BA_Athens19

Bryan Adams @ Γήπεδο Μπάσκετ Ο.Α.Κ.Α., 18.11.2019

Στη συναυλία του Bryan Adams στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του O.A.K.A. το κλασσικό rock νίκησε κατά κράτος. Ένα old school πάρτυ με 10 χιλιάδες τυχερούς, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες στη διοργάνωση.
Διαβάστηκε φορες

Το παρασκήνιο

Όταν ανακοινώθηκε η συναυλία του Bryan Adams στην Αθήνα, υπήρξε πολύς κόσμος που νόμιζε ότι ήταν φάρσα. Σαν να ήταν άρθρο από το σατιρικό site "Κουλούρι" με θεματολογία που αφορά συναυλίες που θα θέλαμε να δούμε στη χώρα μας, αλλά διάφοροι παράγοντες το καθιστούν πολύ δύσκολο. Και όμως αμέσως τα εισιτήρια έγιναν διαθέσιμα και η συναυλία ήταν πια επίσημα στο πρόγραμμα του καλλιτέχνη για την περιοδεία του τελευταίου του δίσκου "Shine A Light"

Ο Bryan Adams είχε να παίξει ζωντανά στην Ελλάδα 27 χρόνια, από την εποχή που περιόδευε για το δίσκο "Waking Up The Neighbours" που εμπεριείχε την επιτυχία "Everything I Do", ένα κομμάτι που είχε σπάσει τα ρεκόρ παραμονής στο νούμερο ένα των charts. Είναι πραγματικά περίεργο το πως κανένας διοργανωτής δεν είχε σκεφτεί να επενδύσει στον Bryan τις τρεις αυτές δεκαετίες που μεσολάβησαν. Σίγουρα δεν είναι ένα φτηνό όνομα, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως στις γειτονικές χώρες κάνει εγχώρια tour (Ιταλία, Ισπανία) στην Ελλάδα θα μπορούσε να γεμίσει μία αρένα ανά δεκαετία ή ακόμα και να τραγουδήσει σε ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ.

BA_06

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο διοργανωτής που είχε αναλάβει τη συναυλία, η εταιρία ART BG που είχε βάση τη Βουλγαρία, τα τίναξε όλα στον αέρα μερικές μέρες πριν τη συναυλία με κίνδυνο να μην πληρώσει καν το αντίτιμο των ήδη αγορασμένων εισιτηρίων. Αποτέλεσμα να αναλάβει το Viva.gr σε συνεργασία με το Gazarte τη διοργάνωση της συναυλίας ώστε να πραγματοποιηθεί το event και να αντιμετωπίσουν το χάος που είχε δημιουργηθεί (με το αντίστοιχο κόστος). Γι αυτό κάποιοι από εσάς θα παρατηρήσατε ακραίες αυξομοιώσεις εισιτηρίων και μία ύποπτη ασυνεννοησία γύρω από τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Σε επίσημη ανακοίνωση του το Viva.gr ενημέρωσε το κοινό για τα παρελκόμενα γύρω από τη συναυλία και έγραψε πως «έχει εκκινήσει όλες τις νόμιμες ενέργειες κατά της ART BG ΕΛΛΑΔΟΣ για την αθέτηση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει».

Όσες δυσκολίες και να αντιμετώπισε, ο Bryan Adams κατάφερε να παίξει ζωντανά στην Αθήνα στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ στις 18 Νοεμβρίου του 2019. Όντας βετεράνος στη rock μουσική, χειρίστηκε τον κόσμο σωστά, δέχτηκε requests τα οποία ανέβασαν τη συναυλία επίπεδο και απέδειξε ξεκάθαρα πόσο λάθος έκαναν όσοι τον θεώρησαν εκτός εποχής ή όχι αρκετά μοδάτο για να τον τιμήσουν. Είναι μια διαχρονική αξία στη διεθνή rock μουσική που τα live του είναι αυθεντικά old school πάρτυ. Ένα τέτοιο πάρτυ ζήσαμε λοιπόν στο Ο.Α.Κ.Α., με δίωρο set και 27 τραγούδια και ένα κοινό που ήξερε καλά να τραγουδάει.

BA_02

Η συναυλία

Ξεκινώντας διερευνητικά με το καινούριο "The Last Night on Earth", η διάθεση στο συναυλιακό χώρο γρήγορα κλιμακώθηκε όταν άρχισαν να ακούγονται heartland rock κομμάτια σαν το "Somebody" και το "Run to You" από το "Reckless". Όσοι είχαν αναμνήσεις από τα σχολικά τους χρόνια με το "Heaven" βγήκαν πάλι στην επιφάνεια, ενώ τα πιο καινούρια "Go Down Rockin" και "Cloud #9" είχαν συμμετοχή από το κοινό στα ρεφρέν. Το rockabilly του "You Belong To Me" βρήκε κόσμο να χορεύει σε όλο το στάδιο με την προτροπή του Bryan , ο οποίος προειδοποίησε ότι όποιος χορεύει θα φανεί στα video wall, κάτι που ξεσήκωσε τον κόσμο. 

Η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, από τα ακουστικά "Here I Am" και "When You' re Gone" μέχρι το "The Only Thing That Looks Good on Me" και το "Cuts Like A Knife". Το ελληνικό στοιχείο έκανε την εμφάνιση του όταν ο κιθαρίστας του Bryan, Keith Scott, έπαιξε το "Ζορμπά" στην κιθάρα. Καταλαβαίνετε πως δεν ήθελε πολύ ο κόσμος για να αρχίσει την προβλεπόμενη κινησιολογία που ταιριάζει με την σύνθεση αυτή. Η αλλαγή "Ζορμπάς"/ "Have You Ever Really Loved A Woman" γέμισε χαμόγελα τη μπάντα καθώς η μετάβαση από συρτάκι σε flamenco περιέχει μία δόση υπόγειου χιούμορ, που μεταφέρθηκε και στις πρώτες σειρές.

BA_03
BA_07

Η βραδιά άρχισε να ανεβαίνει επίπεδο όταν ο Bryan ρώτησε τον κόσμο αν έχουν requests τραγουδιών. Πρώτη  ήταν η Daniella που ζήτησε το "Hearts On Fire", δεύτερος ο Ζήνος με το "There Will Never Be Another Tonight" και τρίτος ο Γιάννης με το "Kids Wanna Rock", που έγινε "Greeks Wanna Rock" για την περίσταση, ακολουθώντας τη γραμμή που έδωσε αντίστοιχο πανό θερμόαιμων μπροστά στη σκηνή. O Bryan άλλαζε τους στίχους για να ταιριάζουν με αυτόν που ζητούσε το εκάστοτε request και έκανε τους θεατές να αισθάνονται άνετα και οικία, σαν να μη βρίσκονται στο Ο.Α.Κ.Α. αλλά σε κάποιο συνοικιακό μπαράκι που τυχαίνει να παίζει και ο Bryan Adams. Αυτή ήταν και η βασική διαφορά με άλλες συναυλίες του Bryan που έχουμε παρακολουθήσει, καθώς και ο ίδιος φάνηκε να μη περιμένει τέτοια αποδοχή.

BA_04
"Please Forgive me, Bitch" 
φώναξε ένας θεατής αστειευόμενος και το μεγάλο χιτάκι του Bryan έπαιξε επόμενο, για να ακολουθήσει το "Summer of '69" που έκλεισε το main set με το συγκρότημα να τρέχει αριστερά και δεξιά στη σκηνή. Ο Micky Curry στα Drums με τον Keith Scott και τον Bryan παίζουν μαζί πολλές δεκαετίες και αποτελούσαν τον πυρήνα του live. Η διασκευή του "Ι Fought The Law" των Crickets στο encore έβαλε τον κόσμο πάλι στο προσκήνιο και τα ακουστικά "Straight From The Heart" και "All For Love" με τον Bryan μόνο του στη σκηνή (συνοδευόμενος από όλους τους φακούς των κινητών που βρίσκονταν στο Ο.Α.Κ.Α.) έκλεισαν νοσταλγικά τη συναυλία.

Δεν γνωρίζω αν κάποιος θα προσπαθήσει να ξαναφέρει τον Bryan Adams στην Ελλάδα καθώς αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η συναυλία έγινε κάτω από αντίξοες - για τους διοργανωτές - συνθήκες. Σίγουρα το ευχόμαστε και το ελπίζουμε, ώστε την επόμενη φορά να έχει και περισσότερο κόσμο η συναυλία, αν και υπολογίζουμε πως παραβρέθηκαν περίπου 10-12 χιλιάδες. Όμως ξέρω πως οι τυχεροί που τραγούδησαν και χόρεψαν στο κλειστό του Ο.Α.Κ.Α. τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου θα τραγουδάνε τραγούδια του Bryan για καιρό, κι ας έχουμε 2019. Τα προσεγμένα γραφικά και videos στην οθόνη, ο πολύ καλός ήχος, η δεμένη μπάντα και ένας Bryan Adams με φωνή σαν να είναι πάλι 1992 - μαζί με τους φανατικούς που περίμεναν αυτή τη συναυλία χρόνια - οδήγησαν σε μία αξέχαστη rock βραδιά. Ίσως σας ακούγεται κλισέ, όμως ήταν μία συναυλία που το κλασσικό rock νίκησε κατά κράτος.

BA_05

Bryan Adams, Γήπεδο Μπάσκετ Ο.Α.Κ.Α. setlist, 18.11.2019

The Last Night on Earth
Somebody
Can't Stop This Thing We Started
Run To You
Shine a Light
Heaven
Go Down Rockin'
It's Only Love
Cloud #9
You Belong to Me
Have You Ever Really Loved a Woman? ("Zorba's Dance" intro)
Here I Am (Acoustic)
When You're Gone (Acoustic)
(Everything I Do) I Do It for You
Back to You
The Only Thing That Looks Good on Me Is You
Cuts Like a Knife
18 til I Die
Hearts on Fire (Request)
There Will Never Be Another Tonight (Request)
Kids Wanna Rock (Request)
Please Forgive Me
Summer of '69

Encore:
I Could Get Used to This
I Fought the Law (The Crickets)
Straight From the Heart (Acoustic)
Shine A Light (reprise)/ All for Love (Bryan Adams, Rod Stewart & Sting) (Acoustic)



Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
10,0 / 10 (σε 5 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα