Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια

«Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» ζωντανεύει στο θέατρο Βέμπο

Σε μια πατρίδα που βιώνει μια εθνική και όχι μόνο καταστροφή, το έργο καλείται να δώσει λύση και διέξοδο για τους νέους ανθρώπους, που ατενίζουν το μέλλον με αβεβαιότητα και αγωνία.
Διαβάστηκε φορες
Ο Πέτρος Ζούλιας, έπειτα από την διετή επιτυχία που γνώρισαν «Οι Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στο Θέατρο Χώρα, καταπιάνεται φέτος με το μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη, «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», το οποίο ολοκληρώθηκε από τον συγγραφέα στις αρχές της δεκαετίας του '30 και μεταφέρθηκε πέντε δεκαετίες αργότερα στην μικρή οθόνη από την ΕΡΤ.

Ο Μυριβήλης πλάθει την ιστορία του, ένα ερωτικό θρίλερ με στοιχεία μεταφυσικού, στο νησί του, την Μυτιλήνη. Εκεί συναντάμε τον έφεδρο ανθυπολοχαγό, Λεωνή Δρίβα, τον οποίο υποδύεται ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης,  να επιστρέφει έπειτα από τον πόλεμο της Μικρασίας και να δοκιμάζεται από τον έρωτα του για την δασκάλα Σαπφώ Βρανά (Λένα Παπαληγούρα), χήρα του αδελφικού του φίλου, που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της εκστρατείας.
Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια (2)

Με το αρχικό κείμενο του μυθιστορήματος να εκτείνεται σε περίπου 360 σελίδες, ο Πέτρος Ζούλιας είχε από την αρχή μια δύσκολη αποστολή στην θεατρική μεταφορά αυτού του εξαιρετικού έργου. Να μας συστήσει τους ήρωες και το ιστορικό και πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται χωρίς να βαρεθούμε, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Με την βοήθεια των ιδιαίτερων σκηνικών και της περιστρεφόμενης σκηνής, τα καταφέρνει περίφημα.

Με στιβαρή σκηνοθεσία, και δράση πολλές φορές σε δύο επίπεδα, χωρίς υποκριτικές υπερβολές, περνά από μπροστά μας: «η Μεγάλη Ελλάδα», η κοινωνική ανισότητα, η διαφθορά, ο συντηρητισμός και η διαχρονική αντιπαράθεση της ανθρώπινης ύπαρξης ανάμεσα στο «θέλω» και το «πρέπει». 

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Λένα Παπαληγούρα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι εξαιρετικοί, αποδίδοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τραγικότητα, την ενοχή, την οργή και την θλίψη που βασανίζει τους ήρωες για τον «ανήθικο» ερωτά τους. Δίπλα τους, οι πάντα αξιόλογοι, Γιουλίκα Σκαφίδα, Γιώργος Γιαννόπουλος Μιχάλης Λεβεντογιάννης και Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης. Ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Κωνσταντίνου και στην Χριστίνα Τσάφου, οι οποίοι συνθέτουν ένα υπέροχο ζευγάρι, οικείο για το θεατρικό κοινό, υπεύθυνο για όλες τις στιγμές γέλιου που διαπερνά την παράσταση.

Κράτησα για το τέλος την υπέροχη μουσική που έγραψε για την παράσταση η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Με τις μελωδίες της, απ’ την πρώτη στιγμή ταξιδεύουμε στην Ελλάδα του μεσοπολέμου.

Σε μια πατρίδα που βιώνει μια εθνική και όχι μόνο καταστροφή, το έργο καλείται να δώσει λύση και διέξοδο για τους νέους ανθρώπους που ατενίζουν το μέλλον με αβεβαιότητα και αγωνία. Το έργο του Μυριβήλη, αν και γραμμένο το 1931, παραμένει «δυστυχώς» διαχρονικό και επίκαιρο.


Συντελεστές της παράστασης:

Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλικα Σκαφιδά, Χριστίνα Τσάφου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.

Στο ρόλο του Δημάρχου, ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Συμμετέχουν αλφαβητικά: Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Βαγγέλης Κρανιώτης, Άννα Κωνσταντίνου, Πατρίκιος Κωστής, Βασίλης Λέμπερος, Ανδρέας Λόντου, Σταύρος Μερμήγκης, Αλεξία Μουστάκα, Ευφροσύνη Σακελλαρίου, Όλγα Σκιαδαρέση, Ντίνος Σπυρόπουλος, Αλμπέρτο Φάις.

Διασκευή-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμούς: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφίες: Φώτης Διαμαντόπουλος
Video design - προβολές: Κάρολος Πορφύρης
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Πληροφορίες Παράστασης
Θέατρο Βέμπο 
Μέρες: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 20.00, Παρασκευή 21.00 Σάββατο και Κυριακή 18.00 και 21.00
Τιμές εισιτηρίων: από 18 ευρώ
Προπώληση: Viva.gr

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
3,3 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα