Minack_Cover

10 συναυλιακοί χώροι στην Ευρώπη που πρέπει να επισκεφτείς

Διαβάστηκε
Ταξιδεύουμε για να ακούσουμε καλλιτέχνες, αλλά πόσες φορές έχουμε ταξιδέψει για να απολαύσουμε συγκεκριμένους συναυλιακούς χώρους;
Minack_Cover


Αυτή τη στιγμή που είμαστε περιορισμένοι όσον αφορά τα ταξίδια και ακόμα περισσότερο τις συναυλίες, η επιστροφή τους φαντάζει ένα μακρινό όνειρο. Όμως όλα θα αλλάξουν, φίλες και φίλοι, και είναι απλά θέμα χρόνου να ηρεμήσει η κατάσταση και να μπορούμε πάλι να απολαμβάνουμε ζωντανή μουσική στη χώρα μας και παγκοσμίως. Μέχρι τότε όμως, εμείς σχεδιάζουμε και φωτογραφίζουμε σχέδια και εικόνες από το μέλλον, τότε που δεν θα υπάρχει ο φόβος και ο περιορισμός της πανδημίας.

Υπάρχουν συναυλιακοί χώροι ανά τον κόσμο κόσμο που θες να επισκεφτείς χωρίς να σε ενδιαφέρει η συναυλία που θα παρακολουθήσεις. Σίγουρα αυτή η φράση περιέχει μία υπερβολή, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μαγευτεί ως θεατές από τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Μαζέψαμε, λοιπόν, δέκα μέρη στα οποία σας προτείνουμε να ταξιδέψετε το συντομότερο δυνατόν, αλλά βέβαια περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις.

Το θετικό με αυτή τη λίστα είναι πως όλα τα μέρη βρίσκονται δίπλα μας, στην Ευρώπη. Να ξέρετε πως σκοπίμως δεν συμπεριλαμβάνονται συναυλιακοί χώροι που βρίσκονται στην Ελλάδα, παρόλο που έχουμε πολλά και ξεχωριστά αντίστοιχα παραδείγματα με αυτά που ακολουθούν.

pula arena

10. Pula Arena, Croatia (Google Maps)
Η ρωμαϊκή Αρένα στην Pula της Κροατίας είναι από τα λίγα Ρωμαϊκά αμφιθέατρα τα οποία έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας. Επιβλητική και δίπλα στη θάλασσα, κάθε χρόνο φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής, με χωρητικότητα έως 12,500 άτομα. Η Pula είναι σε γενικές γραμμές μία τουριστική πόλη, όμως το κέντρο της παλιάς πόλης γύρω από το κάστρο θυμίζει γειτονιά. Σε αυτή τη γειτονιά βρίσκεται και η αρένα, που δημιουργεί στους θεατές μία αίσθηση οικειότητας, παρόλη την ιστορία της που ξεκινάει στις αρχές του πρώτου αιώνα.

Hampton Court Palace

9. Hampton Court Palace, London, Uk (Google Maps)
Το παλάτι που πρώτα άνηκε στον Ερρίκος Η' τώρα πια ανήκει στην τωρινή βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Χτισμένο λίγο έξω από το κεντρικό Λονδίνο, το Hampton Court Palace εκτός από τουριστικό αξιοθέατο, φιλοξενεί στην αυλή του και συναυλίες κάθε καλοκαίρι. O ανατολικός κήπος του επίσης χρησιμοποιείται για πικ-νικ πριν τη συναυλία, και αν και διατηρεί μία πιο σοβαρή εικόνα ως χώρος αφού η διαρρύθμισή του θέλει όλους τους θεατές καθήμενους, η αίσθηση ότι είσαι στην αγγλική επαρχία μαζί με ευγενείς το διαχωρίζει από τους υπόλοιπους συναυλιακούς χώρους του Λονδίνου. Θα πάρετε λοιπόν μια μικρή γεύση Αναγέννησης αλλά θα δείτε και το (προ-Κοπέρνικου) αστρονομικό ρολόι του Ερρίκου, μπροστά στην πύλη της Άννας Μπολέυν.

Cognac Blues Paradise
* Η φωτογραφία ανήκει στον Christophe Duchesnay

8. Cognac Blues Paradise, Cognac, France (Google Maps)
Στο μικρό Cognac της Γαλλίας, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο brandy, κάθε χρόνο γίνεται ένα Blues Festival. Γίνονται live σε όλα τα μέρη της πόλης, σε κάθε γωνία, σε κάθε καφέ και γαλλικό bistro. Βέβαια δύσκολα θα βρείτε να φάτε κάτι - αλλά εύκολα θα βρείτε αλκοόλ! Το φεστιβάλ κορυφώνεται στη σκηνή που είναι τοποθετημένη στον κεντρικό κήπο του Cognac και ονομάζεται Blues Paradise ειδικά για την περίσταση. Εκεί παίζει ο εκάστοτε headliner, από τον μεγάλο B.B. King μέχρι την Duffy. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με γκαζόν και μεγάλα διαζώματα στα όποια ο κόσμος είτε κάθεται είτε χορεύει όρθιος. Πρόκειται για ένα καταπράσινο blues θέατρο στο κέντρο της Ευρώπης με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς Cognac διαθέσιμους στο bar.

Dalhalla

7. Dalhalla, Rättvik , Sweden (Google Maps)
Χτισμένο στο λατομείο του Draggängarna επτά χιλιόμετρα από τη λίμνη Siljan, στο ανοιχτό θέατρο Dalhalla κάθε χρόνο οργανώνονται συναυλίες όλων των ειδών. Με το χώρο να μοιάζει με μία τρύπα μέσα στο δάσος, οι καλοκαιρινές συναυλίες αποκτούν άλλο νόημα. Η χωρητικότητα δε ξεπερνά τους 4,000 και το Dalhalla εγγυάται μουσικές εμπειρίες με θέα παλαιωμένους ασβεστόλιθους, με τον κατάλληλο βέβαια φωτισμό, δίπλα στην μικρή λίμνη του. Η ιδέα του θεάτρου ξεκίνησε από την τραγουδίστρια όπερας Margareta Dellefor που ψάχνοντας χώρο για καλοκαιρινά φεστιβάλ βρέθηκε στο λατομείο που είχε και την ιδανική ακουστική. Σημειώστε πως εδώ γιόρτασε τα 80α του γενέθλια και ο Μίκης Θεοδωράκης.

harpa

6. Harpa, Reykjavik, Iceland (Google Maps)
Όταν φτάνεις στο Reykjavik το τελευταίο πράγμα που πιστεύεις πως θα αντικρίσεις είναι το Harpa. Μοντέρνο, καλυμμένο από γυαλί που αλλάζει χρώματα, το κτίριο φιλοξενεί ποικιλόμορφες συναυλίες. Είναι ουσιαστικά σαν το δικό μας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά σε φουτουριστική έκδοση. Έχοντας κερδίσει το βραβείο αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής ένωσης το 2013 και χρησιμοποιηθεί για σκηνικό ακόμα και στη σειρά Black Mirror, είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει να βρεθείτε καθώς ξεφεύγει από οτιδήποτε παραδοσιακό.

teatro terme di caracalla

5. Teatro Terme di Caracalla, Roma, Italy
(Google Maps)
Όταν ταξιδεύεις στη Ρώμη, το μαζικό Circo Massimo (ο αρχαίος ρωμαϊκός ιππόδρομος) είναι αυτός που κεντρίζει το ενδιαφέρον - εκεί άλλωστε γίνονται ακόμα μεγάλες συναυλίες. Όμως μία βόλτα πιο κει βρίσκονται τα αρχαία ρωμαϊκά λουτρά, στα οποία μέσα θα ανακαλύψετε το θέατρο Teatro Terme di Caracalla που είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο χώρο. Ανάμεσα στα αρχαία χαλάσματα, όπερες και συναυλίες ζωντανεύουν τα αρχαία ρωμαϊκά λουτρά κάθε καλοκαίρι. Οι θεατές μαζί με τη μουσική θαυμάζουν τον αρχαιολογικό χώρο με τους απαραίτητους φωτισμούς, ενώ το μνημείο είναι προστατευόμενο από την UNESCO. Το θέατρο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1937 σαν πολιτιστικό πείραμα, και υπήρξε περίοδος που η κερκίδα χωρούσε 20,000 θεατές. Παρόλο που η λειτουργία του σταμάτησε από το 1993 έως το 2001, τώρα πια λειτουργεί με πολυμορφική σκηνή και θέσεις, ώστε να συντηρείται καλύτερα ο αρχαιολογικός χώρος.

le grand rex

4. Le Grand Rex, Paris, France (Google Maps)
Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας την παλιά εκκλησία η οποία έχει μετατραπεί στο Paradiso και βρίσκεται στο Amsterdam - που είναι ένας κλειστός συναυλιακός χώρος αντίστοιχης σημασίας. Όμως εμείς προτιμήσαμε το Le Grand Rex στο Παρίσι. Πρόκειται για μία πολυτελή αίθουσα κινηματογράφου χωρητικότητας 2,800 θεατών που η κατασκευή της χρονολογείται το 1931. Είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική αίθουσα στην Ευρώπη και θεωρείται ορόσημο για την αρχιτεκτονική art deco. Έχει κηρυχθεί εθνικό μνημείο για τη Γαλλία, ενώ ο Jacques Haïk που το χρηματοδότησε είχε οραματιστεί έναν κινηματογράφο που να δίνει την αίσθηση στους θεατές πως βλέπουν ταινία σε ανοιχτό χώρο. Ο χώρος χρησιμοποιείται και για συναυλίες, καθιστώντας τη χωρητικότητά του τέλεια ώστε να παρακολουθείς από κοντά τον καλλιτέχνη. Όμως στην περίπτωση που εσείς φτάσετε στο Grand Rex για να δείτε ταινία να ξέρετε πως οι ταινίες πάντα παίζονται με Γαλλική μεταγλώττιση.

lucca

3. Piazza Napoleone, Lucca, Italy (Google Maps)
Η Piazza Napoleone στη Lucca φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου Lucca Summer Festival. Στο κέντρο της παραδοσιακής πόλης της Τοσκάνης, τα παλιά κτίρια δίνουν άλλο χρώμα στις συναυλίες. Εκτός του ότι η Lucca θυμίζει σκηνικό από παλιά ιταλική ταινία, η ζωντάνια που δίνουν οι ταξιδιώτες τις ημέρες των συναυλιών είναι το μεγάλο ατού του φεστιβάλ: μουσικόφιλοι από όλη την Ευρώπη συνυπάρχουν και δίνουν το δικό τους χαρακτήρα στην πόλη. Η χωρητικότητα στη πλατεία δεν ξεπερνάει τις 10,000 και οι θεατές μπορεί να είναι είτε όρθιοι είτε καθήμενοι ανάλογα τη συναυλία. Κάθε χρόνο το ανφάν γκατέ της rock σκηνής περνάει από τη Lucca δίνοντας πολλές επιλογές για ζωντανή μουσική.

Minack

2. Minack Theatre, Cornwall, Uk
(Google Maps)
Χτισμένο πάνω στο βράχο κάπου γύρω στο 1932, το θέατρο ενσαρκώνει την ιδέα της Rowena Cade για ένα χώρο στον οποίο μπορούν να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Πρόκειται για ένα θέατρο που βρίσκεται στο γκρεμό με άμεση θέα στη θάλασσα, μία εικόνα που ξαφνιάζει θεατές και καλλιτέχνες. Αν και μικρότερο σε κλίμακα, αυτός ο χώρος θεάματος στην Κορνουάλη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο πρωτότυπους χώρους της Ευρώπης καθώς συνδυάζει την άγρια ομορφιά της φύσης μαζί με διάφορες μορφές τέχνης.

palace of charles v_4

1. The Palace of Charles V, Alhambra, Granada, Spain (Google Maps)
Το αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής παλάτι του Κάρολου του 5ου - η κατασκευή του οποίου δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα - βρίσκεται στην Alhambra στη Γρανάδα, πάνω στο λόφο. Πρόκειται για το πρώτο αναγεννησιακό κτίσμα της Ισπανίας το οποίο σχεδιάστηκε από τον Pedro Machuca. Η εντυπωσιακή πλακόστρωτη εσωτερική αυλή που βρίσκεται στο κέντρο του κτιρίου χρησιμοποιείται για συναυλίες - κυρίως κλασσικής μουσικής - δημιουργώντας μία μυστικιστική ατμόσφαιρα δεδομένης της τοποθεσίας του. Ομολογουμένως είναι δύσκολο να πετύχετε δρώμενα στο παλάτι, όμως στη περίπτωση που κάτι οργανωθεί και είστε τριγύρω δεν πρέπει να το χάσετε.

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο5/10 (2)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Dalhalla Harpa Le Grand Rex Piazza Napoleone Minack Theatre Palace of Charles V Teatro Terme di Caracalla συναυλιακοί χώροι Pula Arena Hampton Court Palace Cognac Blues Paradise συναυλίες
1780
Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια