In Extremo - Kompass zur Sonne: Δίσκος αντάξιος της ιστορίας τους

Διαβάστηκε
Οι In Extremo γιορτάζουν τα 25 χρόνια ύπαρξής τους με αυτήν την κυκλοφορία.Τι θα ακούσεις:
Μια άριστη μίξη μεσαιωνική μουσικής σε metal-rock περιβάλλον

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
"Kompass zur Sonne", "Gogiya", "Biersegen"

Βαθμολογία:
7

Οι In Extremo είναι μια μπάντα που παρακολουθώ φανατικά από την πρώτη τους κιόλας δουλειά με τίτλο "Weckt die Toten" το 1998. Για την ιστορία να αναφέρω ότι ήδη είχαν προηγηθεί δυο δίσκοι αποκλειστικά με μεσαιωνική μουσική και ακουστικά όργανα, αλλά το "Weckt Die Toten" είναι η αρχή μιας νέας εποχής για το συγκρότημα, καθώς πάντρεψαν με αριστοτεχνικό τρόπο τη μεσαιωνική μουσική με την rock, την punk και το metal.

Στη χώρα μας η κυκλοφορία αυτή είχε σχετικά μικρή επιτυχία και έκανε την μπάντα κάπως γνωστή, αλλά το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τέτοιους πειραματισμούς δεν ήταν τόσο δυνατό για να διατηρηθεί η επιτυχία τους αυτή στην Ελλάδα. Στη Γερμανία, τη γενέτειρά τους ωστόσο, καθώς και σε πολλά μέρη του κόσμου, η επιτυχία τους είναι παραπάνω από μεγάλη, όπως αποδεικνύεται από τις πολλές περιοδείες τους και τις συμμετοχές τους στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

Στις αρχές Μαΐου κυκλοφόρησε το δωδέκατο studio album τους με τίτλο "Kompass zur Sonne" και παράλληλα με την κυκλοφορία αυτή το συγκρότημα από το Βερολίνο γιορτάζει τα 25 χρόνια της ύπαρξής του. Το "Kompass zur Sonne" («πυξίδα για τον ήλιο») αποτελεί μια εξαιρετική συνέχεια του προκάτοχου του "Quid Pro Quo" με δώδεκα κομμάτια (14 στην deluxe εκδοχή) που συνοψίζουν σχεδόν όλη τη μουσική πορεία των In Extremo. Η πλειονότητα των κομματιών είναι πλέον (εδώ και πολλά χρόνια) στη γερμανική γλώσσα, ωστόσο υπάρχουν και αναφορές στο παρελθόν, όπως στο κομμάτι "Salva Nos" που είναι γραμμένο στα λατινικά.

Metal και punk αισθητική, συνυφασμένες άψογα με τους ήχους της πίπιζας και της γκάιντας, με μεσαιωνικές μελωδίες που ταξιδεύουν τον ακροατή σε άλλες εποχές, με ιππότες και δράκους αλλά στιχουργικά τόσο εύστοχα επίκαιρο όσο ποτέ. Χαρακτηριστικό και αυτής τους της κυκλοφορίας είναι οι συμμετοχές διαφόρων καλλιτεχνών του χώρου, όπως του Johan Hegg των Amon Amarth στο "Wer kann segeln ohne Wind" και των εκπληκτικών "Russkaja" στο "Gogiyra".

Το album αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη στους οπαδούς τους, καθώς ακολουθούν την ίδια επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων δίσκων τους. Είναι μια πολύ καλή αρχή για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με τη δισκογραφία της μπάντας, να έρθει σε επαφή με την μουσική φιλοσοφία της και από εκεί και πέρα να ψάξει το παρελθόν και να βρει ατελείωτους λόγους να τη λατρέψει.

Κομμάτια όπως το ομώνυμο "Kompass zur Sonne" και το "Reiht euch ein ihr Lumpen" βάζουν τον ακροατή σε μια μεσαιωνική, διονυσιακή και συνάμα χορευτική διάθεση, ενώ δεν λείπουν και οι δυνατές μπαλάντες όπως το "Schenk nochmal ein" και το "Wintermärchen" που καταφέρνουν να κρατήσουν τις συναισθηματικές ισορροπίες του ήχου τους στα γνώριμα στάνταρ.

Το "Kompass zur Sonne" είναι ένας πολύ καλός δίσκος, εφάμιλλος της ιστορίας και της αξίας των In Extremo. Θα προτιμούσα ίσως να υπάρχουν περισσότερα κομμάτια σε αρχαίες γλώσσες - όπως έκαναν και στο παρελθόν - αλλά και έτσι είναι ένα εξαιρετικό δείγμα σχεδόν όλης της ιστορίας τους. Ελπίζω οι Έλληνες οπαδοί να αγκαλιάσουν αυτήν την δουλειά και επιτέλους να καταφέρουμε να τους δούμε ζωντανά και επί ελληνικού εδάφους, χωρίς να χρειάζεται να ξενιτευόμαστε κάθε τόσο για να απολαύσουμε μια συναυλία τους.

Από
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμολογήστε το δίσκο
Βαθμός δίσκου/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Ανασκόπηση 2020
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια