Whatever makes us happy on a Sunday morning: Κασέτες έγραφα για φίλους

Πόσα τραγούδια από αυτά που ποστάρουν οι φίλοι σας ακούτε; Σε πόσα ποσταρισμένα τραγούδια κάνετε like χωρίς καν να τα ακούσετε, ενδεχομένως χωρίς καν να τα ξέρετε;
Διαβάστηκε φορες
Υπήρχαν εποχές που ανταλλάσσαμε κασέτες με τους φίλους μας. Εποχές που οι μεγαλύτεροι συγγενείς μας μας σύστηναν κάποιο νέο συγκρότημα που τους «είχε πάρει τα μυαλά», κυρίως τα μεγαλύτερα ξαδέρφια μιας και με τα αδέρφια υπήρχε πάντα το στοιχείο του ανταγωνισμού. Υπήρχαν ακόμα τα δισκάδικα, τα μουσικά έντυπα και τα μουσικά φεστιβάλ, όπου μπορεί συγκεκριμένα να ψάχναμε για νέα ακούσματα.

Σήμερα, όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά κύριο λόγο. Σε κάποιο βαθμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η μετεξέλιξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, τα οποία από την εφεύρεσή τους είχαν έτσι κι αλλιώς μεγάλη επιρροή στις μουσικές μας προτιμήσεις. Στο κάτω κάτω, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς συνδέουν με τους φίλους μας. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κάθε τραγούδι που ποστάρω στο Facebook είναι σαν μια κασέτα που σε άλλες εποχές θα έστελνα στους φίλους μου.

Ωστόσο, πιστεύω ότι το ζήτημα είναι κάπως πιο περίπλοκο. Πόσα τραγούδια από αυτά που ποστάρουν οι φίλοι σας ακούτε; Σε πόσα ποσταρισμένα τραγούδια κάνετε like χωρίς καν να τα ακούσετε, ενδεχομένως χωρίς καν να τα ξέρετε; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζονται σε διαφορετικές αρχές. Οι ρομαντικοί θα πουν ότι προσπαθούν να μας «βγάλουν από το καβούκι μας» και να μας συνδέσουν με τον κόσμο. Οι κυνικοί -ή ρεαλιστές- τα αναγνωρίζουν ως ένα μέσο μαζοποίησης και χειραγώγησης. Μέσω του youtube δεν πρόκειται ποτέ να ανακαλύψω καινούργια τραγούδια, τουλάχιστον όχι αν δεν ψάξω ενδελεχώς. Καλοί και «άγιοι» οι έξυπνοι αλγόριθμοι βαθείας μάθησης, αλλά ο στόχος τους δεν είναι να επεκτείνουν τους μουσικούς μου, ή όποιους άλλους, ορίζοντες. Ο στόχος τους είναι να παραμείνω στο μέσο το περισσότερο δυνατό και να αυξήσω την υπεραξία του, που εξαργυρώνεται κυρίως μέσω των διαφημίσεων. Είναι η (σκληρή;) πραγματικότητα.

Ακούγομαι κάπως παλιομοδίτης και ίσως να είμαι. Υπήρχαν εποχές που χάριζα κασέτες και cds σε φίλους μου με επιλογές τραγουδιών που πίστευα ότι τους ταίριαζαν. Υπήρχαν εποχές που επικοινωνούσα με ένα τραγούδι ή με έναν στίχο που μιλούσε στην καρδιά μου, καθώς ούτε μουσικός είμαι, ούτε ποιητής.

Η σημερινή λίστα αποτελείται από τραγούδια που έτυχε να ακούσω τους τελευταίους μήνες και να αγαπήσω, παρότι δεν γνώριζα τους ερμηνευτές τους. Μια επιπλέον ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν έχω ακούσει κανένα άλλο τραγούδι από τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Ορισμένες φορές ένα τραγούδι σε κινητοποιεί να ψαχουλέψεις περισσότερο τη δισκογραφία κάποιου μουσικού. Αυτές εδώ είναι από εκείνες τις φορές που ένα τραγούδι αρκεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Κάποια τα συνάντησα σε μουσικά sites, άλλα σε ταινίες ή ραδιοφωνικές εκπομπές και ορισμένα, ναι, τα πρωτάκουσα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πατήστε play και ακούστε λίγα δευτερόλεπτα απ' το καθένα. Ίσως βρείτε κάτι που θα αγαπήσετε κι εσείς. Πείτε ότι είναι μια κασέτα που σας χάρισαν. Και αν σας αρέσει, χαρίστε την κι εσείς.



Τα τραγούδια

1. Palito Ortega - La Casa del Sol Naciente
2. Other Lives - For The Last
3. Laleh - En Stund På Jorden
4. Ásgeir - Leyndarmál
5. Shabazz Palaces feat. Thaddillac - Shine a Light
6. Tim Brownlow & Richard Kayvan - Turn To Gold
7. Bert Ambrose & His Orchestra - South American Joe (Minimatic Remix)
8. Fitz And The Tantrums - Dear Mr. President
9. Clara "Apolonia" Guilarte - Camino
10. Nudozurdo - Dosis Modernas
11. Daoiri Farrell - Creggan White Hare
12. Julien Baker - Appointments
13. Teitur Magnússon - Kamelgult
14. By Toutatis - World's Worst
15. Black Bug - Police Helicopter
16. She Past Away - Kasvetli Kutlama
17. King Krule - Dum Surfer
18. IDER - Nevermind
19. Heemugen - Bonus
20. Tic Tac Toe - Funky

* Στο εξώφυλλο η συμμετοχή της Βρετανής φωτογράφου Anna Henly στο διαγωνισμό "2018 Wildlife Photographer of the Year" που διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Τιτλοφορείται "Isolated" (μτφρ. απομονωμένο). Ελήφθη από ελικόπτερο και απεικονίζει ένα απομονωμένο δέντρο σε ένα οργωμένο χωράφι, που βρίσκεται στα όρια του τροπικού δάσους στο νησί Καουάι της Χαβάης.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της Anna Henly: https://www.annahenly.co.uk/

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα