Στις εν λόγω εκλογές για παράδειγμα πληθώρα καλλιτεχνών δήλωσαν έμπρακτα την υποστήριξή τους και στα δύο στρατόπεδα: O 50 Cent, ο Kid Rock,ο Johnny Rotten και ο Ted Nuggent όπου στεκόντουσαν μίλαγαν για τον απερχόμενο πρόεδρο Trump, ενώ ο Bruce Springsteen, η Lady Gaga, οι Nine Inch Nails και οι Foo Fighters τραγουδούσαν (και όχι μόνο) για τον επερχόμενο πρόεδρο Joe Biden. Πολλοί διαφώνησαν μαζί τους για ιδεολογικούς λόγους, ενώ άλλοι για τον τρόπο με τον οποίο εξέφρασαν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Η μουσική του εκάστοτε καλλιτέχνη τις περισσότερες φορές κρύβει τα πολιτικά του πιστεύω, σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την περίπτωση. Όταν λοιπόν έχουμε γνώση του τι ακούμε γνωρίζουμε προς τα πού κλίνει η ζυγαριά και τι έχει στο μυαλό του ο μουσικός. Από τα αντιπολεμικά τραγούδια και τα κομμάτια που αναφέρονται σε κοινωνικούς ανασχηματισμούς έως τραγούδια που υμνούν τη διαφορετικότητα, όλα τα είδη μουσικής τα οποία μπερδεύονται στη σύγχρονη pop και rock έχουν αποφυάδες στην πολιτικοκοινωνική ζωή. Τα blues και η αφροαμερικάνικη παράδοση, το folk κίνημα από τα 40's και τον Woody Guthrie μέχρι τον Bob Dylan, η punk και το κατεστημένο, η disco και η σεξουαλική απελευθέρωση αλλά και η κοινωνική κριτική της hip hop, όλα είναι συνδεδεμένα με τις κοινωνικοπολιτικές εκφάνσεις της καθημερινότητας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που κομμάτια αποκτούν πολιτική βαρύτητα δεδομένου των περιστάσεων και της χρονικής στιγμής που γράφονται, όπως η μουσική των Beatles την οποία οι νέοι της εποχής εξέλαβαν σαν φωνή αλλαγής στη συντηρητική κοινωνία των 60's και 70's.
Στον αντίποδα, συναντάμε το φαινόμενο μηνύματα και στίχοι να παρανoούονται και να χρησιμοποιούνται από αντίθετες ιδεολογίες από αυτές που πρεσβεύουν οι εκάστοτε μουσικοί. Για παράδειγμα οπαδοί του Donald Trump χόρευαν με το "Killing In The Name Of" των Rage Against The Machine έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα πριν μερικές μέρες, ενώ ο ίδιος ο Trump χρησιμοποιούσε το "Rockin' In The Free World" του Neil Young στις συγκεντρώσεις του. Τα δύο αυτά κομμάτια περιγράφουν αντικρουόμενες εικόνες συγκριτικά με τις δηλώσεις και τα πιστεύω του απερχόμενου «πλανητάρχη». Το ίδιο είχε γίνει πιο παλιά και με το "Born In The USA" του Bruce Springsteen, που μιλάει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και δεν πρόκειται για κάποιον εθνικιστικό ύμνο.

Πάντα τα μηνύματα και η πολιτική στάση των καλλιτεχνών θα είναι θέμα συζήτησης καθώς δεν συμφωνούν όλοι με όλους και αυτή είναι και η ομορφιά τελικά. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η πλήρη απάθεια επίσης δεν είναι φυσιολογική, αν και δεν μπορούμε να απαιτούμε από όλα τα ακούσματά μας να περικλύουν κοινωνικά σχόλια και πολιτικά υπονοούμενα - η μουσική είναι και για να ξεδώσουμε χωρίς πολλή ανάλυση.