Οθέλλος Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

To Θέατρο Της Εβδομάδας | 26.02 - 03.03

Ο Φλεβάρης θα μας αφήσει και ο Μάρτιος θα καταφθάσει με λίγες θεατρικές πρεμιέρες αυτή την εβδομάδα. Ξεχωρίζουν τα «Οθέλλος», «Αμπιγιέρ» και "Dream Story". 
Διαβάστηκε φορες
Ο Φλεβάρης θα μας αφήσει και ο Μάρτιος θα καταφθάσει με λίγες θεατρικές πρεμιέρες τις ημέρες αυτής της εβδομάδας. Ξεχωρίζουν η επιστροφή του επιτυχημένου «Αμπιγιέρ» στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, ο σαιξπηρικός «Οθέλλος» σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη που θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα Kursk καθώς και το "Dream Story" στο Θέατρο Πόλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Από την άλλη μεριά, κάποιες παραστάσεις θα παρουσιαστούν για μόλις μία ή δύο παραστάσεις: "Chakras" στο θέατρο Χυτήριο την 26/2, «ORNΙΘΕΣ» στο θέατρο Olvio για δύο παραστάσεις (1 και 2/3), καθώς και η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» στο Θέατρο Άλμα την 1/3. 

Αναλυτικότερα γι' αυτήν την εβδομάδα:

Οθέλλος @ Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν 

Οθέλλος Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
«Την κράτησε από το χέρι.
Αυτή άνοιξε το στόμα της ή της το άνοιξε αυτός. Ή αυτή.
Της μίλησε στο ανοιχτό της στόμα.
Της είπε, τώρα δα, να τώρα, τώρα οι νύχτες οι χορευταρούδες μου κλείνουνε το μάτι.
Οι νύχτες με αντικρύσανε και βγάλαν άστρα κι άλλα.
Οι νύχτες έχουνε χάσει με μένα το μυαλό τους, είπε κι αυτή ή αυτός. Ή αυτή.
Ήρθε και μπλέχτηκε η σελήνη στα μαλλιά μου, είπε αυτή, τώρα σίγουρα αυτή.
Μη μ’ αφήσεις ποτέ.
Μετά από αυτό σιωπή μεγάλη. Τόση που ο φόβος μη μείνουν για πάντα μέσα της τους μούδιασε τα μάτια.
Μάτια μου, είπε πάλι αυτή απευθυνόμενη στα μάτια της ή στα δικά του, γιατί δακρύζετε; Θα γλιστρήσει η αγάπη μου και θα μου ξεγλιστρήσει η νύχτα.
Και πολύ λιγουλάκι μετά -και τελειώνω εδώ- αυτή σ’ αυτόν και αντιστρόφως: έλα, έλα τώρα νύχτα μου και γέμισέ με με νύχτα, είμαι έτοιμη.»

Η τραγωδία Οθέλλος ίσως γράφτηκε το 1604. Ίσως λίγο νωρίτερα. Ο Σαίξπηρ γεννήθηκε το 1564 και πέθανε το 1616, μια νύχτα μετά από μια παράσταση, με τους φίλους του σε μια ταβέρνα που ήπιε πολύ, παραήπιε δηλαδή.

Η ομάδα Kursk δημιουργήθηκε το 2012. Προηγούμενες παραστάσεις: "Woyzeck" στο Απλό Θέατρο, «Η προσευχή της κοπέλας που έπεσε μέσα στο πηγάδι και δεν θέλει να πεθάνει» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων και στο Θέατρο Τέχνης (Φεστιβάλ Αθηνών 2015), "Lenz" στο Bios.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Από Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. 

*****

Dream Story @ Θέατρο Πόλη

Dream Story Θέατρο Πόλη
Η σπουδαία νουβέλα του Σνίτσλερ που ενέπνευσε το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια Ερμητικά Κλειστά» ανεβαίνει στο Θέατρο Πόλη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Σε νέα μετάφραση και διασκευή Αντώνη Γαλέου και πρωτότυπη μουσική Γιώργου Πούλιου. Μαζί του επί σκηνής η Πολυξένη Μυλωνά.

Βρισκόμαστε στη Βιέννη, βραδιά καρναβαλιού. Ο γιατρός Φριντολίν καλείται μέσα στα μεσάνυχτα να παραστεί στις τελευταίες στιγμές ενός ετοιμοθάνατου. Τα βήματά του τον οδηγούν σε μια οργιώδη δεξίωση μιας μυστικής κοινότητας. Μυστικά συνθήματα, μασκοφορεμένες γυναίκες, μεθυστικές μελωδίες αποπλάνησης… Όλα συγκλίνουν προς το μυστήριο και την κατάργηση κάθε αίσθησης πραγματικότητας.

Την ίδια στιγμή, η σύζυγός του Αλμπερτίν, ζει μέσα στο όνειρο τερατώδεις περιπέτειες, που την κατασπαράζουν φέρνοντας την στα όρια του αισθησιασμού. Ανάμεσα στο σκοτεινό ασυνείδητο και την ερωτική παραβατικότητα της Αλμπερτίν και του Φριντολίν ο ιστός της πραγματικότητας κλυδωνίζεται, αφήνοντας να αναδυθεί μια αλήθεια τυφλωτική όσο και το δυνατό φως.

Από Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Πόλη. 

*****

Ο Ελέφαντας @ Θέατρο 104

Ελέφαντας Θέατρο 104

«Ο ελέφαντας θυμάται.
Ο ελέφαντας ξέρει πότε ήρθε η ώρα να πεθάνει και γι’ αυτό πηγαίνει αυτός να συναντήσει το θάνατο, πριν ο θάνατος προλάβει να τον συναντήσει.
Όταν ο ελέφαντας σταματήσει να θυμάται, θυμάται μόνο ένα πράγμα. Την διαδρομή προς το θάνατο.
Πρέπει να την εκτελέσει, πριν την ξεχάσει κι αυτήν.
Αλλιώς θα τον προλάβει ο θάνατος.
Οι υπόλοιποι ελέφαντες θυμούνται τον ελέφαντα που ξέχασε.
Κι αν θυμούνται οι υπόλοιποι ελέφαντες, σημαίνει πως είναι ακόμη ελέφαντας.»

Η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ αποτελείται από αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. και του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. και λειτουργεί από το 2011 με συντονιστή τον Τάσο Αγγελόπουλο. Στα χρόνια λειτουργίας της, η ομάδα έχει συνεργαστεί με ιστορικά σχήματα, όπως η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη και το «Θέατρο Πόρτα» στην Αθήνα, ενώ δραστηριότητές της έχουν φιλοξενηθεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Black Box» (στη Θεσσαλονίκη) και το θέατρο «Φούρνος» (στην Αθήνα). Έχει συμμετάσχει στα «47α Δημήτρια» (Θεσσαλονίκη, 2012), στο «Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου» (Κιλκίς, 2015 και 2016), στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και στο φεστιβάλ «BITEF Poliphony» (Βελιγράδι, Σερβία). Ταυτόχρονα με τις θεατρικές παραστάσεις, η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ ασχολείται με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων, ενώ διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικές.

Από Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στο Blackbox του Θεάτρου 104.

*****

Ο Αμπιγιέρ @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας 

Ο αμπιγιέρ
«Ο Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη σεζόν, επιστρέφει από τον Φεβρουάριο 2019 στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. Στον ρόλο του Σερ ο Αλέξανδρος Μυλωνάς και του Αμπιγιέρ ο Μάνος Βακούσης. Μαζί τους η Άννυ Λούλου, η Ευγενία Αποστόλου, ο Κώστας Λάσκος και ο Δημήτρης Μαργαρίτης.

Στον «Αμπιγιέρ» (1981) ο Ronald Harwood σκιαγραφεί την ιδιόμορφη συναισθηματική σχέση του Σερ, ενός σαιξπηρικού ηθοποιού που τα καλύτερά χρόνια της καριέρας του είναι πια παρελθόν, και του Νόρμαν, του αφοσιωμένου αμπιγιέρ του, δημιουργώντας έτσι ένα από τα ουσιαστικότερα έργα για τη ζωή στο θέατρο και για τους ανθρώπους του θεάτρου.

Το έργο έγινε κινηματογραφική ταινία το 1983 σε σκηνοθεσία Peter Yates με τον Albert Finney και τον Tom Courtenay, ενώ το 2015 το BBC πρόβαλε και την τηλεοπτική μεταφορά της σε σκηνοθεσία Richard Eyre με τον Ian McKellen στο ρόλο του Αμπιγιέρ, τον Anthony Hopkins στο ρόλο του Σερ και την Emily Watson στο ρόλο της Λαίδης. 

Από Παρασκευή 1 Μαρτίου στη Β' Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας. 

*****

Folie à deux @ Θέατρο Σφενδόνη 



Η θεατρική παράσταση "Folie à deux" εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία των αδελφών Παπέν. Η Κριστίν και η Λεά Παπέν, ύστερα από επτά συναπτά έτη στην υπηρεσία της οικογένειας Λανσελέν, κατακρεούργησαν τις κυρίες του σπιτιού. Η έρευνα για την ιστορία των αδελφών ξεκίνησε από την κοινή ανάγκη των ηθοποιών Δήμητρας Σπανούλη και Σαμπρίνας Μπροντέσκου να τις δικαιολογήσουν, αναζητώντας την αιτία πίσω από την εγκληματική πράξη. Το όραμά τους για τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης βασισμένης στα πρόσωπα του διασημότερου εγκλήματος στη Γαλλία μοιράστηκε η χορογράφος και αρχιτέκτονας Πηνελόπη Μωρούτ, η οποία επιμελείται τη σκηνοθεσία και την κίνηση.

Η Christine και η Lea Papin είναι «κορίτσια για όλες τις δουλειές». Εργατικές, σεμνές, διακριτικές και αποτελεσματικές, με άλλα λόγια : άψογες. Είναι οι υπηρέτριες που κάθε αστικό σπίτι θα επιθυμούσε να έχει. Κι όμως, το Φεβρουάριο του 1933 δολοφόνησαν τα αφεντικά τους, την Κυρία και τη Δεσποινίδα του σπιτιού στο οποίο εργάζονταν επί επτά χρόνια. Το έγκλημα συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία της εποχής και παραμένει ένα από τα πιο στυγερά αλλά και τα πιο αινιγματικά εγκλήματα, γιατί τόσο τα κίνητρα όσο και οι ακριβείς συνθήκες του παραμένουν ως σήμερα αδιευκρίνιστες. Ταξική εξέγερση ή παρανοϊκή ψύχωση;

Από Σάββατο 2 Μαρτίου στο Θέατρο Σφενδόνη. 


Άλλες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 25/2
Γουτού Γουπατού - Δύσκολες Νύχτες @ Άλμα
Νεολιθική νυχτωδία στην Κρονστάνδη @ Bios (μέχρι 26/2)
P.O. Box Unabomber @ Faust 

Από Τρίτη 26/2 
Chakras @ Χυτήριο 

Από Πέμπτη 28/2
Έλα να παίξουμε @ Faust 

Από Παρασκευή 1/3
Η σονάτα του σεληνόφωτος @ Άλμα (μία παράσταση)
Πεθαίνω σα χώρα @ Bios

Από Σάββατο 2/3
ORNIΘΕΣ @ Olvio (μέχρι 3/3)
Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού @ Άβατον

*****

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία: 

Aντριάνα @ Από Κοινού Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 25/2
Βορεάδες @ Θέατρο Ροές | Τελευταία παράσταση στις 25/2
Απόψε αυτοσχεδιάζουμε @ Εθνικό Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 26/2
Έρως Ήρως @ Εύπολις Art | Τελευταία παράσταση στις 26/2
Οι διωγμένοι @ Θέατρο Ελπίς | Τελευταία παράσταση στις 26/2
Across the universe @ Θέατρο ΠΚ | Τελευταία παράσταση στις 26/2
Staying alive (Σχεδόν πέθανα) @ Μικρό Παλλάς | Τελευταία παράσταση στις 26/2
Brandon Teena @ Faust | Τελευταία παράσταση στις 26/2
Διπλό Τζακ Ποτ @ Θέατρο Χυτήριο | Τελευταία παράσταση στις 27/2

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα