ο άνθρωπος που γελά

Το Θεατρο Της Εβδομάδας | 18.03 - 24.03

Το αναλυτικό πρόγραμμα της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου.
Διαβάστηκε φορες
Αυτή την Δευτέρα, εισερχόμαστε αισίως στην τρίτη εβδομάδα της άνοιξης, η οποία δεν φαίνεται να μας επιφυλάσσει πολλα θεατρικά ξεκινήματα καθώς ελάχιστες είναι οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα την παρούσα εβδομάδα στις αθηναϊκές σκηνές. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

Έρωτος ύβρις @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

έρωτος ύβρις

Πέντε ήρωες από την αρχαία ελληνική τραγωδία απολογούνται για τα ειδεχθή εγκλήματά τους σε ένα συμπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου και επαναλαμβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Ήρωες που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 18/3

*****
Ο άνθρωπος που γελά @ Εθνικό Θέατρο REX

ο άνθρωπος που γελά

Το πιο πολιτικό έργο του Βίκτωρ Ουγκώ αποκαλύπτεται πίσω από ένα θυελλώδες ειδύλλιο. Χάρη στην ιδιοφυή γραφή του κορυφαίου Γάλλου λογοτέχνη, μια ερωτική υπόθεση μάς θέτει ενώπιον της ακρότητας της εξουσίας. Μας δείχνει πόσο αποκρουστικό μπορεί να είναι το «αληθινό» της πρόσωπο, όταν εκφράζεται στην πιο χυδαία και απροκάλυπτη μορφή της.

Λονδίνο, αρχές του 18ου αιώνα. Μια αυστηρά δομημένη, αριστοκρατική κοινωνία με απολύτως διακριτά όρια μεταξύ των τάξεων. Ο πλούτος και η υψηλή θέση στην ιεραρχία προκαλεί αλαζονεία. Ο λαός, άνθρωποι εξαθλιωμένοι, άβουλοι, τρομοκρατημένοι, χωρίς διάθεση για αντίσταση και κάποιες φορές χωρίς ελπίδα. Σε αυτό το σκληρό περιβάλλον, ο Γκουίνπλεϊν, ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο -ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο ως εκδίκηση από τον βασιλιά, βιώνει τον απόλυτο έρωτα με την τυφλή Ντία. Η σχέση τους φαίνεται να είναι ό,τι πιο σημαντικό για εκείνον. Ως μέλος ενός θιάσου, σύντομα, θα γίνει διάσημος λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Όταν τολμήσει να υψώσει το ανάστημά του θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναλγησία των ισχυρών.

Πρεμιέρα:
Παρασκευή 22/3

*****
Παγκάκι @ Τόπος Αλλού

παγκάκι

Δύο άγνωστοι συναντιούνται και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήσαν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη. Μία ιστορία που εγείρει ένα ιδιαίτερο σύγχρονο και βασανιστικό ερώτημα: μπορούν πλέον οι άνθρωποι να ζήσουν πραγματικά μαζί; Κι αν ναι, πώς θα μπορούν να το επιτύχουν, αν συνεχώς κρύβει ο ένας απ’ τον άλλον αυτό που πραγματικά είναι;

«Το Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν γράφτηκε το 1983, πριν από την κατάρρευσή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούσαν. Έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε πάρα πολλές χώρες. Το πικρό του χιούμορ το κάνει διαχρονικό και κωμικοτραγικά επίκαιρο.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 22/3

Ιστορία Έρωτας και Αναρχίας @ Bios

ιστορια

Ιταλία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τουνίν, ένα απλό αγροτόπαιδο, μαθαίνει ότι ο αναρχικός αδερφικός του φίλος και μέντοράς του, εκτελέστηκε από το φασιστικό καθεστώς μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Παρόλο που είναι εντελώς άπειρος και απροετοίμαστος, αποφασίζει να αναλάβει αυτός την ημιτελή αποστολή και να πάει στην Ρώμη για να δολοφονήσει τον Μουσολίνι. Ο Τουνίν αφήνει πίσω την απλή ζωή του και κρύβεται σ' έναν γνωστό οίκο ανοχής στη Ρώμη, που διευθύνει η Μαντάμ Αίντα. Εκεί καταστρώνει τα σχέδια της δολοφονίας του δικτάτορα με τη βοήθεια μιας ιερόδουλης, της Σαλώμης, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της αναρχίας. Πελάτης της Σαλώμης και άνθρωπος κλειδί για την εξέλιξη των γεγονότων είναι ο Σπατολέτι, ο υπεύθυνος της μυστικής αστυνομίας του Ντούτσε. Όμως η εξοικείωση με το νέο περιβάλλον θα αποδειχθεί επίπονη, πόσω μάλλον όταν ο Τουνίν ερωτεύεται σφόδρα μια άλλη νεαρή ιερόδουλη την Τριπολίνα. Ο έρωτας αυτός, θα περιπλέξει τα πράγματα.

Μέχρι Κυριακή 24/3

*****
Παραστάσεις που έχουν πρεμιέρα εντός της εβδομάδας:

Από Δευτέρα 18/3
Dream Story @ Πόλη Θέατρο
Ένας ανεπαίσθητος πόνος @ Μπιπ

Από Τετάρτη 20/3
Νόρα @ Άττις

Aπό Σάββατο 23/3
Και τα αγόρια κλαίνε @ Θέατρο Μπέλλος

Παραστάσεις που ολοκληρώνονται:

Μέχρι Πέμπτη 21/3
Ισπανικό Καλοκαίρι @ Μπιπ

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα