Το Θέατρο της Εβδομάδας | 03.02 - 09.02

Η πρώτη εβδομάδα του μήνα φέρνει κιόλας ποικιλία παραστάσεων!
Διαβάστηκε φορες
Καλό μήνα σε όλους! Ο Φεβρουάριος μπαίνει δυναμικά με πλήθος παραστάσεων. Ξεκινούν μεγάλες και μικρότερες παραγωγές, έργα κλασικά ή σύγχρονα, πειραματικά. Έργα που ήδη γνωρίζουμε και έχουμε  παρακολουθήσει στο παρελθόν κι έργα πρωτόγνωρα. Όλα εντυπωσιακά.  Δεν είναι λίγες και οι παραστάσεις που ολοκληρώνονται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Επομένως, δεν έχετε παρά να κλείσετε εισιτήρια! Η περίοδος μέχρι το Πάσχα αναμένεται να έχει  εξαιρετική ποικιλία παραστάσεων -ποιοτικά και ποσοτικά!

Πιο αναλυτικά:

ΑΦΡΙΚΗ ή Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδερφό σας @Θέατρο του Νέου Κόσμου


Η Αντιγόνη και η Ισμήνη, δίδυμες αδελφές, συναντιούνται μετά από χρόνια για την κηδεία του αδελφού τους Ορέστη. Ο στρατηγός Αγαμέμνονας, ο πατέρας τους, θέλει να κηδέψει το γιο του με χριστιανική κηδεία, για να συγχωρεθεί για τον «αμαρτωλό βίο» του, αλλά και για να εξιλεωθεί κι ο ίδιος που τον είχε αποκληρώσει. Μόνο που ο Ορέστης είχε μια τελευταία επιθυμία: Να φυτευτεί και να γίνει ένα περήφανο αφρικανικό δέντρο στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο. Η Αντιγόνη έρχεται να εμποδίσει αυτή την κηδεία κι αν χρειαστεί ακόμα και να… ξεθάψει τον αδελφό της!

«Πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδελφό σας»: Ξέρετε τι είναι τα μπαομπάμπ; Πίνετε smoothies; Πηγαίνετε στις παραστάσεις της Επιδαύρου; Θεωρείτε ότι η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα; Είχατε ποτέ κάποια ΜΘΕ (μεταθανάτια εμπειρία); “Nomennestomen” (Το όνομα είναι οιωνός): Συμφωνείτε; Μπερδευτήκατε; Δεν πειράζει. Τα πράγματα δεν καταλήγουν πάντα κάπου. Ή τουλάχιστον όχι εκεί που περιμένουμε ή ελπίζουμε να καταλήξουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι καταλήγουμε στο χώμα. Ή και όχι…

Πρεμιέρα: Δευτέρα 3/2

****

Έντα Γκάμπλερ @Θέατρο Άλμα



Προκειμένου να εξασφαλίσει υλική άνεση και μια έντονη κοινωνική ζωή, η Έντα –η υπερήφανη, απαιτητική και αναμφίβολα γοητευτική μοναχοκόρη του στρατηγού Γκάμπλερ- βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ έναν συμβατικό γάμο με τον σχολαστικό & απλοϊκό μικροαστό -πλην επίδοξο ακαδημαϊκό- Γέργκεν Τέσμαν. Ασφυκτιώντας μέσα σε μια καθημερινότητα που δεν της προκαλεί παρά αδιαφορία και περιφρόνηση, βουλιάζει στην ανία.

Η Έντα φλέγεται να ζήσει, αλλά δεν τολμάει. Παγιδευμένη ανάμεσα στη δίψα της για ελευθερία και στην αυστηρή συμμόρφωση στις κοινωνικές συμβάσεις, αρνούμενη να υποταχθεί στη μοίρα της ως γυναίκας, αλλά και δέσμια της δημόσιας εικόνας της, η Έντα δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί παρά μόνο αρνητικά: καταστρέφοντας ό,τι δεν μπορεί να αποδεχθεί.  

Έτσι, όταν ο παλιός της φίλος Έιλερτ Λέβμποργκ -που αποτελεί για εκείνη την ενσάρκωση του ρομαντικού της ιδεώδους, του ελεύθερου και παθιασμένου για ζωή ήρωα- επανεμφανίζεται στο μοναχικό της δρόμο, η Έντα καταλαμβάνεται από την άγρια επιθυμία να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τη δύναμή της πάνω του. Αφού δεν μπορεί να εξουσιάσει τη δική της ζωή, μπορεί τουλάχιστον να εξουσιάσει τη ζωή ενός άλλου, να την σημαδέψει για πάντα. Επιδίδεται έτσι σ’ ένα δαιμόνιο παιχνίδι χειραγώγησης και σε πράξεις συγκλονιστικής σκληρότητας, στήνοντας μια παγίδα στην οποία τελικά, αφού δει όλες τις προσδοκίες της να διαψεύδονται, θα πιαστεί και η ίδια.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 6/2

****

Έντμοντ @Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν -Υπόγειο




Ο Έντμοντ είναι ο “everyman”, ο μέσος άνδρας της δυτικής κοινωνίας: λευκός, ετεροφυλόφιλος, μεσοαστός, συντηρητικός, λίγο πριν τα σαράντα.
Αδυνατώντας να βρει νόημα στην ασφυκτικά τακτοποιημένη ζωή του, εγκαταλείπει τη σύζυγό του για να αναζητήσει την ανταμοιβή που θεωρεί ότι του οφείλει η κοινωνία που πιστά έχει υπηρετήσει ως σκληρά εργαζόμενος και υπεύθυνος πολίτης: την υπόσχεση μιας απροσδιόριστης ευτυχίας. Ή έστω ηδονής.Θα την αναζητήσει σε μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα, που θα συναντήσει στην “άλλη”, τη σκοτεινή πλευρά της πόλης, εκεί όπου απροκάλυπτα κυριαρχεί το κυνήγι του σεξ και του χρήματος, της αποπλάνησης και της παραπλάνησης. Εκεί όπου η βία είναι ο απόλυτος νόμος.Σε αυτή την αστική ζούγκλα όπου τα πάντα ορίζονται από την εμπορική τους αξία και όπου δεν απαιτείται πλέον ευγένεια, ούτε πολιτική ορθότητα, ο αφελής αλλά καθόλου αθώος Έντμοντ,αφού βιώσει την εξαπάτηση, την ταπείνωση και την απόρριψη, θα απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη οργή, την αλαζονεία, τα άγρια ένστικτα και τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις του: το μισογυνισμό, το ρατσισμό, την oμοφοβία. Και θα φτάσει μέχρι το φόνο.“Κάθε φόβος κρύβει μια ευχή”, θα πει ο Έντμοντ όταν καταλήξει στη φυλακή, στο ίδιο κελί με έναν Αφρο-Αμερικανό κρατούμενο. Όμως η τελική του τιμωρία δεν έχει έρθει ακόμα. Ούτε και η “κάθαρση”…

Πρεμιέρα: Πέμπτη 6/2

****

Η απολογία της Μαρί Κιουρί @Θέατρο Σταθμός 


Ένα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή για να κινδυνέψει μια επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί, και παντρεμένος. Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή της, του Νόμπελ Χημείας, και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της.

Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα. Εκεί διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί και της δίνεται η ευκαιρία για μια απολογία. Και η καλύτερη απολογία δεν είναι άλλη από τη διήγηση της ζωής της. Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ… Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία αποδεικνύοντας πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Πρεμιέρα: Σάββατο 8/2

****

Παραστάσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 3/2 
evil unicorns* @Θέατρο Ροές 
Πειρασμός @Θέατρο Skrow
Sex @Θέατρο 104 
Υβόννη @Μπάγκειον Ξενοδοχείον


Από Τετάρτη 5/2
Hyperspace ή αλλιώς... @Studio Μαυρομιχάλη
Καφρόκρεμα @Θέατρο Σταθμός
Κομμώτριες/ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ @Θέατρο Θησείον
Όλα όσα γνωρίζω στ' αλήθεια @Θέατρο Αλκμήνη

Από Πέμπτη 6/2
Οι μάρτυρες των Αθηνών @Θέατρο Σταθμός
6ο Αthens International Tangolovers Festival @Cine Κεραμεικός
Έντα Γκάμπλερ @Θέατρο Άλμα
Έντμοντ @Θέατρο Τέχνης- Κάρολος Κουν- Υπόγειο

Από Παρασκευή 7/2
Και έναν καιρό μια φορά @Pοrtrait 77
Τα κόκκινα τετράδια@ Θέατρο του Νέου Κόσμου
Λευκό ρόδο @Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Μακμπέθ @Εθνικό Θέατρο (Κεντρική σκηνή)
Trans/ mission @1927 Χώρος Πολιτισμού
Το Επάγγελμα της Μητρός μου @Θέατρο Στοά

Από Σάββατο 8/2
Λεωφορείο ο πόθος @Διάχρονο Θέατρο
MAde in Cyprus @ Χυτήριο
Στο μυαλό του Φραντς Κάφκα @Altera Pars
#Χάσταγκ @Premise Comedy Club
Βρώμικο παιχνίδι @Χώρος Τέχνης Ασωμάτων

Από Κυριακή 9/2 
Επιχείρηση Tango @Θέατρο Σημείο

Παραστάσεις που ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα: 

Γράμμα αγάπης @Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις ως 3/2
Η καθαρίστρια @Θέατρο Μπέλος ως 5/2
7 αναζητήσεις @Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως 8/3
Το δρακοδόντι @Θέατρο Ροές ως 9/2
Ζω για σένα @Παλλάς ως 9/2
Το ηρεμιστικό @Θέατρο Φούρνος ως 9/2
Το καινούργιο σπίτι @Εθνικό Θέατρο Rex ως 9/2
Lemon @Μπάγκειον Ξενοδοχείο ως 9/2
Tape @Θέατρο 104 ως 9/2
Ως την Άκρη του Κόσμου @Θέατρο Τζένη Καρέζη ως 9/2

Καλή Θέαση!

Διαβάστε ακόμα