υψωμα

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 3.11-10.11

Μια νέα εβδομάδα ξεκινά και μας επιφυλάσσει πολλές νέες θεατρικές προτάσεις!
Διαβάστηκε φορες
Πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου σήμερα. Μια εβδομάδα φτάνει στο τέλος της και μια νέα ξεκινά και μαζί της πολλές θεατρικές παραστάσεις. Ας δούμε αναλυτικά το θεατρικό αυτής της εβδομάδας και τις παραστάσεις που σας προτείνουμε.

Ύψωμα 731 @ Πορεία at Victoria

υψωμα

Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.

Στην παράσταση, με όχημα την αφήγηση των γεγονότων, η μάχη ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων· εκεί όπου νικάει ο παράδοξος τρόπος σκέψης, αυτός  που αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη και έρχεται σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις ή την κοινή λογική· εκεί όπου η νίκη του παράδοξου τρόπου σκέψης περιέχει ως κεντρική έννοια την αξία της ελευθερίας, απέναντι σε μια δύναμη, που αρχικά φαντάζει άτρωτη, και που προσπαθεί βίαια να εγκαθιδρύσει στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων ένα πρότυπο κανονικότητας και ομογενοποίησης που τελικά μας απομονώνει από την ίδια τη ζωή. 

Πρεμιέρα: Δευτέρα 4 Νοεμβρίου

****
Ψίθυροι @ Δημήτρης Χορν

ψίθυροι

Η Μαριάν και η Τζέην είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Τζέην είναι αρραβωνιασμένη με τον Τζόζεφ, έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν ν’ ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί – πράγμα που κάνει τη Μαριάν να ζηλέψει. Μια κακομαθημένη μαθήτρια του σχολείου, που θέλει να εκδικηθεί τις δασκάλες επειδή τιμωρήθηκε για κάποια αταξία, διαδίδει ένα βαρύ ψέμα: πως τάχα οι δυο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, το σχολείο χάνει τις μαθήτριές του και η επιχείρηση κλείνει.

Γραμμένο το 1934 το έργο αποτέλεσε μέγιστο σκάνδαλο για την Αμερική και –παρά τις διθυραμβικές κριτικές του– δεν ξαναπαρουσιάστηκε ποτέ έως το 1961, που βγήκε στους κινηματογράφους.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 4 Νοεμβρίου

****
Πριν την αποχώρηση @ Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας 

κεφαληνια

Ο δικαστής Χέλλερ, ένας πρώην ναζί που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και να αναλάβει ανώτατο κρατικό αξίωμα στη Γερμανία μετά τον πόλεμο, ζει με τις δύο αδελφές του προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του ζοφερού παρελθόντος.

Πρεμιέρα: Tετάρτη 6 Νοεμβρίου

****
Lulu @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

lulu

Ποιος άντρας δεν ψάχνει την ιδανική γυναίκα; Και ποιος άντρας την έχει
βρει; Τι συμβαίνει, όταν η άβυσσος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας συναντά
την βαθιά υπαρξιακή ανάγκη για αγάπη; Η Lulu, η γυναίκα με τα αναρίθμητα πρόσωπα: κορίτσι, πόρνη, άγγελος, διάβολος, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη, πρωτόπλαστη, θεά και ό,τι άλλο μπορεί να διανοηθεί κανείς, είναι η ιδανική επιφάνεια για να προβάλλουν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, κάθε πιθανή κι απίθανη φαντασίωσή τους για το απόλυτο αντικείμενο του πόθου τους. Κι εκείνη, με θαυμαστή διάθεση υπακοής, με απολαυστική δημιουργικότητα, θα τις πραγματώσει. Θα ενσαρκώσει τέλεια την όποια φαντασίωση. Μόνο που το κόστος για όποιον το ζητήσει, θα είναι λιγάκι ακριβό: θα πληρώσει με τη ζωή του.

Και η Lulu, αθώα και ένοχη ταυτόχρονα, θα παρελάσει φαντασμαγορικά από τις ζωές όλων των ανθρώπων που θα βρει στον δρόμο της, ανεβάζοντας το επίπεδο αδρεναλίνης τους σε δυσθεώρητα ύψη, μέχρι τη στιγμή που όλοι θα 
υποκύψουν νομοτελειακά στο μοιραίο, συνταρακτικά αισθησιακό φινάλε τους.

Πρεμιέρα: Tετάρτη 6 Νοεμβρίου

****
Χαρτοπόλεμος @ Μικρό Γκλόρια

xartopolemos

Σε ένα υποθηκευμένο σπίτι, έναν σύγχρονο «Βυσσινόκηπο», πέντε ήρωες, τρία αδέλφια, μια κοπέλα και ένας πωλητής, όλοι εκπρόσωποι της αντιηρωικής γενιάς των τριαντάρηδων στην Αθήνα της κρίσης, κρίνονται, αλληλοαγαπιούνται και αλληλοκατασπαράζονται. Σε μια μόνο μέρα παιδικά και ενήλικα τραύματα χρόνων βγαίνουν στην επιφάνεια. Η προσπάθεια για επιβίωση-οικονομική αλλά και συναισθηματική-οδηγεί στα άκρα με αναπάντεχη κατάληξη. Ένα σύγχρονο θρίλερ που θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί στην διπλανή μας πόρτα. Ένας «Χαρτοπόλεμος» που θα σκορπίσει στον αέρα τις στάχτες μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

**** 
Άλλες παραστάσεις που μπορείτε να απολαύσετε πρώτοι μέσα στην εβδομάδα είναι οι ακόλουθες:

Από Δευτέρα 4/11
Life before Grammy's @ Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός @ Broadway 
Φιλοκτήτης @ Skrow
Χρωματιστές ιστορίες @ Σφενδόνη

Από Τρίτη 5/11
Ρένα @ Ακροπόλ 
Η συνάντηση των χιλιετιών @ Παλλάς

Από την Tετάρτη 6/11 
Vincent @ Τρένο στο Ρουφ
Οι χορτοφάγοι @ Θέατρο Μπέλλος
Να τελειώσουμε με τον Εντύ Μπεγκέλ @ Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή
Οι γειτονιές του κόσμου @ Βαφείο-«Λάκης Καραλής»
Γράμμα αγάπης @ Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις

Από την Παρασκευή 8/11
Elephant - You should have seen me dancing waltz @ Στέγη 
Striptease @ Αλκμήνη 

Από το Σάββατο 9/11
Χορός με τη σκιά μου @ Εθνική Λυρική Σκηνή
Αντιγόνη @ Άττις Νέος Χώρος
Ντ'Εόν @ Αγγέλων Βήμα
Esencia @ Christmas Theater 

Aπό την Κυριακή 10/11
Νόρα @ Άτιις
Ο Κύκνος @ Αγγέλων Βήμα

Οι παραστάσεις που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους είναι οι:

Μέχρι την Τρίτη 5/11
Θεσμοφοριάζουσες @ Από Μηχανής Θέατρο

Μέχρι την Πέμπτη 7/11
Ο ουρανός κατακόκκινος @ Faust

Μέχρι την Κυριακή 10/11
Lemon @ Μπάγκειον Ξενοδοχείο
Reigen - Δέκα διάλογοι για το σεξ @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Κόψε- Κόψε @ Μπιπ
Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν @ Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Η καθαρίστρια @ Θέατρο Μπέλλος
Ο άνθρωπος που γελά @ Εθνικό Θέατρο REX 
Η αρρώστια της νιότης @ Tempus Verum - Εν Αθήναις
Διαβάστε ακόμα