Mgla @ Gagarin 14.11.2019

Οι Πολωνοί Mgla γέμισαν το Gagarin και μας χάρισαν ίσως την καλύτερη Black Metal συναυλία (μαζί με τους Watain) της χρονιάς
Διαβάστηκε φορες
*Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Αλέξιο Αντωνόπουλο και το MixGrill

Οι Πολωνοί blacksters Mgla επέστρεψαν και πάλι στην Αθήνα μετά από σχεδόν τρία χρόνια και αυτή τη φορά με μια εξαιρετική νέα κυκλοφορία στις αποσκευές τους. Η μπάντα από την Κρακοβία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό black metal κοινό και όπως ήταν φυσικό ο κόσμος περίμενε την συναυλία αυτή με τεράστια ανυπομονησία. Να πούμε εδώ ότι η συναυλία ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 19 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς το βαν που μετέφερε την μπάντα χάλασε κάπου στην Σερβία και ήταν αδύνατη η έγκαιρη άφιξή τους στην Αθήνα. Οι ακυρώσεις black metal συναυλιών είναι ωστόσο φαινόμενο σχετικά συχνό τα τελευταία χρόνια (βλ. Marduk, Rotting Christ κτλ.) και πολλές φορές κάνουν τους οπαδούς να σκέφτονται ότι οι λόγοι πίσω από αυτές μπορεί να είναι άλλοτε θρησκευτικοί ή ακόμα και πολιτικοί. Παρόλα αυτά η διοργανώτρια εταιρεία πολύ σύντομα ανακοίνωσε νέα ημερομηνίες διεξαγωγής της συναυλίας.


Ο Νοέμβρης δεν άργησε να φτάσει και η συναυλία των Mgla έδενε υπέροχα με την βροχερή ατμόσφαιρα εκείνης της ημέρας. Δυστυχώς μαζί με την ημερομηνία άλλαξαν και τα support σχήματα καθώς είχα ψηθεί πολύ για να δω τους επίσης Πολωνούς Martwa Aura. Παρόλα αυτά και τα ελληνικά σχήματα που άνοιξαν την συναυλία ήταν ιδιαιτέρως αξιόλογα.

Η αρχή έγινε με τον "The dead Creed". Λίγο που έψαξα για αυτόν, βρήκα ότι έχει ανοίξει ξανά για τους Mgla στην Αθήνα το 2017 αλλά πέρα από αυτό είναι αρκετά δραστήριος με εμφανίσεις τόσο εντός αλλά και εκτός των συνόρων. Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση καθώς συνδύαζε με μοναδικό τρόπο το Black και Death Metal με τον ακουστικό ήχο. Μόνος, υπό το φως το κεριών με μια ακουστική κιθάρα έκανε ένα ολόκληρο club να νιώσει κατάνυξη. Μας απέδειξε ξεκάθαρα ότι το Black Metal μπορεί άνετα να υποστηριχθεί από ακουστικά όργανα. Ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Για τη συνέχεια και ενώ ο κόσμος στο club αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς ανέβηκαν στην σκηνή οι Diablery. Μια μπάντα που δημιουργήθηκε στην Χαλκίδα αλλά έχει πλέον ως βάση την Αθήνα και με αρκετές εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Πολύ άρτιοι με ωραίες συνθέσεις σε μια κλασική back metal φόρμα, έδειξαν να ζεσταίνουν πολύ το κοινό εν όψη την αναμενόμενης εμφάνισης των Mgla.

Η ώρα δέκα και μισή και το club πλέον κατάμεστο. Οι Mgla με την κλασσική τους ενδυμασία, δηλαδή, δερμάτινα μπουφάν, κουκούλες  και τα πρόσωπά τους καλυμμένα, έλαβαν τις θέσεις τους και το show ήταν έτοιμο να ξεκινήσει.




Τα φώτα χαμήλωσαν και ακούγονται οι πρώτες νότες του Exercises in Futility I. Το κοινό υποδέχτηκε με θέρμη τους Πολωνούς και τραγουδούσε καθ΄όλη τη διάρκεια του show. Επειδή πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα τους δισκογραφική δουλειά "Age Of Excuse", περίμενα να ξεκινήσουν με κάποιο κομμάτι από αυτό το album αλλά οι Πολωνοί είχαν άλλα σχέδια. 

Για τη συνέχεια έπαιξαν το Exercises in Futility IV, ενώ συνέχισαν με το Mdłości II το όποίο ήταν και η μοναδική τους αναφορά στον δίσκο αυτό. Όπως ήταν αναμενόμενο οι παλαιότεροι οπαδοί τους έδειξαν ιδιαίτερη χαρά, ενώ δεν αργήσαμε να δούμε και crowd surfing από το κοινό, κάτι που πολύ σπάνια βλέπουμε σε black metal συναυλίες στην χώρα μας τουλάχιστον.
Επιστροφή με το Exercises in Futility I. Με λίγα λόγια έπαιξαν όλο αυτό τον δίσκο σκόρπιο μέσα στο υπόλοιπο setlist τους, ενώ από το νέo album "Age Of Excuse έπαιξαν μόλις δυο κομμάτια". Δεν έλειψε και αναφορά στο With Hearts Toward None, από όπου ακούσαμε το έβδομο κομμάτι.

Συνολικά η συναυλία τους κράτησε ακριβώς μια ώρα και έπαιξαν εννέα κομμάτια. Θα θέλαμε ένα-δυο κομμάτια ακόμα αλλά πάρα το βροντερό: "we want more..." του κοινού, δεν μας έκαναν την χάρη.

Ο ήχος ήταν κάτι παραπάνω από καλός και σίγουρα αυτό συνέβαλλε αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση της όλης βραδιάς. Ένα άλλο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο νεαρός κόσμος ήταν αρκετός, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα ειδικά σε black metal συναυλίες καθώς και ο ικανοποιητικός αριθμός των γυναικών ανάμεσα στους οπαδούς.

Σίγουρα η συναυλία των Mgla ήταν μια από σημαντικότερες και ίσως με εκείνη των Watain τον Μάιο να ήταν και οι συναυλίες της χρονιάς για το black metal. Πραγματικά μια άκρως απολαυστική εμπειρία.



Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα