Stefania – SUPERG!RL

Γιατί δεν είναι καλό το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision 2020

Η Στεφανία Λυμπεράκη είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον Διαγωνισμό, αλλά...
Διαβάστηκε φορες
[Γράφει ο Δημήτρης Όρλης]

Ανοίγω κειμενογράφο, ακονίζω πληκτρολόγιο και στο δίπλα μισό της οθόνης πατάω το τριγωνικό κουμπάκι. Ξεκινάμε με τύμπανα και κάτι σαν γκάιντα βγαλμένη από κακό club. Συνεχίζουμε σε πλήρως αμερικάνικο pop ύφος, τόσο στη μουσική όσο και στο βίντεο. Σε ποιο σχολείο υπάρχουν ντουλαπάκια στους διαδρόμους; Τόσα χρόνια πέρασαν από τότε που πήγαινα και άλλαξε η «διακόσμηση»; Προσπερνώ τα αλλεπάλληλα κλισέ στην εξέλιξη της ιστορίας και αναζητώ το κοινό σημείο της Rihanna με κάτι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε ένα μουσικό διαγων..., πανηγ..., τσίρ..., στη Eurovision τέλος πάντων.

Από αυτή την άποψη, «μια χαρά τραγούδι είναι». Με ξεκάθαρο ακροατήριο το εφηβικό και παιδικό κοινό, προσφέρει όσα δίνει η πλειονότητα των αντίστοιχων τραγουδιών τα τελευταία χρόνια. Τίποτα ή μάλλον προσφέρει και τη γατούλα στο αγόρι, συμβολικά θα έλεγε κανείς. Τα παιδιά μεγαλώνουν, τελειώνουν το σχολείο, και η βουβουζελογκάιντα συνεχίζει ακάθεκτη πάνω από όλους τους χορηγούς... Ακριβώς όπως θα γίνεται για λίγους μήνες ακόμη σε εκείνα τα club που έλεγα στην αρχή.

[Γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης]

Φαίνεται ότι η περσινή επιλογή του "Beter Love" της γλυκύτατης Κατερίνας Ντούσκα ήταν μια «όαση» στις επιλογές της ελληνικής επιτροπής της Eurovision. 

Η Στεφανία Λυμπεράκη είναι πραγματικά μια εξαιρετική επιλογή για την Eurovision, το τραγούδι της όμως όχι. Η Stefania γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία, είναι μόλις 17 χρονών, είναι όμορφη και ανήκει στα προβεβλημένα πρόσωπα της γενιάς της στη χώρα των τουλιπών κι όχι μόνο.

Στα δέκα της χρόνια συμμετείχε στο ολλανδικό "The Voice Kids" κι αυτό την βοήθησε να μπει στην κρατική παιδική χορωδία της Ολλανδίας. Τρία χρόνια αργότερα, το 2016 εκπροσώπησε την Ολλανδία στην Eurovision Junior, όπου κέρδισε την 8η θέση.

Σε γενικές γραμμές, η Στεφανία Λυμπεράκη είναι ένα φρέσκο κι όμορφο πρόσωπο, το οποίο θα μπορούσε να ξεχωρίσει στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Μπορεί πολλοί από εμάς να τον θεωρούμε πανηγύρι, αλλά προσπαθήστε να θυμηθείτε τα τραγούδια που κέρδισαν τον διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια, ιδίως το 2017 με τον Πορτογάλο Salvator Sobral και πέρσι με τον Ολλανδό Duncan Laurence. Το περσινό Νο1 είχε σκηνική παρουσία, είχε χορευτικά, μοντέρνο σκηνικό και φωτιές; Όχι βέβαια. Οι Ολλανδοί επέλεξαν ένα «φρέσκο» πρόσωπο, το οποίο είχε γράψει ένα πραγματικά όμορφο τραγούδι.

Κάτι αντίστοιχο δεν έχουμε στο "Supergirl" της Στεφανίας μας και πιστέψτε με, είχαμε όλη την καλή διάθεση να γράψουμε τα καλύτερα σχόλια για τη συμμετοχή μιας 17χρονης Ελληνίδας. Οι στίχοι του είναι αδιάφοροι, μιας και μιλάνε για ένα κορίτσι με υπερφυσικές δυνάμεις σε μια ιστορία, η οποία πραγματικά δεν σου κινεί το ενδιαφέρον και δεν περιέχει κάποιο από τα πολλά (σοβαρά ή μη) θέματα που απασχολούν τους 17-χρονους. Η δε μουσική βασίζεται στα πετυχημένα tempo των αθηναϊκών clubs και όσο κι αν οι δημιουργοί του πιστεύουν σ' αυτή τη φόρμα, θεωρώ ότι οι κριτικές επιτροπές κι ο κόσμος ψάχνει για τραγούδια, που έχουν κάτι διαφορετικό να πουν. Τι το ξεχωριστό έχει το "Supergirl" ως τραγούδι;

Άραγε, ακούσατε το τραγούδι της Ισλανδίας για τη φετινή Eurivision; Αν η Stefania έγραφε το τραγούδι μας, πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερο από το "Supergirl"; Προσωπικά, πιστεύω πως ναι.

Stefania – SUPERG!RL

Μουσική: Δημήτρης Κοντόπουλος (μεταξύ άλλων έχει γράψει και το τραγούδι της Demy στην Eurovision 2017), Arcade 
Στίχοι: Δημήτρης Κοντόπουλος, Arcade, Sharon Vaughn 
Παραγωγή: Δημήτρης Κοντόπουλος, Arcade 



Διαβάστε ακόμα