Pains of being Pure at heart στο Gagarin 15/6/09

Με αρκετή ανυπομονησία περίμενα την εμφάνιση των Pains of being Pure at heart στο Gagarin από την μέρα που ανακοινώθηκε η συναυλία, αφού το ομώνυμο ντεμπούτο τους είναι τουλάχιστον αξιόλογο. Το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε ακόμα περισσότερο όταν προστέθηκαν και τα δύο - ωραία ιδέα αυτή! - ελληνικά σχήματα ως support. Οι Common Sense από το παρελθόν και οι πολλά υποσχόμενοι Flakes από το μέλλον!

Διαβάστηκε φορες
Με αρκετή ανυπομονησία περίμενα την εμφάνιση των Pains of being Pure at heart στο Gagarin από την μέρα που ανακοινώθηκε η συναυλία, αφού το ομώνυμο ντεμπούτο τους είναι τουλάχιστον αξιόλογο. Το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε ακόμα περισσότερο όταν προστέθηκαν και τα δύο - ωραία ιδέα αυτή! - ελληνικά σχήματα ως support. Οι Common Sense από το παρελθόν και οι πολλά υποσχόμενοι Flakes από το μέλλον! Από τους Common Sense θα μου ήταν αρκετό να ακούσω μόνο το Grotesque, ένα από τα ομορφότερα τραγούδια που έχει γράψει ελληνικό σχήμα στα 90’s και όχι μόνο!

Οι Flakes, με έδρα την Πάτρα, έχουν κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο τους album Lick your fingers if you like it. Η εντυπωσιακή τραγουδίστρια Yodashe που η παρουσία της παραπέμπει στην Karen O των Yeah Yeah Yeahs - η φωνή της στο album θυμίζει ελαφρώς και την Kate Pierson των B52’s στο ξεκίνημά της - και οι τέσσερις υπόλοιποι Flakes είναι ένα από τα πιο υποσχόμενα για το μέλλον εγχώρια σχήματα, διαθέτουν ένταση στις live εμφανίσεις τους και είμαι σίγουρος πως θα έχουν λαμπρό μέλλον. Στη χθεσινή συναυλία έπαιξαν για περίπου μισή ώρα τραγούδια από το πρώτο album τους και θέλω να ελπίζω ότι θα τους δούμε και στον τελικό του Coca cola soundwave την 1η Ιουλίου σε μεγαλύτερο κοινό.

Συνέχεια στην βραδιά, ενώ το Gagarin δεν είχε αρκετό κόσμο ακόμα, έδωσαν οι Common Sense που αν και έχουν αξιόλογες συνθέσεις και διαθέτουν αρκετούς φίλους – υποστηρικτές, δεν ταίριαζαν ηχητικά με τα άλλα δύο σχήματα. Παρ΄όλα αυτά έμειναν στη σκηνή για περίπου 50 λεπτά, παίζοντας τραγούδια από το Sun comes up του 1995, αλλά και νεότερες, μετά την επανασύνδεση πριν 3 χρόνια, συνθέσεις τους. Φυσικά δεν ξέχασαν το υπέροχο Grotesque που μπορείτε να δείτε και να ακούσετε παρακάτω. Θα ταίριαζαν περισσότερο ως support σε άλλο συγκρότημα, ακόμα και στους Horrors, όχι όμως στους Νεοϋρκέζους φίλους μας που θα ακολουθούσαν.

Μετά λοιπόν την μικρή κοιλιά που έκανε η βραδιά και ενώ αρκετοί «ψαγμένοι» indie fans πήραν θέση στις πρώτες σειρές, τα μέλη των Pains of being Pure at heart έκαναν σιγά σιγά την εμφάνισή τους στη σκηνή στήνοντας οι ίδιοι τον εξοπλισμό τους, γύρω στις 23.40. Στο ακροατήριο, που είχε γεμίσει εν τω μεταξύ κατά τα δύο τρίτα τον κάτω χώρο του Gagarin, μπορούσε να διακρίνει κανείς αρκετούς σχεδόν συνομήλικους με το συγκρότημα fans, αλλά και κάμποσους μεγαλύτερους νοσταλγούς του ήχου των Field Mice, Ride, My Bloody Valentine και άλλων συγκροτημάτων που έχουν καθορίσει τον ήχο των Pains.

Νομίζω ότι οι διοργανωτές βλέποντας την ανταπόκριση του κοινού από την αρχή, θα αισθάνονταν δικαιωμένοι που αποφάσισαν τελικά να φέρουν  το συγκρότημα στην Αθήνα λίγους μήνες μετά την πρώτη τους κυκλοφορία και ελπίζω να επαναλάβουν παρόμοια εγχειρήματα στο μέλλον. Όσοι βρέθηκαν χθες στο Gagarin έδειξαν ότι υπάρχει κοινό που αδημονεί να παρακολουθήσει τέτοιες εμφανίσεις. Οι Pains of being Pure at heart εισέπραξαν αυτόν τον ενθουσιασμό, δεν περίμεναν – όπως είπαν οι ίδιοι - αυτήν την θερμή ανταπόκριση και αποφάσισαν δια στόματος της Peggy Wang, που χαμογελούσε έκπληκτη, ότι η Αθήνα ήταν τελικά ο πιο hot σταθμός της περιοδείας τους που κράτησε ενάμιση μήνα. Ο Ody και η Έφη υποστήριξαν ότι ήταν σαφώς καλύτεροι και από την  εμφάνισή τους στο Primavera πριν μερικές ημέρες. Από το set τους ξεχώρισαν τα This love is fucking right, Come Saturday, Young adult friction, Everything with you. Αυτά, μαζί με τα υπόλοιπα τραγούδια του πρώτου τους album εκτός του Contender, και μερικά νέα τραγούδια τους συμπλήρωσαν το σχεδόν 50λεπτο, μαζί με τα δύο encores, set τους. Εκτός του τραγουδιστή Kip Burman που είχε τον αέρα του frontman, της γλυκύτατης Peggy, ειδικής μνείας χρήζει και ο πολύ καλός drummer Kurt Feldman. Έκλεισαν το δεύτερο encore και την πρώτη τους εμφάνιση στο Αθηναϊκό κοινό με το πιο pop – μελό τραγούδι του δίσκου τους A Teenager in love.

Όσοι ευχαριστηθήκαμε το ντεμπούτο των Pains of Being Pure at Heart, σίγουρα τους αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο χθες και περιμένουμε νέα κυκλοφορία τους στο μέλλον, αλλά και να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα για live, όπως είπαν και οι ίδιοι, σύντομα!


Διαβάστε ακόμα