Φεγγάρι από χαρτί

To Θέατρο Της Εβδομάδας | 17.02 - 23.02

Έργα που δεν ανεβαίνουν συχνά, το νέο έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου στο Ρεξ με ανάθεση από το Εθνικό Θέατρο και χοροθέατρο ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα.
Διαβάστηκε φορες
Βρισκόμαστε στην καρδιά του εκ των πραγμάτων κουτσουρεμένου Φλεβάρη. Οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες, ωστόσο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα που δεν βλέπουμε συχνά. «Οι στρατιώτες» του J.M.R. Lenz στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπογείου του Θεάτρου Μιχάλης Κακογιάννης και ο «Δόκτωρ Γκλας» του Hjalmar Söderberg είναι δύο από αυτά. 

Για τους λάτρεις του χοροθεάτρου αξίζει να αναφέρουμε την παράσταση-συναυλία του Athens Tango Ensemble την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών καθώς και την παράσταση «12 λεπτά να ζήσεις» που θα παρουσιαστεί την επόμενη ημέρα στον ίδιο χώρο.

Προσωπικά ξεχωρίζει την πρεμιέρα του νέου θεατρικού έργου των Ρέππα-Παπαθανασίου «Φεγγάρι από χαρτί» στη σκηνή Κοτοπούλη (Ρεξ) του Εθνικού Θεάτρου με έναν από τους πιο πολυμελείς θιάσους της σεζόν και ευελπιστώ να είναι μία από τις δουλειές τους που αξίζει να παρακολουθήσουμε!

Αναλυτικότερα γι' αυτήν την εβδομάδα: 


Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία @ Θέατρο Σφενδόνη 

Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία

Το εμβληματικό έργο του κινήματος του σουρεαλισμού «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ κάνει πρεμιέρα στις 17 Φεβρουαρίου στο θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη

Την ημέρα των ένατων γενεθλίων του, ο Βικτώρ, ένα παιδί θαύμα, ένα τέρας ευφυίας, αποφασίζει να ανατρέψει την εικόνα του υποδειγματικού παιδιού και να συγκρουστεί με το κατεστημένο που τον περιορίζει. Με αφορμή την αποκάλυψη της παράνομης σχέσης του πατέρα του με την μητέρα της φίλης του Εσθήρ, που τελικά θα αποδειχθεί αδελφή του, στήνεται ένα γαϊτανάκι συγκρούσεων που μόνο ο θάνατος θα σταματήσει.  

Τον εκκεντρικό Βικτώρ θα υποδυθεί ο Πάνος Παπαδόπουλος, πρωτοστατώντας σε μια αλλόκοτη γιορτή αποδόμησης της μπουρζουαζίας. Φετιχιστικά απωθημένα, υποβόσκουσες επιθυμίες και ψυχαναλυτικές ανησυχίες σε ένα γκροτέσκο πάρτι γενεθλίων.

Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο θέατρο Σφενδόνη. 

* * * * * 

Οι στρατιώτες @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι στρατιώτες

Ο Παντελής Φλατσούσης, μετά το «Κυψέλη - New Kids On the Block» στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019 και την «Ιταλική Νύχτα» του Odon von Horvath παρουσιάζει ένα έργο που παίζεται σπάνια «Οι στρατιώτες» του J.M.R. Lenz στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 17 Φεβρουαρίου 2020.

Ο J.M.R. Lenz είναι ο γνήσιος εκπρόσωπος του νεανικού, επαναστατικού λογοτεχνικού κινήματος της εποχής του Θύελλα και Ορμή (Sturm und Drang) που σώζεται από τη λήθη σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ομώνυμη νουβέλα του Buchner (1835). Ο J.M.R. Lenz γράφει τους Στρατιώτες λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση (1776), σε μια ιστορική στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα αλλαγής ενώ οι κοινωνικές ισορροπίες διαταράσσονται δραστικά.

Η νεαρή κόρη εμπόρου Marie Wesener επιδιώκει ερωτικές σχέσεις με τους ανώτερους ταξικά στρατιώτες με σκοπό να ανέλθει κοινωνικά. Οι στρατιώτες εκμεταλλεύονται την προθυμία της νεαρής κοπέλας χωρίς, όμως, να επιθυμούν κάποια σοβαρότερη δέσμευση μαζί της, με αποτέλεσμα το στιγματισμό της στην τοπική κοινωνία. Στους Στρατιώτες ο Λεντς επικρίνει τόσο την κυρίαρχη αριστοκρατία, όσο και το ιδεώδες της κοινωνικής ανέλιξης που εναγκαλίζεται η αστική τάξη.

Το γεμάτο χιούμορ «ειρωνικό μελόδραμα» του 1776 αφορά στο σήμερα! Θίγει θέματα που αναδύονται ανάγλυφα στο κείμενο των Στρατιωτών, όπως οι ανταγωνιστικές σχέσεις ατόμου - κοινωνικού συνόλου, η κοινωνική αδικία, οι απόπειρες και δυνατότητες κοινωνικής αναρρίχησης αλλά και η θέση της γυναίκας και η σεξουαλική εκμετάλλευση. 

Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

* * * * *

Φεγγάρι από χαρτί @ Εθνικό Θέατρο - Σκηνή Κοτοπούλη (Ρεξ)



Ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου επιστρέφουν στο Θέατρο Rex με ένα νέο έργο τους, γραμμένο ύστερα από ανάθεση του Εθνικού Θεάτρου, σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και στίχους της Αφροδίτης Μάνου. Ένα μουσικό έργο για όλα όσα βρίσκονται πέρα από αυτά που μπορούν να περιγράψουν οι λέξεις και να κατανοήσει το μυαλό. Για τη μυστική πατρίδα όπου αγκαλιάζονται τα αντίθετα και ο πόνος συμπληρώνει τη χαρά και την ολοκληρώνει. Εκεί που το μαρτύριο και η ευτυχία γίνονται ένα στην ουτοπία του έρωτα. Αυτή τη δύσβατη Νεφελοκοκκυγία, που μόνο οι ποιητές μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς διόδια.

Αθήνα, οδός Αστυδάμαντος στο Παγκράτι, σε ένα νεοκλασικό, από αυτά που κατά χιλιάδες καταβρόχθισε η Αντιπαροχή. Ένας νεαρός ήρωας αφηγείται έναν χρόνο από τη ζωή του στην Αθήνα της δεκαετίας του '60. Ο ίδιος, η οικογένειά του, οι φίλοι τους, η ίδια η Ελλάδα. Μια ιστορία ενηλικίωσης που έχει σαν μακρινό φόντο τα συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα της περιόδου και θέμα την ιστορία της οικογένειας του νεαρού πρωταγωνιστή. 

Από Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου Rex του Εθνικού Θεάτρου. 

* * * * * 

Δόκτωρ Γκλας @ Θέατρο Olvio 

Δόκτωρ Γκλας

«Από σκοτάδι σε σκοτάδι. Ζωή, δεν σε καταλαβαίνω.»

Γιατί ένας άνθρωπος που έχει ορκιστεί να σώζει ζωές, υποστηρίζει με σθένος την ευθανασία, τις εκτρώσεις, την αυτοκτονία, την αυτοδικία;  Τι είναι αυτό που κάνει έναν γιατρό να αμφισβητεί τον όρκο του Ιπποκράτη και να απαξιώνει τη ζωή; Γιατί μας αφορά η απόφασή του να δολοφονήσει έναν άνθρωπο; Και πόσο αλαζονική είναι η έλλειψη ενοχής γι αυτήν του την πράξη; Είναι το σεξ η υπέρτατη ηδονή ή μια βρώμικη πράξη; 

Ερωτήματα που πραγματεύεται το έργο «Δόκτωρ Γκλας», ένα από τα πιο προκλητικά και εμβληματικά αριστουργήματα της Σκανδιναβικής λογοτεχνίας, γραμμένο το 1905 με τη μορφή ημερολογίου, από τον Σουηδό συγγραφέα Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ (Hjalmar Söderberg). Σήμερα, 150 χρόνια από τη γέννησή του, η αίσθηση ανωτερότητας που αισθάνεται ο ήρωάς του έναντι των συνανθρώπων του και το αίσθημα αυτοδικίας που τον διακατέχει παραμένουν αναλλοίωτα και δείχνουν να μας αφορούν πιο πολύ από ποτέ.

Τον γιατρό Γκλας ενσαρκώνει ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και τη νεαρή Χέλγκα, αντικείμενο του έρωτα του και αφορμή για την αποτρόπαια πράξη του, υποδύεται η Αγγέλα Σιδηροπούλου.

Από Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο θέατρο Olvio. 

* * * * * 

Ο Επιθεωρητής @ Θέατρο Άλφα 

Ο επιθεωρητής

Το Θέατρο Άλφα, υποδέχεται για μια ακόμα φορά στην κεντρική του σκηνή, τον καταξιωμένο Κώστα Φιλίππογλου που αναλαμβάνει να μεταφέρει στη σκηνή το κλασικό αριστούργημα του Νικολάι Γκόγκολ, «Ο επιθεωρητής», με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή στον ομώνυμο ρόλο.

Σε μια επαρχιακή πόλη της Τσαρικής Ρωσίας, όλοι οι δημόσιοι διορισμένοι άρχοντες, χωρίς καμιά εξαίρεση, καταδυναστεύουν το λαό με απάτες, λαμογιές, και εκβιασμούς. Η ξαφνική εμφάνιση ενός κρατικού επιθεωρητή θα δημιουργήσει διάφορες ευτράπελες καταστάσεις, που θα διαταράξουν τις ισορροπίες μεταξύ εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων και όλα αυτά σε μια σπαρταριστή κωμωδία - σάτιρα.

Αυτό που καθιστά το έργο αυτό μια από τις σπουδαιότερες κωμωδίες που γράφτηκαν ποτέ, είναι το μεγαλείο των χαρακτήρων καθώς και η ευθύτητα με την οποία ο Γκόγκολ επιλέγει στο συγκεκριμένο έργο να καυτηριάσει την αυταρχικότητα και τη δουλοπρέπεια των δημοσίων αρχόντων στην κεντρική διοίκηση, στο Τσαρικό απολυταρχικό κράτος.

Η Τσαρική γραφειοκρατία και η καταπίεση ενός ολόκληρου λαού, γίνονται η αφορμή για μια από τις σπουδαιότερες κωμωδίες που γράφτηκαν ποτέ, πιο επίκαιρη από ποτέ.

Από Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Άλφα. 

* * * * * 


Άλλες παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 17/02
2.500 χρόνια SAN TA MUTRA MAS @ Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης

Από Τρίτη 18/02
Πασού @ Θέατρο Άβατον

Από Τετάρτη 19/02
Enter Achilles @ Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 
Η κρεατόπιτα @ Θέατρο Αλκμήνη 

Από Παρασκευή 21/02
Η πτέρυγα @ Χώρος Θέατρο 
Υπόθεση Λάραμι @ Θέατρο Σφενδόνη 

Από Σάββατο 22/02
Δωδέκατη νύχτα @ Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη 

* * * * *

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία: 

Stand Up Comedy - Νew material night @ Τεχνοχώρος Εργοτάξιον | Τελευταία παράσταση στις 17/02
Επικίνδυνες μαγειρικές @ Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας | Τελευταία παράσταση στις 17/02
Χρωματιστές γυναίκες - Dialogue in the dark @ Βαφείο-«Λάκης Καραλής» | Τελευταία παράσταση στις 18/02
Ανθρωποφύλακες @ Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο) | Τελευταία παράσταση στις 18/02
Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσένσκ @ Vault | Τελευταία παράσταση στις 18/02
Αρίστος @ Θέατρο Άνεσις | Τελευταία παράσταση στις 18/02
Αφοσίωση @ Studio Μαυρομιχάλη | Τελευταία παράσταση στις 19/02
Σοφολογιότατες @ Skrow Theater | Τελευταία παράσταση στις 19/02


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα