winter-busking-cover

Η Πανδημία Χτυπά την Μουσική Βιομηχανία

Διαβάστηκε
Κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από την κρίση που έρχεται αγκαλιά με τον νέο ιό. Ολόκληρη η μουσική βιομηχανία πλήττεται βαθιά.  
winter-busking-cover


Αεροπορικές εταιρείες, τουρισμός, εστίαση, χονδρική και λιανική πώληση, αλλά ακόμα και η μουσική βιομηχανία επηρεάζονται άμεσα από την πανδημία του νέου ιού. Στον τελευταίο κλάδο μάλιστα δεν θα μείνει κανένας ανεπηρέαστος: μεγάλοι αστέρες, καλλιτέχνες μικρού βεληνεκούς, session μουσικοί,  promoters, booking agents, ιδιοκτήτες συναυλιακών χώρων, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι καταστημάτων μουσικής, μηχανικοί ήχου, τεχνικοί φωτισμού, backstage crew, πωλητές του merchandise, bartenders, και η λίστα συνεχίζεται...

Glastonbury_VFRpCHv_2

Καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στην Ευρώπη αλλά πλέον και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περιοδείες αναβάλλονται ενώ τα μουσικά festivals ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. SXSW, Coachella, Glastonbury, Download, όλα ακυρώθηκαν για τη φετινή χρονιά, με άλλους διοργανωτές  μεγάλων festivals να παρατηρούν και να ετοιμάζονται για την ανακοίνωση των δικών τους ακυρώσεων. Αν αναλογιστούμε ότι τα προαναφερθέντα festivals (με εξαίρεση το SXSW), συγκεντρώνουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες fans οι οποίοι διανυκτερεύουν σε πυκνοκατοικημένα campings και χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους για 3-4 ημέρες, είναι αναμενόμενη η αντίδραση των διοργανωτών. Ακόμα και να έχει καλυτερεύσει κάπως η κατάσταση τον Ιούνιο, είναι μεγάλο ρίσκο να συγκεντρώσεις τόσους χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο σε ένα χώρο για τόσες ημέρες.

Φυσικά αυτές οι ακυρώσεις έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. Όχι μόνο οι διοργανωτές θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά και οι καλλιτέχνες δεν θα πληρωθούν, όπως και όλο το τεχνικό προσωπικό το οποίο προσλαμβάνουν κάθε χρόνο τα συγκεκριμένα festivals. Τόσο οι καλλιτέχνες όσο και το προσωπικό που ακολουθεί ένα συγκρότημα σε περιοδεία, περιμένουν σχεδόν πάντα τους ανοιξιάτικους/καλοκαιρινούς μήνες ώστε να βγάλουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους. Οι τεχνικοί και οι session μουσικοί φαίνεται να είναι οι πιο χαμένοι σε αυτή την κρίση, καθώς ως ελεύθεροι επαγγελματίες περιμένουν αυτούς τους μήνες για να τους κλείσουν σε κάποια περιοδεία, σε κάποιο festival. Η λογική λέει ότι η ατζέντα τους ήταν ήδη κλεισμένη από καιρό, με τις περισσότερες ημερομηνίες της σεζόν κλεισμένες. Όμως τα αναπάντεχα γεγονότα φέρνουν την μία ακύρωση μετά την άλλη και την αβεβαιότητα για δουλειά στο άμεσο μέλλον.

small music venue

Φυσικά πλήττονται και οι καλλιτέχνες που αναγκάζονται να ακυρώσουν συναυλίες ή ακόμα και ολόκληρες περιοδείες. Και αν αυτό δεν μας φαίνεται τόσο μεγάλο πρόβλημα για τους πιο γνωστούς και κερδοφόρους καλλιτέχνες (οι οποίοι θα μπορούν να περιοδέψουν ξανά όταν τελειώσει όλο αυτό), πρέπει να καταλάβουμε πόσο ζημιογόνο είναι για τους μικρότερους, οι οποίοι περίμεναν την εκάστοτε περιοδεία για να μεγαλώσουν το fanbase τους και να  πουλήσουν merch (κύρια πηγή εσόδων για μία μπάντα σε περιοδεία). Όπως και σε άλλες βιομηχανίες, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, η κρίση ίσως αποβεί μοιραία για ορισμένους.

Τα καλά νέα είναι πως - όσο αφορά τους καλλιτέχνες - ο καθένας από εμάς μπορεί να τους βοηθήσει το κατά δύναμιν. Ενώ και οι ίδιοι δεν μένουν άπραγοι (δημοσιεύουν δωρεάν νέα μουσική, κάνουν μικρά livestreams όπου παίζουν μουσική και μοιράζονται τις σκέψεις τους για την όλη κατάσταση με τον κόσμο δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα), εμείς από την άλλη μπορούμε να δείχνουμε την παρουσία μας και την αγάπη μας για τον κάθε καλλιτέχνη με clicks, σχόλια και likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορούμε να παρακολουθούμε τα livestreams (ίσα, ίσα είναι και πολύ ευχάριστα τώρα που είμαστε καθηλωμένοι στο σπίτι), να υποστηρίξουμε τους καλλιτέχνες (ειδικά τους πιο μικρούς) αγοράζοντας ένα μπλουζάκι, ένα cd ή βινύλιο (πάλι χρήσιμο στην καραντίνα) μέσω της σελίδας τους στο Bandcamp, ή να τους υποστηρίξουμε οικονομικά στο Patreon για τον δίσκο που θέλουν να βγάλουν μόνοι τους. Γενικά να τους δείξουμε ότι τους υποστηρίζουμε όσο γίνεται.

bandcamp_patreon

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν δεν νοσήσουμε, θα νιώσουμε σίγουρα το οικονομικό αντίκτυπο αυτής της πανδημίας. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για τους ανθρώπους που εργάζονται στην μουσική βιομηχανία, αλλά η κάθε μικρή στήριξη είναι σημαντική. Τα τραγούδια, τα video και τα livestreams των αγαπημένων μας καλλιτεχνών, μας κρατάνε συντροφιά στον εγκλεισμό. Ας τους δείξουμε πόσο σημαντική είναι οι τέχνη τους για εμάς. Άλλωστε, όσοι διαλαλούσαν ότι οι τέχνες δεν είναι τόσο σημαντικές για τον άνθρωπο, ίσως καταλάβουν αυτές τις μέρες πόσο μεγάλο άδικο είχαν. 


Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια