Όμορφη πόλη Μέγαρο Μουσικής

To Θέατρο Της Εβδομάδας | 13.01 - 19.01

Οι κεντρικές σκηνές της πόλης (Μέγαρο Μουσικής, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Τέχνης) επιφυλάσσουν μεγάλες πρεμιέρες αυτή την εβδομάδα!
Διαβάστηκε φορες
Σαν να έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε ότι μπήκαμε στο 2020 και στη νέα δεκαετία. Για τους θεατρόφιλους, ο Ιανουάριος έχει πολλές πρεμιέρες, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από αυτή την εβδομάδα που θα διανύσουμε. 

Πρεμιέρες μεγάλων παραγωγών, έργων και δημιουργών στις πιο κεντρικές σκηνές της πόλης ξεχωρίζουν όπως η «αναβίωση» της «Όμορφης Πόλης» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ στο Θέατρο Βεάκη -που έχουμε την ευκαιρία σχεδόν κάθε χρόνο να τις παρακολουθούμε- με μια νέα αυτή τη φορά επίσκεψη στο έργο, η «Ιστορία Χωρίς Όνομα» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το «Τριαντάφυλλο στο Στήθος» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. 

Προσοχή: Αρκετές παραστάσεις ειδικά του Θεάτρου Αλκμήνη, του Θεάτρου Από Μηχανής και του Θεάτρου Νέου Κόσμου ρίχνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα, οπότε τρέξτε να κλείσετε τις τελευταίες θέσεις για να μην τις χάσετε! 

Αναλυτικότερα γι' αυτήν την εβδομάδα: 

Γάμος @ Θέατρο Σταθμός 

Γάμος Θέατρο Σταθμός

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου με θητεία στο νεοελληνικό έργο, τόσο στο Εθνικό όσο και στο ελεύθερο θέατρο, σκηνοθετεί τον «Γάμο» του Μάριου Ποντίκα σαράντα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του από τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Ο «Γάμος» παρουσιάζεται στο Θέατρο Σταθμός από τις  13 Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Η μικρή κόρη μιας φτωχής οικογένειας βιάζεται. Ακολουθούν αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από την οικογένεια, την κοινωνία, τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Η υποκριτική αντιμετώπιση του περίγυρου οδηγεί την κοπέλα στην αυτοπυρπόλησή της. Η τελική λύση δίνεται συμβιβαστικά με τον γάμο του θύματος με τον βιαστή του. Το έργο του Μάριου Ποντίκα, επίκαιρο όσο ποτέ, πραγματεύεται θέματα όπως η έμφυλη βία, η κουλτούρα του βιασμού, η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά κυρίως αναμετριέται με την Πατριαρχία.

Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει η Αγγελική Μαρίνου.

Από Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Σταθμός Θέατρο. 

*****

Τριαντάφυλλο στο στήθος @ Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Τριαντάφυλλο στο στήθος

Το θέατρο Τέχνης παρουσιάζει την επιτυχία του ΔηΠεθέ Κοζάνης σε μετάφραση και σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη

Η γλυκόπικρη κωμωδία του Τενεσί Ουίλιαμς για τον έρωτα από 15 Ιανουαρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και μόνο για 10 παραστάσεις.

Γραμμένο από τον Τενεσί Ουίλιαμς σε μια στιγμή της ζωής του που ένιωθε χαρούμενος και ψυχικά ήρεμος, μετά από ένα ταξίδι του στην πολύβουη και ζωντανή, για τα μάτια του, νότια Ιταλία, το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» είναι το μοναδικό έργο του που έχει αισιόδοξο τέλος.

Από Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. 

*****

Ιστορία Χωρίς Όνομα @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 

Ιστορία χωρίς όνομα

Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα θα μεταφέρει στη σκηνή φέτος το χειμώνα ο Κώστας Γάκης, σε μια θεατρική διασκευή του βραβευμένου με τρία βραβεία κοινού βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» από τις εκδόσεις “Ψυχογιός”.

Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη θα ενσαρκώσει επί σκηνής, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Τάσος Νούσιας, ενώ η εξαιρετική Μπέτυ Λιβανού και η αποκαλυπτική Μαρία Παπαφωτίου θα μοιραστούν δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα.

Ίων Δραγούμης και Πηνελόπη Δέλτα. Μια ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα. Ένας θαμμένος πόνος που δεν εκτονώθηκε ποτέ. Δύο λυγμοί που συνορεύουν. Ο έρωτας και η πατρίδα. Μια ιστορία ηδονής και οδύνης. Ο εμβληματικός διπλωμάτης και η σπουδαία συγγραφέας σε μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων, υψηλών οραμάτων.

Από Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

*****

Όμορφη Πόλη @ Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 

Όμορφη πόλη Μέγαρο Μουσικής

Μισό και πλέον αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα της θρυλικής παράστασης, το καλοκαίρι του 1962, η «Όμορφη πόλη» αναβιώνει στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 17 έως τις 30 Ιανουαρίου 2020.

Με άξονα-μύθο τις γνωστές μελωδίες του μεγάλου μας μουσουργού και την ποίησή του για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Όμορφη πόλη» του 2020, μια μοναδική θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή, μια ωδή στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Μέσα από τα ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της ελληνικής κοινωνίας – ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος, η ρωμιοσύνη – και με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη που γαλούχησαν γενιές και γενιές, («Όμορφη πόλη», «Φεγγάρι μάγια μου ’κανες», «Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Μαργαρίτα, Μαργαρώ», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», κ.ά.), παρουσιάζεται ένα μοντέρνο εικαστικό-οπτικοακουστικό θέαμα, με σύγχρονη χορογραφία και video artminimal αισθητική.

Από Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

*****

Τρεις αδελφές @ Θέατρο Βεάκη 

Τρεις αδελφές

Ο Τσέχωφ με το έργο του καταδεικνύει ένα σύστημα αδράνειας και απραξίας που παλεύει με τη λαχτάρα για ζωή. Μια κωμωδία της απελπισίας, που αποκαλύπτει την αδυναμία του ανθρώπινου όντος για ευτυχία, το ασύμπτωτο του έρωτα, και τον καλπασμό μιας νέας τάξης πραγμάτων που έρχεται να σαρώσει οτιδήποτε ξεπερασμένο και παρηκμασμένο. Τα πρόσωπα του έργου αναρωτιούνται για τη ζωή, για το νόημα, φαντασιώνονται τη Μόσχα, φιλοσοφούν για το μέλλον απολύτως αδύναμα να πράξουνστο παρόν. Ένας θίασος πρωταγωνιστών αναμετριέται με την δραματουργία του Τσέχωφ, σ’ ένα ασφυκτικό σύστημα αλληλεξάρτησης και ακινησίας, επιχειρώντας να συνθέσουν ανάγλυφα αυτήν τηνευαίσθητη “κραυγή απελπισίας” για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η παράσταση επιχειρεί μια εκ νέου επίσκεψη στο έργο.
Οι εμβληματικές ηρωίδες του Τσέχωφ μεγάλες πια, ξαναβουτάνε σε ένα τοπίο μνήμης, σε μια ειδική στιγμή που δεν μπορούν να ξεπεράσουν, στη στιγμή που υποσχόταν ελπίδα και αλλαγή. Ένας οριοθετημένος χώρος όπου κατοικούνε αιώνια οι αναμνήσεις τους και ξεγλιστράνε όλα τα πρόσωπα που καθόρισαν τη μοίρα τους. Οι ήρωες του έργου ξαναέρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές τους, με τον χρόνο και το πέρασμά του και σε μια επαναδιαπραγμάτευση της στιγμής που τους οδήγησε στην οδύνη.
 
Από Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Θέατρο Βεάκη. 

*****

Άλλες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 13/01
Αγάπης Αγώνας Άγονος @ Θέατρο Δεκατέσσερα

Από Τετάρτη 15/01
Αντί διδακτορικού @ Σταθμός Θέατρο (stand up comedy για μία μόνο παράσταση)
Ο δρόμος περνά από μέσα @ Μικρό Χορν

Από Πέμπτη 16/01
Βodyterranean - The Show @ Θέατρο Ροές (για μία μόνο παράσταση)
Εξημέρωση @ Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 

Από Παρασκευή 17/01
Insenso @ Εύπολις Art 
Αγαπημένο μου εγώ @ Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη
Ατυχήματα @ Θέατρο Μπιπ
Ένα λιοντάρι μεσοπέλαγα @ Θέατρο Μικρό Άνεσις
Ζει της Άρτας το γιοφύρι; @ Θέατρο Έαρ Βικτώρια 
Ο αστικός μύθος του Γ.Ψ. @ Θέατρο Επί Κολωνώ 

Από Σάββατο 18/01
Hotel Éternité @ Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»)
Μεταγωγή @ Θέατρο Αργώ 
Το μυρολόγι της φώκιας - Το Καμίνι @ Άτροπος - Διεθνές Κέντρο Θεάτρου

*****

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία: 

Αίας @ Θέατρο Αλκμήνη | Τελευταία παράσταση στις 13/01
Νυφικό Κρεβάτι @ Από Μηχανής Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 13/01
Έχεις γράμμα @ Life Theater | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Ζωή χαρισάμενη @ Από Μηχανής Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Μικρές αλεπούδες @ Studio Μαυρομιχάλη | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Μύρτος @ Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δώμα) | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Ντόμινο @ Θέατρο της Ημέρας | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Το δαχτυλίδι της μάνας @ Bios | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Το ξύπνημα της άνοιξης @ Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κεντρική Σκηνή) | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Το φινιστρίνι @ Από Μηχανής Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς @ Θέατρο Αλκμήνη | Τελευταία παράσταση στις 14/01
Θεόφιλος @ Από Κοινού Θέατρο | Τελευταία παράσταση στις 15/01
Μαρία Πολυδούρη @ Θέατρο Αλκμήνη | Τελευταία παράσταση στις 15/01
Τι με κοιτάς έτσι; @ Θέατρο Αλκμήνη | Τελευταία παράσταση στις 15/01


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα