Γατος 1

«Η φιλοσοφία ενός γάτου» στο πολυχώρο CARTEL

Είδαμε την «Φιλοσοφία ενός γάτου» και σας παρουσιάζουμε τις απόψεις μας. 
Διαβάστηκε φορες
«Η φιλοσοφία ενός γάτου» είναι ένα έργο βασισμένο στο κείμενο του Μπάμπη Άννινου «Ο γάτος της γειτόνισσας» που γράφτηκε το 1884. 

Ο Μπάμπης Άννινος (1852-1934), ήταν  δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας ιδιαιτέρως δημοφιλής στην εποχή του. Ασχολήθηκε με πληθώρα ειδών λόγου και επέδειξε μεγάλη μεταφραστική δραστηριότητα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συνιδρυτής της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Δραματικών Συγγραφέων και συγγραφέας δημοφιλών θεατρικών έργων. Τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στο χώρο των γραμμάτων με βραβεία και διακρίσεις, όπως το παράσημο του Σωτήρος (1889), το Χρυσούν Αριστείο των Γραμμάτων και Τεχνών (1914) και το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1925).

Ένας γάτος, από «καλή οικογένεια», αλλά αγνώστου πατρός, γεννιέται σε μια πόλη με τις καλύτερες ευχές όλων. Μεγαλώνοντας όμως, ξεφεύγει από το πρότυπο «της καλής κοινωνίας» με τις αταξίες του και, φτάνει να κατηγορείται και να τιμωρείται από το κοινωνικό σύνολο για εγκληματικές πράξεις, τις οποίες θα ήταν παράλογο να έχει διαπράξει.

Με βασικό άξονα την αέναη σύγκρουση του καλού και του κακού και γενικότερα του δυισμού που επικρατεί στην δυτική σκέψη το έργο διαπραγματεύεται την ζωή και τα έργα του γάτου «Μούρτζουφλου».

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα από τις αφηγήσεις των τεσσάρων συντελεστών οι οποίοι προς έκπληξη των περισσοτέρων θεατών (ειδικότερα των νεώτερων) ομιλούν την καθαρεύουσα, η οποία μπολιάζεται και με εκφράσεις της δημοτικής.

γατος

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσέγγιση του κοινωνικού παραλόγου, που ψάχνει να βρει έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» να κατηγορήσει για όλα τα δεινά που περιβάλλουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, και που, πολλές φορές, αυτά τα δεινά προκαλούνται από εμάς τους ίδιους.

Με σταθερά, την συνύπαρξη των αντιθέτων (άσπρο–μαύρο, καλό–κακό, βοή – σιωπή, φως-σκοτάδι, θύτης-θύμα) ο θεατής βρίσκεται απέναντι σε μια ιστορία που διαθέτει βάθος, επίπεδα και πολλαπλές αναγνώσεις. 

Η παράσταση διακρίνεται από την μουσικότητα της και σε επίπεδο ύφους και σε επίπεδο κίνησης. Με στιβαρή σκηνοθεσία και λιτά σκηνικά ο θεατής εστιάζει στις λεπτομέρειες της αφήγησης και οδηγείται αργά και σταδιακά στην τελευταία σκηνή, όπου έχουμε και την κορύφωση του έργου.

Η ύπαρξη της χρωματικής αντίθεσης (άσπρου- μαύρου) σε σκηνικά, κοστούμια και μακιγιάζ δημιουργεί ένα  καμβά στον οποίο κεντάνε πάνω οι υπέροχοι φωτισμοί δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα που καθηλώνει.

Το θέμα του έργου δύσκολο και με την γλώσσα της παράστασης να μην βοηθάει, «Η φιλοσοφία ενός γάτου» απευθύνεται όχι απαραίτητα σε μυημένο κοινό, αλλά σίγουρα σε σκεπτόμενο.

Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Σωτηρία Κολόζου
Σκηνικά: Σπύρος Σεφεριάν 
Video: Νίκος Γιαννίκας
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Επικοινωνία/PR: Canard qui Parle (lecanardpr@gmail.com) 
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Ιερωνυμάκης, Ειρήνη Ιωάννου, Σωτηρία Κολόζου, Άννα Χατζηχρήστου

Πληροφορίες:

Τεχνοχώρος CARTEL (αίθουσα «Μηνάς Χατζησάββας»)
Μικέλη 4 και Αγ. Άννης, Βοτανικός 122.41
(στάση Μετρό: «Ελαιώνας»)
Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 6939898258
E-mail: carteltexnoxoros@gmail.com 
Site: www.carteltexnoxoros.com 
Facebook page: www.facebook.com/CartelTexnoxoros 
Twitter account: www.twitter.com/Carteltheatre