Ihsahn, Order of the Ebon Hand @ Fuzz 14.09.2019

Ο Ihsahn για άλλη μια φορά απέδειξε και στο ελληνικό κοινό ότι η μουσική είναι μια και δεν έχει ταμπέλες ή στεγανά.
Διαβάστηκε φορες

* Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Αλέξιο Αντωνόπουλο και στο mixgrill.

Αλήθεια δυσκολεύομαι να βρώ μια εισαγωγή που να μπορεί να σταθεί αντάξια απέναντι σε όλο αυτό που βιώσαμε το Σάββατο το βράδυ στο Fuzz. Ήδη από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η εμφάνιση του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη στο κοινό της Αθήνας μετρούσα τις μέρες με ιδιαίτερη ανυπομονησία. Όχι μόνο γιατί αγαπώ τους Emperor και εκτιμούσα τον Ihshan, αλλά και γιατί όταν άκουσα για πρώτη φορά τις solo δουλειές του, κατάλαβα πολύ περισσότερο το μεγαλείο του ταλέντου και της μουσικής του ιδιοφυΐας.

Φτάνοντας στο χώρο σχετικά νωρίς, προς μεγάλη μου έκπληξη ο κόσμος που περίμενε απ έξω δεν μετριόταν ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρόλα αυτά οι πόρτες ήταν ήδη ανοιχτες και το support σχήμα, οι Order of the Ebon Hand, θα ανέβαιναν στη σκηνή σε λίγα λεπτά.

Ο ελάχιστος κόσμος και ο σχετικά κακός ήχος στην αρχή δεν εμπόδισαν το γκρουπ να δώσει τον καλύτερό του εαυτό επάνω στη σκηνή. Γερές δόσεις ατόφιου old school black metal για σχεδόν 50 λεπτά με εξαιρετική απόδοση, συμπαγή ήχο και εκρηκτική σκηνική παρουσία. Έπαιξαν κομμάτια κυρίως από τις τελευταίες  δισκογραφικές δουλειές τους με τον κόσμο, που πλήθαινε όσο περνούσε η ώρα, πλέον να τους αγκαλιάζει με ενθουσιασμό, προσφέροντας τους πολλά και ζεστά χειροκροτήματα. Σίγουρα είναι μια μπάντα που θα ήθελα να δω ξανά.

Order of the Ebon Setlist

For Marchosias
To Alloces
Αιαντας
You are The Gleaming King
Dreadnaught
Knight of Swords
The Skull




Μετά από τις απαραίτητες αλλαγές επάνω στο stage και ενώ και ο κόσμος είχε πλέον αρχίσει να γεμίζει το Fuzz, ήρθε η ώρα για τον Ihsahn και το προσωπικό του σχήμα να καταλάβουν την σκηνή.

Τα φώτα χαμήλωσαν και η εισαγωγή της κομματάρας "Lend Me the Eyes of Millenia" ακουγόταν από τα ηχεία. Εν μέσω θερμής υποδοχής, ένα-ένα τα μέλη της μπάντας λάμβαναν τις θέσεις τους, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο η εμφάνιση του ίδιου του Ihsahn συνοδεύτηκε από έντονες ζητωκραυγές. Το πολύ αναμενόμενο αυτό live είχε μόλις ξεκινήσει.



Από το πρώτο λεπτό, αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν η ασυνήθιστη σύνθεση της μπάντας, καθώς δεν υπήρχε μπασίστας. Δυο κιθάρες, τύμπανα και πλήκτρα και το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από άρτιο.
Όλοι τους σε εκπληκτική φόρμα με εξαιρετικό παίξιμο και ο ήχος ιδιαίτερα καλός, κάνοντας το show τους παραπάνω από απολαυστικό. 

Ο Ihsahn όσο ήρεμος (Νορβηγός γαρ...), χαρούμενος και γλυκός ήταν όταν μας μιλούσε, τόσο εκρηκτικός ήταν όταν έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε, με την φωνή του να εναλλάσσει υπέροχα τα χαρακτηριστικά του πλέον brutal του φωνητικά με εξαιρετικά καθαρά, ξεδιπλώνοντας όλο το φάσμα του φωνητικού του ταλέντου. Την ομάδα συμπλήρωναν οι εξαιρετικοί Robin Ognedal (ex Leprous) στην δεύτερη κιθάρα, Tobias Ørnes Andersen (επίσης πρώην μέλος των Leprous) στα τύμπανα με ένα υπέροχο old school setup στα τύμπανά του και έναν πληκτρά που δεν συγκράτησα το όνομά του.




"Arcana Imperii" και "Sámr" για τη συνέχεια, όλα μέχρι στιγμής από τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο 'Amr'. Το κοινό δεν φάνηκε να θέλει ιδιαίτερο ζέσταμα καθώς συμμετείχε ενεργά από τις πρώτες κιόλας νότες. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν οι αρκετά μικρότερες ηλικίες των οπαδών που έριχναν τον μέσο όρο ηλικίας των παρευρισκομένων στο club. Αυτό φυσικά σχολιάστηκε θετικά και από τον ίδιο τον Ihsahn που ανάμεσα στα κομμάτια ήταν πολύ ευγενικός, ήρεμος και χαμογελαστός. Ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του που έπαιζε ξανά μπροστά στο ελληνικό κοινό μετά από 22 χρόνια.

Ακολούθησαν κομμάτια σχεδόν από όλο το φάσμα της προσωπικής του δισκογραφίας αφήνοντας δυστυχώς απ έξω τους δίσκους 'angL' και 'the Adversary' - αλλά με τόση μεγάλη δισκογραφία είναι λογικό να μείνει και κάτι απ έξω. Ακολούθησε επίσης το υπέροχο "Pressure" από το 'Arktis' και τα "Hilber"
 και "Pulse" από το επικό 'Das Seelenbrechen'.

"Τώρα θα σας πάιξουμε 80s hard rock" μας είπε στην συνέχεια και ξεκίνησε η εισαγωγή από το "Until I Too Dissolve" με το club να σείεται στην κυριολεξία. Όπως φάνηκε, ο δίσκος 'Arktis' είχε την τιμητική του καθώς αντιπροσωπεύθηκε με πέντε από τα δεκαέξι κομμάτια που έπαιξαν στο σύνολο. Φυσικά δεν έλειπαν και αναφορές στα 'After" και 'Eremita' με δυο κομμάτια από το καθένα. 

Κοιτούσα σχεδόν αποσβολωμένος καθ΄όλη την διάρκεια της συναυλίας. Τα κομμάτια, το παίξιμο και η ενέργεια που έβγαινε από την μπάντα με καθήλωσαν -  μπορώ να πω με μάγεψαν -  και με ταξίδεψαν.

Ήρθε η ώρα να μας αποχαιρετήσει με το "Wacke", το τελευταίο κομμάτι του 'Amr', ένα κομμάτι που αγαπώ ιδιαίτερα καθώς έχει ένα πολύ ξεκάθαρο σκοτεινό Emperor-ικό χαρακτήρα - αν και τα ρεφρέν του κινούνται σε πιο φωτεινούς δρόμους. Η αντίθεση αυτή είναι που με εξιτάρει.

Όμως το σαββατόβραδο δεν είχε τελειώσει ακόμα. Η μπάντα επέστρεψε στην σκηνή του Fuzz για ένα χορταστικό encore τριών κομάτιων, τα "Frozen Lakes on Mars
""A Grave Inversed
" από το 'Afrer' και το επικό "The Grave" από το 'Eremita'. Γελούσαν και τα μουστάκια μου απο ικανοποίηση, καθώς για μένα το οι δίσκοι αυτοί είναι ο απόλυτος συνδυασμός avande garde , free jazz (ως ένα βαθμό) και black metal. Ο ήχος του σαξοφώνου απογειώνει τα κομμάτι αυτά και μας μεταφέρει σε άλλη διάσταση. Δυστυχώς το σαξόφωνο ήταν προ-ηχογραφημένο και σίγουρα θα προτιμούσα να εμφανιστεί στη σκηνή και κάποιος σαξοφωνίστας live, αλλά μάλλον ήταν το μοναδικό πράγμα που με ξενέρωσε λιγάκι - άντε ίσως και η κάπως χαμηλή προσέλευση του κοινού.


Ο Ihsahn για άλλη μια φορά απέδειξε και στο ελληνικό κοινό ότι η μουσική είναι μια και δεν έχει ταμπέλες ή στεγανά. Όλα μπορούν να παντρευτούν αρμονικά όταν υπάρχει ενιαίο αισθητικό πλαίσιο και ειλικρινής στάση απέναντι στα πράγματα. Αυτό ορίζει και τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία. Χώρις αμφιβολία η μουσική του Ihsahn αποτελεί μια πολυσυλλεκτική και ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση και μια απάντηση σε όσους διακυβεύουν ότι δεν βγαίνει πλέον καλή μουσική στις μέρες μας.

Κατά τα άλλα ήταν ένα υπέροχο live που ήδη την επόμενη μέρα βροντοφωνάζω ότι όποιος το έχασε, έχασε! Μας αποχαιρέτησε με την υπόσχεση ότι δε θα ξανακάνει 22 χρόνια να έρθει να πάιξει για μας. Σε ευχαριστούμε για αυτό το βράδυ Ihsahn.

Ihsahn Setlist

Lend Me the Eyes of Millenia
Arcana Imperii
Sámr
Pressure
Hilber
Pulse
Tacit
Until I Too Dissolve
Mass Darkness
My Heart Is of the North
The Paranoid
Celestial Violence
Wake

Encore:
Frozen Lakes on Mars
A Grave Inversed
The Grave







Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα