Helloween - Stratovarius - Avatar live @ Fuzz 21/01/2011

Οι γερμανικές ‘’μεταλλικές κολοκύθες’’ συνεπέστατες στις live εμφανίσεις τους στην χώρα μας, μας πρόσφεραν απλόχερα μια γεμάτη speed/power metal βραδιά.
Διαβάστηκε φορες
Masquerade, masquerade, Grab your mask and don't be late....

Οι γερμανικές ‘’μεταλλικές κολοκύθες’’ συνεπέστατες στις live εμφανίσεις τους στην χώρα μας, μας πρόσφεραν απλόχερα  μια γεμάτη speed/power metal βραδιά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :21/01/2011
ΧΩΡΟΣ : FUZZ ΑΘΗΝΑ
SHOW: THE SEVEN SINNERS WORLD TOUR 2010/11
BANDS: HELLOWEEN (GERMANY) - STRATOVARIUS(FINLAND) - AVATAR(SWEDEN)
ΕΝΑΡΞΗ : 20:00 ΚΑΙ ΛΗΞΗ : ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 00:00
SOLD OUT!

Οι Helloween ήρθαν για δυο επισκέψεις στη χώρα μας ( ήδη πραγαμτοποιήθηκε η εμφάνιση της Αθήνας και τα παιδιά ανέβηκαν και Θεσσαλονίκη ). Μαζί τους μια άλλη αγαπητή μπάντα του χώρου οι Φιλανδοί Stratovarius αλλά και μια ανερχόμενη δύναμη της μεταλλικής μουσικής οι Avatar από τη Σουηδία. Για να δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικότερα. Η προαναφερθείσα τριπλέτα ήταν γνωστό από το φθινόπωρο του 2010 ότι θα μας επισκεπτόταν. Οι Helloween είχαν έρθει σχετικά πρόσφατα ( αν δεν κάνω λάθος το τελευταίο τους live ήταν μαζί με Gamma Ray ), και οι Stratovarius είχαν αρκετό καιρό να μας επισκεφτούν ( πολλά και διάφορα προβλήματα με τον κιθαρίστα και ιδρυτή της μπάντας Timo Tolki, ο οποίος δεν υφίσταται στο σχήμα εδώ και μια διετία – τριετία , είχαν αναγκάσει την μπάντα να βρίσκεται υπό διάλυση).

Έφτανε όμως, η στιγμή που θα βλέπαμε ταυτόχρονα 2 φοβερές μπάντες του power metal. Και τρώμε το πρώτο στραπάτσο: Ο Jorge Michael ( Stratovarius drummer ) στις 18/11 βρίσκεται να έχει καρκίνο στον θυρεοειδή οπού και του έγινε επέμβαση. Τα πρώτα σύννεφα προς ακύρωση του live ( μόνο από πλευράς Stratovarius ) ήταν ορατά. Τα Χριστούγεννα όμως μαθαίνουμε ότι ο Jorge έχει επανέλθει πλήρως και είναι έτοιμος να ξανακαθίσει πίσω από drums. Οι Stratovarius, όμως δεν φανήκαν και πολύ τυχεροί στη συνέχεια. Δέκα μέρες πριν το live της Αθήνας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους ακυρώνουν τις εμφανίσεις τους σε Παρίσι και Λυών,  λογω μιας βακτηριακης λοίμωξης του τραγουδιστή Timo Kotipelto καθώς και 2 ακόμα μελών της αποστολής τους (όλοι είχαν τα ίδια συμπτώματα ). Αυτή τη φορά είπαμε , ‘’ ας το πάρουμε απόφαση δεν θα δούμε τους Stratovarius live’’. Και όμως ήρθαν να μας τιμήσουν προς ευχάριστη μας έκπληξη. Η συναυλία ήταν sold out ( απολυτά λογικό, λογω χώρου επιλογής και των ονομάτων ).  

Με μεγάλη μου λύπη ενώ έχω ακούσει δισκογραφικά δουλείες των Avatar δεν μπορώ να τους κρίνω γιατί μπήκα μόλις τελείωναν ( καταραμένη βροχή και άτιμο παρκάρισμα ). Πάντως από τις λίγες αντιδράσεις του κόσμου μου έδειξαν ότι έκαναν μια δυνατή προθέρμανση για το μεγάλο δίδυμο που θα ακλουθούσε. Μικρή αναμονή λοιπόν μέχρι να γίνει το καθιερωμένο στήσε – ξεστήσε επί σκηνής με τα sound checks κλπ κλπ, και τσουπ! Να οι Stratovarius. Όπως τους θέλαμε, όλους μαζί αρτιμελείς. Τελικά όμως, παρόλο το καλό παίξιμο των μουσικών ο Kotipelto ήταν φανερά καταβεβλημένος από τη λοίμωξη και δεν μπορούσε να αποδώσει, όπως έπρεπε. Προς τιμήν του βέβαια ζήτησε από το δεύτερο κομμάτι κιόλας ο κόσμος να τον βοηθήσει στο τραγούδι λογω του προβλήματος του. Και ο κόσμος δεν του χάλασε το χατίρι, και τον αγκάλιασε. Έφευγε συχνά από τη σκηνή όταν είχε τα solos στα κομμάτια, για να παίρνει ανάσες (λογικό).  Γέμισαν γενικά, οι Stratovarius το setlist τους με guita , bass, drums, keys solos. Σαφώς και δεν υπήρξε δυσαρέσκεια από το κοινό, γιατί ξέρουμε πολύ απλά ποιοι είναι οι Stratovarius. Απλά, αν κάποιος ερχόταν για πρώτη φορά να τους δει ήταν τυχερός που ήταν μέσα, άτυχος όμως που τους πέτυχε έτσι. Οι Stratovarius τελείωσαν το σετ τους, και δια στόματος Kotipelto μας έκαναν γνωστό ότι θα ξανάρθουν για την προώθηση τους δικού τους νέου δίσκου Elysium (o οποίος θα κυκλοφορήσει μέσα στο μήνα αν δεν κάνω λάθος ). Χειροκροτήθηκαν θερμά και μας αποχαιρέτησαν. Η ώρα για τις ''κολοκύθες'' πλησιάζει…. Παρόλο που τους έχω ξαναδεί, πάντα έχω μια αγωνία για το τι θα δω από τους βετεράνους Γερμανούς του είδους. Και ενώ ακούγαμε το “For those about to rock…” από AC/DC , τα φώτα σβήνουν, ακολουθεί το who is Mr.Madman? και το κλασσικό πλέον Happy Halloween με καταπληκτική κλιμακωτή εναλλαγή φωτισμών επί σκηνής και ένα μύλο-τροχό πίσω από τα drums να γυρίζει.

Οι Helloween εμφανίζονται και ο Andi Deris ρωταει το Fuzz ‘’ Are you Metal?’’ ( από το τελευταίο δίσκο τους The 7 Sinners ). Και προφανώς αυτή η ερώτηση έχει μια και μόνο απάντηση ‘’Yes, We are!!!’’. Ήταν μια θριαμβευτική είσοδος αντάξια του ονόματος και της ιστορίας των Helloween. Όπως ήταν γνωστό, το live αυτό είναι στα πλαίσια της ‘’The seven Sinners World tour2010/11’’, και φυσικά όλοι θα περίμεναν ένα πρόγραμμα φουλ στο νέο δισκο   ''THE SEVEN SINNERS''      (παρεμπιπτόντως πρόκειται για ένα καλό δυνατό αλλά και μελωδικό δίσκο άξιο προσοχής, παρόλο που ο γράφων είναι κολλημένος αυστηρά στην 80’s εποχή του group ). Δεν ήταν όμως τα πράγματα ακριβώς έτσι (προς μεγάλη μας ευχαρίστηση). Ένα σετ κομματιών με μπόλικη δόση Keeper Of the Seven Keys I & II.  Ό,τι καλύτερο νομίζω για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Έτσι , από το νέο δίσκο τους ακούσαμε τα Are you Metal? , Where The sinners Go, World Of Fantasy . Σειρά είχε το Time of the oath με τα Steel Tormentor και την μπαλάντα Forever & One (μόνο ο Sascha και ο Andi επί σκηνής με κλασσικές κιθάρες, μια πολύ όμορφη εκτέλεση) και το Handful of  Pain από το δίσκο Better than Raw. Και τώρα έχουν σειρά τα Keeper… Eagle fly Free, March of Time, I’m alive, I want out, Future World, Dr.Stein ( τελείωσαν  με αυτό ). Και αν αυτά σας φαίνονται ίσως ήδη αρκετά σε προώθηση νέου δίσκου τους, για ακούστε και αυτό: Κοντά στα μέσα της συναυλίας, ο Andi μας λέει πως θέλουν να παίξουν το Keeper of the Seven Keys , το King of a 1000 Years και το Halloween όμως είναι πάνω από  45 λεπτά όλα αυτά μαζί!!! Γι ’αυτό, αποφάσισαν να φτιάξουν το Keeper’s Medley το οποίο θα είναι γύρω στα 15 λεπτά για να παίξουν και άλλα κομμάτια. Αυτό το medley ήταν ότι καλύτερο πραγματικά χθες βράδυ. Εντελώς προσωπικά, επειδή τους Helloween τους άκουσα για πρώτη φορά το ’89 και το κομμάτι ήταν το Halloween, συγκινήθηκα!!!

Αλλά και άλλους δίπλα μου που είδα είχαν παρόμοιες αντιδράσεις. Τρεις υπερ-κομματάρες σε ένα medley - απόλαυση. Κατά τα άλλα δεν έλειψαν τα κλασσικά παιχνίδια του Deris με το κοινό στα I want out και Future World όπου ξελαρυγγιαστήκαμε για άλλη μια φορά. Όλο αυτό το νταβαντούρι το έδεσε και το all time classic Ride The Sky από τον πρώτο δίσκο τους Walls of Jericho. Ένα μείον στην παρουσία των Helloween ήταν ότι στα τρία πρώτα κομμάτια ένιωσα ότι υπάρχει κάποια υποβάθμιση στην ένταση των φωνητικών, Μετά τα πράγματα διορθώθηκαν πλήρως. Επίσης, επειδή μου έπαιξαν πολλά από τα Keeper θα ήθελα να άκουγα έστω και ένα κομμάτι από την πρώτη κυκλοφορία τους το Halloween EP για παράδειγμα ένα Victim of Fate ( ξέρω ζητάω πάρα πολλά , αλλά μου άνοιξαν την όρεξη ). Όλα λοιπόν, την προχθεσινή βραδιά κύλησαν ομαλά, όμορφα και άκρως μεταλλικά. Οι Helloween διατηρώντας στις τάξεις τους μόνο τους Weikath και Grosskopf (ιδρυτικά μέλη και τα μόνα εναπομείναντα από την χρυσή 80’s εποχή) ποτέ δεν σε απογοητεύουν τουλάχιστον live. Σε προσωπικό επίπεδο , πάλι, o Andi Deris στα φωνητικά είναι πολύ κατώτερος από τον Kiske , όμως είναι πολύ καλός frontman που γεμίζει τη σκηνή με την παρουσία του και ξεσηκώνει εύκολα τον κόσμο.

Δε μένει τίποτα άλλο , παρά να  ευχαριστήσουμε τους Helloween ,τους Stratovarius και τους Avatar για το όμορφο βράδυ Παρασκευής που μας χάρισαν και φυσικά να τους ξαναδούμε σύντομα.

Stay Heavy!!!

Διαβάστε ακόμα