7 προτάσεις από το Ertflix μέχρι το τέλος του 2020 - mixgrill cover

7 προτάσεις από το Ertflix μέχρι το τέλος του 2020

Προτάσεις της συντακτικής ομάδας του Mix Grill από τη συλλογή του Ertflix.
Διαβάστηκε φορες
Εδώ και λίγους μήνες, το Ertflix παρέχει μια επιπλέον επιλογή για διαδικτυακό streaming εντός Ελλάδος, χωρίς πρόσθετο κόστος. Η συλλογή του αρχικά περιοριζόταν σε σειρές και εκπομπές που άνηκαν στην κρατική τηλεόραση (ή δημόσια; - ας μην πιάσουμε τώρα αυτή την κουβέντα). Πλέον έχει εμπλουτιστεί με αρκετές ταινίες, ακόμα και πρόσφατες. Παρότι οι επιλογές δεν είναι πολλές, υπάρχουν αξιόλογες δημιουργίες, που μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο όσους/όσες αναζητούν κάτι δημοφιλές, όσο και όσους/όσες έχουν διάθεση να εξερευνήσουν. Ξεχωρίσαμε έξι ταινίες και μία σειρά και στις παρουσιάζουμε παρακάτω. Μία εξ αυτών είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Ertflix ως τις αρχές Ιανουαρίου 2021, ενώ οι υπόλοιπες θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου.


Before Midnight (2013)
Ελληνικός τίτλος: «Πριν τα Μεσάνυχτα»
Σκηνοθεσία: Richard Linklater
Με τους: Ethan Hawke και Julie Delpy

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Before Midnight (2013)

Η ΕΡΤ ισχυρίζεται ότι η ταινία είναι «αυτοτελής» και τεχνικά μπορεί να έχει δίκιο. Ωστόσο, αν δεν έχετε δει τα δύο πρώτα μέρη, ο Jesse και η Celine θα σας είναι άγνωστοι και θεωρώ ότι δεν θα μπορέσετε να συνδεθείτε μαζί τους, όπως θα έπρεπε για να απολαύσετε το θριαμβευτικό κλείσιμο μιας κινηματογραφικής τριλογίας που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες (1ο μέρος το 1995, 2ο μέρος το 2004). Από τον νεανικό έρωτα με την πρώτη ματιά, στο αναπόφευκτο ξαναντάμωμα, ως τις συχνά αξεπέραστες δυσκολίες της από κοινού ζωής. Είναι λιγότερο ρομαντική και ονειροπόλα, καθώς πατάει γερά σε μια διόλου ελκυστική μα τόσο οικεία πραγματικότητα. Όμως, λόγω του πάθους και της έκδηλης χημείας των δημιουργών της, δύναται να λειτουργήσει ως καθρέφτης, να λυτρώσει από σφάλματα του παρελθόντος και να ξυπνήσει ξεχασμένα όνειρα.
Η ταινία έγινε εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα κυρίως επειδή γυρίστηκε στην Πελοπόννησο και στο soundtrack ακούγεται η Χάρις Αλεξίου («Για ένα τανγκό»).

Δείτε το trailer



The Killing of a Sacred Deer (2017)
Ελληνικός τίτλος: «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού»
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Με τους: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

The Killing of a Sacred Deer (2017)

O Steven Murphy (Colin Farrell) είναι ένας καταξιωμένος γιατρός που ενσαρκώνει το αμερικάνικο όνειρο της επαγγελματικής και οικογενειακής επιτυχίας. Η λεπτομερώς προγραμματισμένη και αποστειρωμένη οικογενειακή του ευτυχία θα διαταραχθεί, όταν ο Martin (Barry Keoghan) θα απαιτήσει την θυσία ενός μέλους της οικογένειας ως απόδοση δικαιοσύνης για ένα παλιό χειρουργικό σφάλμα του Steven. Ο Steven που είχε συνηθίσει να λειτουργεί ως Θεός στο χειρουργείο, θα πρέπει να κρίνει ποιος από την οικογένειά του θα χρεωθεί τις αμαρτίες του.
Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου στην υπ'αριθμόν τέταρτη συνεργασία τους μας αφηγούνται μια σύγχρονη εκδοχή της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», εμπλουτισμένη με στοιχεία κλειστοφοβικού θρίλερ και την weird αποστειρωμένη ατμόσφαιρα των προηγούμενων ταινιών τους. «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» αποτελεί από τις σημαντικότερες ταινίες του 2017 (βραβεύτηκε την ίδια χρονιά και στις Κάννες για το σενάριό της), που αν μη τι άλλο θα μείνει αξέχαστη σε όποιον τη δει, όπως και όλες οι ταινίες του αγαπημένου μας (μου) Λάνθιμου.

Δείτε το trailer.

3:10 to Yuma (2007)
Ελληνικός τίτλος: «Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα»
Σκηνοθεσία: James Mangold
Με τους: Russell Crowe, Christian Bale και Ben Foster

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

3:10 to Yuma (2007)

O κτηνοτρόφος και βετεράνος του εμφυλίου Dan Evans αναλαμβάνει, έναντι αμοιβής, να βοηθήσει τον τοπικό σερίφη για την ασφαλή μετακίνηση του εγκληματία Ben Wade έως το τραίνο που θα τον μεταφέρει στην πόλη Yuma, όπου θα πραγματοποιηθεί η δίκη του. Η αποστολή του Evans, ωστόσο, δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η συμμορία του Wade καραδοκεί. Ο James Mangold πέτυχε μια πολύ αξιόλογη μεταφορά του ομώνυμου γουέστερν του 1957. Η έντονη δράση, οι εξαιρετικοί χαρακτήρες, η ιδιαίτερη απόδοση στην αισθητική της Άγριας Δύσης και οι αξιόλογες ερμηνείες των Russell Crow και Christian Bale αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα της ταινίας.

Δείτε το trailer



Les Combattants (2014) / Love at First Fight
Ελληνικός τίτλος: «Έρωτας με την πρώτη μπουνιά»
Σκηνοθεσία: Thomas Cailley
Με τους: Adèle Haenel και Kévin Azaïs

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Les Combattants

Αν ψάχνετε μια από τις συνηθισμένες γαλλικές κωμωδίες, ψάξτε αλλού (για παράδειγμα εδώ). Παρότι δεν εκπληρώνει όλο το δυναμικό της, η συγκεκριμένη ταινία είναι η πιο αντισυμβατική ευρωπαϊκή «ρομαντική κομεντί» που έχω δει από τους «Εραστές του Αρκτικού Κύκλου» πίσω στο 1998. Ο νεαρός Arnaud έλκεται από την νεαρή Madeleine. Η Madeleine είναι κάπως τρελούτσικη και προετοιμάζεται με αυστηρό πρόγραμμα εκγύμνασης για να επιβιώσει στο τέλος του κόσμου, που προβλέπει ότι επίκειται. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά και θα μάθουν αν και πόσο μπορεί να στηρίζεται ο ένας στον άλλον. Η Adèle Haenel λάμπει στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο.

Δείτε το trailer.


Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο Cinobo.


Sorry We Missed You (2019)
Ελληνικός τίτλος: «Δυστυχώς απουσιάζατε»
Σκηνοθεσία: Ken Loach
Με τους: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Sorry We Missed You

Ο Ken Loach δεν γυρίζει ταινίες, αλλά κοινωνικά και πολιτικά μανιφέστα μέσω της κινηματογραφικής φόρμας. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες αλλά δεν κέρδισε, όπως είχε κάνει το προηγούμενο - και εξαιρετικό - "I, Daniel Blake" το 2016. Η ταινία ασχολείται και πάλι με την αγγλική εργατική τάξη. Παρακολουθούμε τις προσπάθειες που καταβάλει ένα νεαρό ζευγάρι για να ορθοποδήσει οικονομικά και να φτάσει να εκπληρώσει το (πρώτο;) όνειρο κάθε μικροαστού: να αποκτήσει ιδιόκτητο σπίτι. Τα οικονομικά τους χρήζουν άμεση βελτίωση. Αυτή εργάζεται ως κατ' οίκον νοσοκόμα για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Αυτός βρίσκει επιτέλους δουλειά σε εταιρεία διανομής πακέτων. Αμφότεροι αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα για τις καταστροφικές συνέπειες των ελαστικών μορφών εργασίας. Βάζοντας στην εξίσωση τα δύο τους παιδιά και τις δικές τους ιδιαιτερότητες, συμπληρώνεται ο καμβάς του Loach. Αντίθετα από προηγούμενες δουλειές του, εδώ δεν κραυγάζει και δεν φωνάζει, αλλά διατηρεί απόσταση εν είδει ντοκιμαντέρ. Σε αυτό συντελούν και οι επιλογές ηθοποιών με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία. Η εικόνα μεταφέρει την αλήθεια της και ο θεατής καταλήγει στα (ομολογουμένως νομοτελειακά) συμπεράσματά του.

Δείτε το trailer



And Then There Were None (2015) - Μίνι σειρά 2 επεισοδίων
Ελληνικός τίτλος: «Και μετά δεν έμεινε κανένας»
Με τους: Charles Dance, Sam Neill, Miranda Richardson, Aidan Turner και Maeve Dermody

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

And Then There Were None (2015)

Οκτώ άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους δέχονται πρόσκληση για την έπαυλη ενός μυστήριου οικοδεσπότη σε ένα απομονωμένο νησί. Εκεί τους υποδέχεται ο οικονόμος του σπιτιού μαζί με τη σύζυγό του, οι οποίοι έχουν λάβει εντολές να φροντίσουν τους καλεσμένους. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς ένας από τους καλεσμένους βρίσκεται νεκρός.
Πρόκειται για τηλεοπτική μεταφορά στο BBC του ομώνυμου βιβλίου της Agatha Christie, γνωστού παλαιότερα ως «Δέκα Μικροί Νέγροι». Η σειρά αποτελείται από τρία επεισόδια των 55 περίπου λεπτών, ωστόσο, στο Ertflix θα την βρείτε σε δύο συνεπτυγμένα επεισόδια των 85 περίπου λεπτών.

Δείτε το trailer



Michael Jackson: Searching For Neverland (2017)
Ελληνικός τίτλος: «Michael Jackson: Αναζητώντας τη χώρα του ποτέ»
Σκηνοθεσία: Dianne Houston
Με τους: Chad L. Coleman, Sam Adegoke, Nondumiso Tembe

Επιλογή του Δημήτρη Όρλη

Michael Jackson Searching For Neverland (2017)

Οι επιλογές στην κατηγορία «δραματικές ταινίες» δεν είναι πολλές, αλλά θα ικανοποιήσουν το κοινό στο οποίο απευθύνεται η πλατφόρμα. Εκεί βρίσκεται και η συγκεκριμένη ταινία, που κυκλοφόρησε το 2017, δύο χρόνια πριν από το περιβόητο και αποκαλυπτικό “Leaving Neverland”. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο που έγραψαν οι επί δυόμισι χρόνια υπεύθυνοι της προσωπικής ασφάλειας του Jackson και της οικογένειάς του, Bill Whitfield και Javon Beard. Αποδεχόμενοι πως όσα γράφονται στο βιβλίο και χώρεσαν στα περίπου εκατό λεπτά της διάρκειάς της είναι αληθινά, η ταινία παρουσιάζει μια συνοπτική αλλά ενδιαφέρουσα ματιά στην προσωπική ζωή του Jackson και, κυρίως, τη σχέση του με τα παιδιά του. Ίσως ένα από τα σφάλματα της ταινίας είναι ότι προσπάθησε να χωρέσει πολλά γεγονότα από την αφήγηση των συγγραφέων με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να μοιάζει με ένα γρήγορο κολάζ. Από την άλλη, όσοι και όσες ενδιαφέρονται αρκετά για τη ζωή του Jackson ώστε να δουν την ταινία, αλλά όχι τόσο ώστε να διαβάσουν το βιβλίο, μάλλον κάτι τέτοιο θα ζητούν. Μην περιμένετε μουσική και χορό εδώ, αλλά αν σας ενδιαφέρει μία ακόμα οπτική στη ζωή αυτού του σταρ, δεν θα απογοητευτείτε.

Δείτε το trailer.



Διαβάστε ακόμα


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα