Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 24.02 - 01.03

Νέα εβδομάδα, καινούργιες θεατρικές αρχές.
Διαβάστηκε φορες
Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε φέρει το τυπικό τέλος του φετινού χειμώνα και την αρχή καινούργιων θεατρικών εγχειρημάτων. Στην σκηνή Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης θα δούμε τους Δημήτρη Πασσά και Μελέτη Ηλία να ταξιδεύουν στο «Χρονικό του Χρόνου» υπό της σκηνοθετικές κατευθύνσεις της Νατάσσας Τριανταφύλλη. Στο Θέατρο Παλλάς ο διάσημος χαρακτήρας του Χέρμαν Μέλβιλ γίνεται μιούζικαλ από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Γιάννη Κακλέα. Το Θέατρο 104 μας φέρει μνήμες από την Αθήνα της δεκαετίας του '90, ενώ και ο Τσέχωφ δεν θα μπορούσε ν' απουσιάζει από τα θεατρικά δρώμενα.

Αυτή την εβδομάδα μπορούμε να παραστούμε στις ακόλουθες πρεμιέρες:

Το χρονικό του Χρόνου Stephen Hawking @ Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Σκηνή Φρυνίχου 

το χρονικό του χρόνου

-Από πού ερχόμαστε;
-Ποια είναι η θέση μας μέσα στο σύμπαν;
-Επηρεάζει η ύπαρξή μας την ισορροπία του σύμπαντος;

«Το χρονικό του Χρόνου», το εκδοτικό φαινόμενο του Stephen Hawking, αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια. Ο συγγραφέας, με επιστημονική διαύγεια αλλά και απαράμιλλο χιούμορ, παραθέτει τις βασικές επιστημονικές ανακαλύψεις του ίδιου και των προκατόχων του πάνω στο χωρόχρονο, τη διαστολή του Σύμπαντος, την αρχή της απροσδιοριστίας, τις αγαπημένες του Μαύρες Τρύπες και το επονομαζόμενο Βέλος του Χρόνου, αναζητώντας μια ενοποιημένη θεωρία των πάντων, που θα οδηγήσει σε μια νέα κοσμογονική ερμηνεία.

«Το χρονικό του Χρόνου» μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε μια παράσταση που επιχειρεί να φέρει την επιστημονική σκέψη σε διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η αποκαλυπτική ευφυΐα του Hawking θα συναντηθεί επί σκηνής με την έμπνευση και το πάθος λογοτεχνικών και θεατρικών ηρώων οι οποίοι, ίσως και εν αγνοία τους, πλησίασαν τις ίδιες θεματικές που συνοψίζονται στην αμετάβλητη αγωνία για τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στο βιβλίο του Stephen Hawking «Το χρονικό του Χρόνου», σε μετάφραση Κωνσταντίνου Χάρακα, εκδόσεις Κάτοπτρο 1998.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 24/02

****
ΖΙΓΚ-ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ @ Θέατρο 104

ζιγκ ζαγκ

Το πολύκροτο μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου, «Ζιγκ-Ζαγκ στις Νερατζιές», ένα βιβλίο ορόσημο της  δεκαετίας του ΄90, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό και βραβεύτηκε το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Βραβείο του Περιοδικού Διαβάζω, γίνεται για πρώτη φορά θεατρική παράσταση από την Ομάδα Lab.oratorium.

Στην αποπνικτική ατμόσφαιρα του αθηναϊκού καύσωνα γνωρίζουμε ένα-ένα τα πρόσωπα. Ο Σιντ τη βρίσκει να φτύνει πάνω στην τηλεόραση. Η αδελφή του, η Λία, έχει προσβληθεί από τον ιό Hcnvmb και νοσηλεύεται. Ο νοσοκόμος της, ο Σωτήρης, ζει μόνος αλλά επισκέπτεται συχνά τους γονείς του στο χωριό. Ο Σιντ και ο Σωτήρης γνωρίζονται μέσα από μια φάρσα, μοιράζονται ένα κορίτσι, την Τζούλια, και επιχειρούν να αφανίσουν τη 12χρονη Νίνα.

Όλα αυτά με υπόκρουση τη στριγκιά φωνή της μάνας που επαναλαμβάνει “γεια σου, Μαρία”. Μέσα από την αγωνιώδη αναζήτηση της αγάπης, τη διάψευση, την αποδοχή και την προδοσία, τα κομμάτια του παζλ παίρνουν τη θέση τους.
Πέντε διαφορετικοί όσο και συνηθισμένοι άνθρωποι καταλήγουν να μοιράζονται τις πιο ακραίες εμπειρίες, πρωταγωνιστώντας άθελά τους σε μια μαύρη κωμωδία. Τα όρια σβήνουν, και οι ιστορίες γίνονται μία ιστορία μοναδική και ανεπανάληπτη μέσα στην καθημερινότητά της.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 24/02

****
Μπλε @ Θέατρο Άλφα 

μπλε

Στα ίχνη του Buster Keaton και του Jacques Tati, μια βουβή και συγκρατημένα τρελή παράσταση που φωνάζει την εξαντλητική επανάληψη μια μοναχικής και άχρωμης καθημερινότητας και τελικά θα «χρωματίσει» τις ψυχές μας.

Ένας, άθελά του αστείος, αλλά πολύ μελαγχολικός ήρωας, ζει σε ένα λευκό κόσμο. Καταφέρνει και επιβιώνει ψυχικά σε ένα άχρωμο “λίγο”, που βάζει σε τάξη τη ζωή του. Μα ποιος θέλει την τάξη;

Μια απρόσμενη συνάντηση και ο ήρωάς μας θα ανακαλύψει το ΜΠΛΕ.
Εκεί θα πάρει αποφάσεις που, στην πορεία, όταν δεν είναι μόνος, ανατρέπονται…

Μια ιστορία για την ανθρώπινη φύση, που σε κάθε εποχή ανά τους αιώνες, είναι συνδεδεμένη με τη συντροφικότητα και την αποδοχή του άλλου.
Το άλλο είναι μια εσωτερική ανακάλυψη, ένα βαθύτερο «είναι».
Μια συνάντηση που επιβάλλεται για να δώσει χρώμα στη ζωή του ήρωα. Και ξαφνικά, όλα αλλάζουν και αποκτούν νόημα…

Πρεμιέρα: Τετάρτη 26/02
****

MOBY DICK @ Θέατρο Παλλάς

moby dick

Μια κατάρα. Ένας οιωνός. Ένα ανθρωποφάγο κήτος. Ένα δαιμονικό, παράξενο παραμύθι-περιπέτεια ή ένα φιλοσοφικό εργαστήρι ιδεών; Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με τον Γιάννη Κακλέα, και με μία σπουδαία ομάδα συντελεστών, ανεβάζουν στο Παλλάς το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην ιστορία της Ανθρωπότητας, τον Moby Dick του Χέρμαν Μέλβιλ

Η ιστορία ενός γοητευτικού, «τρελού» καπετάνιου που πείθει όλο του το πλήρωμα να τον ακολουθήσει στην εσωτερική του αποστολή: να νικήσει τα όρια του, τη Φύση, τη Μοίρα του, να φθάσει και να ξεπεράσει τον Θεό.
Η σκοτεινή παραμυθένια μεταφυσική του Μόμπυ Ντικ, η συγκλονιστική ναυτική περιπέτεια, η αδρή ιστορία, η θεοσοφική του αναζήτηση είναι μια δέσμη φωτός στους σκοτεινούς λαβύρινθους που ταξιδεύει-σήμερα περισσότερο από ποτέ- ο άνθρωπος στην αναζήτηση της αυτογνωσίας του.

Στο έργο αυτό, ο διαβολικός καπετάνιος Αχαάβ, καταλήγει ένας αμφιλεγόμενος Άγιος, ο παραμελημένος και πληγωμένος Άνθρωπος που ζητά να ξανακερδίσει την προσοχή και την αγάπη του Πατέρα και Θεού του. Μέχρι το τέλος του έργου έχει συνεπάρει μαζί με όλο του το πλήρωμα και τους θεατές. Αυτοί καλούνται να διαλέξουν «στρατόπεδο» μεταξύ του τραγικού ήρωα, ανυποχώρητου μαχητή της Αλήθειας καπετάνιου Αχαάβ, του μονοσήμαντου ενάρετου οικογενειάρχη Στάρμπακ (πρώτος υποπλοίαρχος), του αδιάφορου πλακατζή Σταμπ (δεύτερος υποπλοίαρχος), του μονοδιάστατου ρηχού υλιστή «τρίτου» Φλασκ και τέλος του ευαίσθητου διανοούμενου, του «ιστορικού καταγραφέα» Ισμαήλ.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 28/02

****
Η Κυρία με το Σκυλάκι @ Θέατρο Εξαρχής 

η κυρία με το σκυλάκι

Το Θέατρο ΕΞΑΡΧΗΣ παρουσιάζει από 29 Φεβρουαρίου 2020, το αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ «Η Κυρία με το σκυλάκι». Ένας άντρας, μια γυναίκα, ένας απαγορευμένος έρωτας. Μια ρομαντική ιστορία με φόντο τη Ρωσία του 19ου αιώνα ξετυλίγεται στο πιο διάσημο διήγημα του Τσέχωφ. Ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας αναλύει αριστουργηματικά συναισθήματα και χαρακτήρες, που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων. Για την «Κυρία με το σκυλάκι», ο Γκόρκι είπε «Τίποτα καλύτερο δεν θα μπορούσε πλέον να γραφτεί».

Πρεμιέρα: Σάββατο 29/02

****
Παραστάσεις που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους εντός της εβδομάδας που διανύουμε 

Η γελάδα @ Altera Pars μέχρι το Σάββατο 29/02
Λευκό Ρόδο @ Γυάλινο Μουσικό Θέατρο μέχρι το Σάββατο 29/02
Εύα και Νόρα @ Θέατρο Αλκμήνη μέχρι το Σάββατο 29/02

Η απολογία της Μαρί Κιουρί @ Σταθμός Θέατρο μέχρι την Κυριακή 01/03
Το σύστημα σύστημα Πόντζι @ Θέατρο 104 μέχρι την Κυριακή 01/03
Χαρτοπόλεμος @ Θέατρο Μικρό Γκλόρια μέχρι την Κυριακή 01/03

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα