τώρα, τις ατελείωτες ώρες στο αυτοκίνητο με τους γονείς και τις κασέτες των Beatles να παίζουν ασταμάτητα… "All you need is love … του ρου του ρου ρου…" Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να νιώσει τους στίχους και τις μουσικές των Σκαθαριών. Από τότε έχω παραμείνει παιδί. Παρόλα αυτά μπορούσα να σκέφτομαι ώρες για τους αγαπημένους μου δίσκους… Δεν μπορώ να τους βάλω ιεραρχικά. Τους βάζω στην ίδια ζυγαριά όλους, απλά τους αριθμώ για να είναι ευκρινές το κείμενο. Όποιος δεν τους έχει ακούσει ας το κάνει…

1. Wish You Were Here – Pink Floyd (1975)
Υπάρχει άνθρωπος ή μουσικός που να μην ανατριχιάζει στον μοναδικό αυτό δίσκο των Floyd; Περιέχει 5 τραγούδια και είναι και τα πέντε διαμάντια. Δε νομίζω πως υπάρχει άλλος τέτοιος δίσκος στον πλανήτη… Ανατριχιάζω και μόνο που γράφω δυο λέξεις…

2. The Beatles - The Beatles (1968)
Τους αγαπώ, τους λατρεύω όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Με επηρέασαν στον έρωτα, στην αγάπη, στη μουσική. Κάθε φορά που ακούω ή βλέπω κάτι για τα Σκαθάρια, δακρύζω και συγκινούμαι. Τι δε θα έδινα να ζούσα τότε και να τους έβλεπα ζωντανά. Από το συγκεκριμένο δίσκο και μετά μπορώ να πω ότι οι Beatles παραμένουν μέσα στην καρδιά και στην ψυχή μου. Από τη μέρα ύπαρξής τους μέχρι σήμερα. Για πάντα και μια μέρα παραπάνω!

3. Glass Houses – Billy Joel (1980)
Τον Billy Joel δεν τον ξέρουν πολύ στην Ελλάδα, παρά τις πολλές επιτυχίες που έχει χαρίσει. Επιλέγω ενδεικτικά αυτόν τον δίσκο, παρότι τους αγαπώ όλους. Τον γνώρισα τυχαία από την εμμονή της ξαδέρφης μου που ζει στον Καναδά και του αδερφού μου που τον έχει δει ζωντανά στο Μόντρεαλ. Τον θαυμάζω για τις μουσικές του, τη φωνή του και το πιάνο του. Θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω από κοντά. Ένα πολύ σημαντικό τραγούδι κατά την άποψή μου στο δίσκο: All for Leyna.

4. Reality - David Bowie (2003)
Τον Bowie τον θαυμάζω από πάνω έως κάτω. Ο τελευταίος του δίσκος (ελπίζω σύντομα να κυκλοφορήσει και ο επόμενος), θεωρώ ότι είναι από τους πιο σημαντικούς. Επιλέγω αυτόν τονίζοντας ότι όλοι οι προηγούμενοι είναι θεϊκοί σε κάθε στιγμή της ζωής του και της καριέρας του. Φυσικά το ίδιο απίστευτο είναι και το live dvd από το Reality Tour.

5. Voulez–Vous – Abba (1979)
Τους Abba τους γνώρισα και τους αναγνώρισα σε μικρή ηλικία. Ξεχωρίζουν για τη μελωδικότητά τους και τα μοναδικά φωνητικά τους. Θα ευχόμουν κάποια στιγμή να μπορώ ζωντανά να έχω τέτοιου είδους φωνητικά. Respect!

6. The Joshua Tree - U2 (1987)
Σαφέστατα από τους πιο αγαπημένους μου δίσκους όλων των εποχών. Ξεκινάει με τρία τραγούδια, τα οποία δεν θα ξαναγραφούν. Έτσι κι αλλιώς τους αγαπώ και τους θαυμάζω στο σύνολό τους, ακόμη και σήμερα (παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι έχουν ξεπουληθεί). Ήμουν δημοτικό και άκουσα αυτά τα τραγούδια που με συντροφεύουν από τότε σε όλη μου τη ζωή.

7. Synchronicity – The Police (1983)
Ένας δίσκος με περιεχόμενο και πολύ αντιπροσωπευτικός για τη συγκεκριμένη μπαντάρα. Τρία άτομα με έναν ήχο που μετράει για 10. Αγαπημένες μουσικές και αγαπημένα τραγούδια μέχρι και σήμερα!

8. Violator – Depeche Mode (1990)
Για τη συγκεκριμένη μπάντα μπορώ να πω λίγα γιατί απλά είναι πολύ μεγάλη. Υποκλίνομαι, για τα τραγούδια, για τη σκηνική παρουσία για τις μουσικές του Martin, για τη φωνή του David. Το συγκεκριμένο δίσκο τον λατρεύω, γιατί περιέχει ένα μοναδικό τραγούδι το “Enjoy the silence”, το οποίο έχω διασκευάσει (δεν κατάφερα να το βάλω στον πρώτο μου δίσκο), και ελπίζω στον επόμενό μου δίσκο να μπορέσω να το χαρίσω στο κοινό. Το λατρεύω. Τους λατρεύω!

9. 20 Χρόνια Δρόμος: Ζωντανές Ηχογραφήσεις – Διονύσης Σαββόπουλος (1983)
Το δίσκο αυτό τον έχω ακούσει άπειρες φορές. Από τότε που βγήκε μέχρι σήμερα συντροφεύει τα ταξίδια μου. Δεν αποτελεί δίσκο με την έννοια των καινούργιων τραγουδιών, αλλά επιλογή τραγουδιών. Τραγούδια αγαπημένα του Διονύση σε μια μοναδική συναυλία που δεν θα υπάρξει ξανά. "Είμαι δεκαεξάρης, σας γαμώ τα Λύκεια…"

10. Η Νύχτα Θα Το Πει – Λαυρέντης Μαχαιρίτσας/Διονύσης Τσακνής (1994)
Μία μοναδική συναυλία για τα δεδομένα της εποχής. Δυστυχώς δεν ήμουν εκεί, αλλά περιέχει πολλά αγαπημένα τραγούδια και των δύο. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί ξεχωριστό δίσκο τον καλλιτεχνών, αλλά μια ζωντανή
ηχογράφηση της συναυλίας τους, πρέπει να ομολογήσω ότι περιέχει τα Greatest Hits τους και Best Of, μαζί.
Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια