7 προτάσεις από το Netflix για τον Ιανουάριο του 2021

7 προτάσεις από το Netflix για τον Ιανουάριο του 2021

Προτάσεις από την συντακτική ομάδα του Mix Grill για να μην χαθείτε στην συλλογή του Netflix.
Διαβάστηκε φορες
Σε αυτή τη σειρά άρθρων, οι συντάκτες μας σας προτείνουν ταινίες, ντοκιμαντέρ, σειρές αλλά και εκπομπές από τη συλλογή του Netflix. Αντί να χάνετε χρόνο σερφάροντας στην πλατφόρμα, αφήνοντας τον αλγόριθμο να αποφασίσει για εσάς, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση» και να επιλέξετε συνειδητά τι θα δείτε. Εμείς βάζουμε τις προτάσεις, πάντοτε με το υποκειμενικό κριτήριο του καθενός και της καθεμιάς μας. Η τελική επιλογή είναι -φυσικά- δική σας!



Alias Grace (2017)
Ελληνικός τίτλος: «Το άλλο πρόσωπο της Γκρέις»
Σκηνοθεσία: Mary Harron 
Με τους: Sarah Gadon, Edward Holcroft, Rebecca Liddiard, Zachary Levi, Anna Paquin

Επιλογή της Κατερίνας Αδαμοπούλου

Alias Grace

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Margaret Atwood, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή για το βιβλίο "The Handmaid's Tale", η μίνι σειρά των έξι επεισοδίων των Sarah Polley και Mary Harron αφηγείται την ιστορία της Grace Marks, μιας οικιακής βοηθούς που κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για την στυγερή δολοφονία των αφεντικών της στα μέσα του 19ου αιώνα. Έχοντας ήδη ζήσει 15 χρόνια στην φυλακή, η Grace μπορεί να αποκτήσει την ελευθερία της, αν καταφέρει να πείσει τον ψυχίατρό της πως δεν είχε συμμετοχή στο έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε. Με υπόθεση που θυμίζει αρκετά την πραγματική ιστορία των αδελφών Papin και μια αφοπλιστική ερμηνεία από την Pοlley, η σειρά προσπαθεί να ερευνήσει τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής και τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ λογικής και παράνοιας. 

Δείτε το trailer.


La Mante (2017)
Ελληνικός τίτλος: «Ο Μάντης»
Δημιουργοί: Alice Chegaray-Breugnot, Nicolas Jean, Grégoire Demaison και Laurent Vivier
Με τους: Carole Bouquet, Fred Testot, Pascal Demolon, Manon Azem, Frédérique Bel

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

La Mante

Η αστυνομία του Παρισιού βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν στυγερό δολοφόνο. Ένας μιμητής, αντιγράφει τις δολοφονίες της Jeanne Deber, που είναι γνωστή ως «Μάντης» και βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 25 χρόνια. Η Deber προτίθεται να βοηθήσει την αστυνομία στην αναζήτηση του δράστη, θέτοντας όμως έναν σημαντικό όρο: θα μιλάει μόνο με τον γιο της, ντετέκτιβ Damien Carrot.
Το "La Mante" είναι ο ορισμός της αστυνομικής μίνι σειράς. Απίστευτη ατμόσφαιρα, πολύ καλές ερμηνείες και εξαιρετικό σενάριο που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η σειρά είχε κυκλοφορήσει αρχικά στο γαλλικό TF1 τον Σεπτέμβριο του 2017 και έκανε πρεμιέρα στο Netflix της Γαλλίας μόλις ένα μήνα αργότερα. Οι λάτρεις του είδους - και όχι μόνο - σίγουρα αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία.

Δείτε το trailer.


The Crown (2016-)
Ελληνικός τίτλος: «Το Στέμμα»
Σκηνοθεσία: Stephen Daldry, Philip Martin, Julian Jarrold και Benjamin Caron
Mε τους: Claire Foy, Matt Smith, Olivia Colman, Tobias Menzies και Helena Bonham Carter

Επιλογή της Ελένης Ζαρκάδα

The Crown

Με την κυκλοφορία του τέταρτου κύκλου στα τέλη του 2020, το The Crown απέκτησε μεγαλύτερη δημοσιότητα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, κυρίως λόγω της αναφοράς στην πιο αγαπητή πριγκίπισσα όλων των εποχών, την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, λαίδη Νταϊάνα. Εάν ξεκινήσετε από τον τέταρτο κύκλο, είναι σίγουρο ότι θα θελήσετε να παρακολουθήσετε και τους προηγούμενους τρεις, ιδιαίτερα αν είστε fan της Ιστορίας. Η σειρά ξεκινάει από τη δεκαετία του '50 και φτάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 κάνοντας στάση σε σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και κατ' επέκταση της βασιλικής οικογένειας (ή και το αντίστροφο). Η μεγάλη επιτυχία της έγκειται στο γεγονός ότι δεν επικεντρώνεται σε ίντριγκες και ρομάντζα, αλλά μπλέκει την πολιτική και τον έρωτα με το καθήκον στην ανώτερη επιβεβλημένη αρχή: το στέμμα. Μερικά από τα πιο δυνατά σημεία της σειράς: η μουσική επένδυση του Hans Zimmerman, οι ερμηνείες που δείχνουν σκληρή δουλειά και μελέτη των χαρακτήρων που οι ηθοποιοί υποδύονται, καθώς και τα αξιοζήλευτα κοστούμια. Αναμένουμε τον πέμπτο (και ίσως τελευταίο;) κύκλο με νέο cast μέσα στην επόμενη χρονιά.

Δείτε το trailer.


Manhunt: Unabomber (2017)
Ελληνικός τίτλος: «Το Ανθρωποκυνηγητό: Γιουναμπόμπερ»
Δημιουργοί: Andrew Sodroski, Jim Clemente και Tony Gittelson
Με τους: Sam Worthington, Paul Bettany και Lynn Collins

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Manhunt: Unabomber

Η πρώτη σεζόν της ανθολογικής σειράς "Manhunt" αποτελείται από οκτώ επεισόδια και εξιστορεί τα πραγματικά γεγονότα που σχετίζονται με τη δράση (1978-1995) του Αμερικανού βομβιστή Ted Kaczynski, γνωστού και ως Unabomber. Μια μαθηματική ιδιοφυία, που το 1969 παράτησε την ακαδημαϊκή του καριέρα και επικεντρώθηκε σε έναν πρωτόγονο τρόπο ζωής στο δάσος. Οι βομβιστικές του επιθέσεις είχαν ως στόχο ανθρώπους που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες. Η υπόθεση του Unabomber αποτελεί ορόσημο για την εγκληματολογική γλωσσολογία, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψή του. Τα συγκλονιστικά γεγονότα που συντάραξαν τις ΗΠΑ και πολύ καλό cast της σειράς σίγουρα δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους.
 
Δείτε το trailer


Kaze no tani no Naushika / Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)
Ελληνικός τίτλος: «Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων»
Σκηνοθεσία: Hayao Miyazaki
Mε τους: Sumi Shimamoto, Gorô Naya και Yoshiko Sakakibara

Επιλογή του Ραφαήλ Αντωνιάδη

Nausicaä of the Valley of the Wind

Βρισκόμαστε μια χιλιετία μετά από έναν αποκαλυπτικό πόλεμο, γνωστό ως «Εφτά Ημέρες της Φωτιάς», που οδήγησε στην καταστροφή του πολιτισμού και τη δημιουργία του τεράστιου «Τοξικού Δάσους», που είναι γεμάτο από γιγάντια έντομα. Η πριγκίπισσα της κοιλάδας των ανέμων, Nausicaä, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο ώστε να συμβιώσουν ειρηνικά οι άνθρωποι με τα έντομα. Ωστόσο, όταν ένα αεροσκάφος συντρίβεται στην κοιλάδα, η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά. Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του Hayao Miyazaki, που συγκαταλέγεται συχνά-πυκνά, όχι αδίκως, στις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Ιαπωνίας, καθώς αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του θρυλικού Studio Ghibli. Η ταινία περνάει οικολογικά και αντιπολεμικά μηνύματα, τα οποία σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο animation και τις υπέροχες μουσικές συνθέσεις του Joe Hisaishi δημιουργούν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Μια ταινία για μικρούς και μεγάλους που σίγουρα θα σας συναρπάσει.

Δείτε το trailer.


Super 8 (2011)
Σκηνοθεσία και σενάριο: J.J. Abrams
Με τους: Joel Courtney, Elle Fanning και Kyle Chandler 

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

Super 8

Στο Οχάιο του 1979 ζει ο πιτσιρικάς Τζο που έχει ψύχωση με τον κινηματογράφο και φτιάχνει ταινίες με τους φίλους του. Κατά τα γυρίσματα του νέου του εγχειρήματος, μιας ταινίας με ζόμπι, η παρέα γίνεται μοναδικός μάρτυρας ενός δυστυχήματος. Καθώς τα παιδιά προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους γρίφους που έμειναν πίσω, ανακαλύπτουν μια συνωμοσία που πηγαίνει πολύ πιο βαθιά απ' όσο μπορούσαν να φανταστούν.
Ούτε η υπόθεση, ούτε η διατύπωσή της είναι πρωτότυπες. Ωστόσο, η δεύτερη επελέγη ακριβώς για να τονίσει ότι η (όποια) ουσία της συγκεκριμένης ταινίας πηγαίνει πέρα από τα προφανή. Αν είστε φαν του J.J. Abrams, θα την έχετε ήδη δει. Αν δεν τον ξέρετε ή πολύ περισσότερο δεν του έχετε συγχωρήσει το τέλος του Lost (ή και για οποιονδήποτε λόγο την ενασχόλησή του με τα Star Trek και Star Wars), αυτή η ταινία αξίζει την προσοχή σας. Εθιστικό θρίλερ «για παιδιά» στα χνάρια του E.T. και των Γκούνις, με άκρως ικανοποιητική δράση. Οι εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους έφηβους και νεαρούς ηθοποιούς και ειδικά της υπέροχης (σταρ του μέλλοντος, αν όχι ήδη του παρόντος) Elle Fanning αρκούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον και συμβάλλουν να ξεπεραστούν ορισμένες αχρείαστες κοινοτοπίες που τρύπωσαν στο σενάριο.

Δείτε το trailer.


The Invention of Lying (2009)
Ελληνικός τίτλος: «Ο ψευταράς»
Σκηνοθεσία και σενάριο: Ricky Gervais, Matthew Robinson
Με τους: Ricky Gervais, Jennifer Garner και Jonah Hill

Επιλογή του Ορέστη Καζασίδη

The Invention of Lying

Σε κάποιο εναλλακτικό - ή παράλληλο - σύμπαν, οι άνθρωποι λένε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Ο Μαρκ, ένας σεναριογράφος με ελάχιστη επιτυχία στις γυναίκες, θα πει το πρώτο ψέμα... και μετά θα πει κι άλλο... κι έπειτα κι άλλο. Και όλοι οι άνθρωποι θα τον πιστέψουν. Ο Μαρκ θα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση - προφανώς - προς όφελός του, αλλά και για να εκπληρώσει το πιο βαθύ, αδήριτο και ουτοπικό όνειρο της ανθρωπότητας: να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Η κωμωδία είναι το δυσκολότερο κινηματογραφικό είδος. Η συλλογή κωμωδιών του Netflix είναι τρανή απόδειξη ότι πρέπει να δεις 32 από αδιάφορες έως ανόητες και ηλίθιες κωμωδίες για να πετύχεις μία και μόνο ενδιαφέρουσα. Ισχυρίζομαι, λοιπόν, ότι το "The Invention of Lying" είναι από τις πλέον αξιόλογες κωμωδίες που μπορείτε να δείτε στο Netflix. Ο Ricky Gervais, που εκτός από πρωταγωνιστής εδώ υπογράφει και τη σκηνοθεσία και το σενάριο, είναι εξαιρετικός κωμικός (δείτε οπωσδήποτε το βρετανικό "The Office", παρότι έχουν περάσει κοντά 20 χρόνια). Το ιδιαίτερο χιούμορ του, που αγνοεί συνειδητά και συχνά λυτρωτικά την πολιτική ορθότητα, συνδυάζεται άψογα με τη μελαγχολία που εκπορεύεται από την τάση φυγής από την πραγματικότητα του κόσμου μας, ο οποίος είναι γεμάτος με υποκρισία και δόλο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να γελάσει και να ψυχαγωγηθεί, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης επιτέλους.

Δείτε το trailer.


* Όλες οι προτάσεις που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται στο Netflix κατά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν φέρουμε ευθύνη για τυχόν αφαίρεση τίτλων.

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
8,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα