ws_cover_mar19_new

Wooden Shjips, Holy Monitor @ Gagarin 205, 17.03.2019

Οι Wooden Shjips με τους Holy Monitor αλληλοσυμπληρώθηκαν σε μία συναυλία με γνήσια neo-psychedelia

ws_mar19_03_new

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Αφροδίτη Ζαγγανά και το Mix Grill.

Η σχέση της μοντέρνας psych σκηνής με τη χώρα μας έχει γίνει αρκετά στενή τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τους Brian Jonestown Massacre που μας επισκέφτηκαν στο Release το 2015, οι Black Angels είναι από τα αγαπημένα συγκροτήματα του Ελληνικού κοινού. Οι Wooden Shjips έχουν αντίστοιχη απήχηση αν και είχαν λίγο καιρό να μας επισκεφτούν. Αυτό συνέβη γιατί είχαν να κυκλοφορήσουν δίσκο από το 2013, δίνοντας χώρο και χρόνο σε άλλα projects, όπως τους Moon Duo του Ripley Johnson.Με την κυκλοφορία του 'V' η μπάντα ξαναβγήκε στο δρόμο και βρήκε ευκαιρία να έρθει και στα μέρη μας.

Την Κυριακή το βράδυ η προσέλευση στο Gagarin205 ήταν ικανοποιητική. Το θεωρείο ήταν κλειστό, όμως το κάτω μέρος ήταν γεμάτο και ο κόσμος που είχε προσέλθει στη συναυλία γνώριζε τη μουσική των Shjips. Το κοινό δηλαδή δεν ήταν εκεί για κάποιο χιτάκι ή για κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι. Αφηνόταν στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τις θολές κιθάρες - άλλωστε αυτό είναι το νόημα της psych/experimental σκηνής. Δεν έχει σημασία το ρεφρέν ή το κουπλέ όσο το χτίσιμο του υπόλοιπου ηχητικού πλέγματος που δένει το κομμάτι αλλά και τους μουσικούς επί σκηνής.

ws_mar19_01_new
ws_mar19_04_new

Βασικό ρόλο στη σκηνική παρουσία του συγκροτήματος έπαιζαν τα projections με διάφορα σχήματα και χρώματα που τύλιγαν το συγκρότημα και δημιουργούσαν την επιθυμητή 'τριπαρισμένη' ατμόσφαιρα. Ο μπασίστας Dusty Jermier άλλοτε ακίνητος και άλλοτε σε δικές του χορογραφίες - ανάμεσα στον πληκτρά Nash Whalen και τα σταθερά drums του Omar Ahsanuddin -  ήταν ο συνδετικός κρίκος της μπάντας. Ο Whalen στόχευε εντέχνως στα κουτάκια με τις μπύρες που είχε κάτω από τα keyboards ενώ συγχρονιζόταν με τα (ενίοτε) αυτοσχεδιαστικά σόλο του Ripley Johnson. Η μόνη επικοινωνία που είχαν οι Wooden Shjips ήταν μεταξύ τους, προσηλωμένοι στις συνθέσεις τους.

Υπήρξε ένθερμη αποδοχή της μπάντας από τους θεατές, ειδικά με το πιο εύπεπτο και πιασάρικο "Staring At The Sun" που δέθηκε με την επιταχύνση του tempo στο "Aquarian Time". Έπαιξαν μόλις δύο κομμάτια από το 'V', τα οποία δεν ακούγονταν ξένα με τις προηγούμενες δουλειές τους. Το καινούριο "Ride On" μάλιστα έδωσε στο setlist μία έξυπνη αποκλιμάκωση. Το βαθύ γρήγορο riff του "Lazy Bones" ήρθε λίγο πριν το encore ενώ η διασκευή του "Buddy" - φόρος τιμής στον Peter Gutteridged - έκλεισε το set.

ws_mar19_05_new
ws_mar19_02_new

Στη psych σκηνή τα συγκροτήματα παίζουν λίγο λόγω του επαναλαμβανόμενου ρυθμού στα drums. Αν θέλαμε λοιπόν να διαμαρτυρηθούμε για κάτι εκτός από τη δεδομένη μικρή διάρκεια της συναυλίας (1 ώρα και 10 λεπτά), θα ήταν ότι η μπάντα στη σκηνή παραμένει εσκεμμένα στατική και σχεδόν αγνοεί το κοινό. Η μερική εσωστρέφεια της μουσικής τους ωθεί προς τα εκεί, όμως μας έλειψε μια πιο έντονη αλληλεπίδραση κοινού και μουσικών.

hm_mar19_gagarin

Οι Holy Monitor που προηγήθηκαν των Shjips είναι ξεκάθαρα από την ίδια psychedelic σχολή (άλλωστε και οι ίδιοι έχουν δηλώσει πως το 'Dos' των Shjips είναι δίσκος-σταθμός για αυτούς). Το επίπεδο των συνθέσεων τους βρίσκεται κοντά στους Shjips ενώ εκμεταλλεύτηκαν και λίγο περισσότερο το χώρο τους στη σκηνή. Διαφοροποιούνται λίγο στον τρόπο προσέγγισης της ενορχήστρωσης με τη χρήση των synths και τη τεχνική των κιθάρων. Επίσης είχαν στη διάθεση τους αντίστοιχο συναυλιακό χρόνο  με τους Wooden Shjips, αφού έπαιξαν περίπου μία ώρα. Με δύο δίσκους τους διαθέσιμους στην είσοδο του Gagarin, μας έδειξαν πως στη εγχώρια psych/garage σκηνή έχουν φυτευτεί αρκετοί σπόροι που εξελίσσονται σε ενδιαφέρουσες μπάντες.

Wooden Shjips Setlist


Black Smoke Rise
We Ask You to Ride
Other Stars
Ride On
Staring at the Sun
Aquarian Time
Ghouls
Lazy Bones
Death's Not Your Friend

Encore:

These Shadows
Buddy (διασκευή από Snapper)



Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα