top_10_songs_dec_2020

Top 10 - Ελληνικά Τραγούδια του Δεκεμβρίου 2020

Κάθε μήνα οι συντάκτες του MixGrill (ξαν)ακούν 20 ελληνικά τραγούδια των τελευταίων μηνών και ψηφίζουν τα 10 καλύτερα.
Διαβάστηκε φορες
Ο πιο περίεργος χειμώνας είναι εδώ, με την κλιματική αλλαγή να είναι εμφανής
και τις θερμοκρασίες να ανεβοκατεβαίνουν. Βροχές μπορεί να μην έχουμε πολλές, νέα τραγούδια που κυκλοφορούν από διαφορετικά μουσικά είδη όμως, έχουμε. Έτσι μαζευτήκαμε όλοι οι συντάκτες και τα ακούσαμε πάλι όλα για να ψηφίσουμε τα δέκα καλύτερα του μήνα. 

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο υπέροχος Ορέστης Ντάντος που με το «Σινανάι» του κατέκτησε την κορυφή. Πρόκειται για το τελευταίο του single, σε μουσική του ίδιου. Με κοφτερό λόγο, έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις μας και κυκλοφορεί μαζί με ένα ωραίο αισθητικά video clip που έχει σκηνοθετήσει ο Θεοφύλακτος Αργυρού.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ένα ντουέτο ενός άνδρα με μια γυναίκα, ξεχωριστοί και οι δύο για άλλους λόγους. Ο λόγος για τον Σταύρο Σιόλα και τη Μαρία Παπαγεωργίου, οι οποίοι συνεργάζονται στο «Στους Παιδικούς Μου Κήπους». Είναι ένα από τα ντουέτα του πρόσφατου δίσκου του Σιόλα με τίτλο «Φωνές Θιάσου», στο οποίο έχει γράψει τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική.

Το «άτυπο» βάθρο κλείνει ο Nomik με το λαϊκό «Νευροκόπι» που σε οδηγεί νοσταλγικά σε μια άλλη εποχή. Με μια απλή και συνάμα ωραία ενορχήστρωση, νομίζω πως θες να το ακούσεις ακόμα μια φορά. Λίγο πιο κάτω συναντάμε μια μπάντα που σε ιντριγκάρει από το όνομά της μόνο. Είναι οι Βερτζί Μαβί με το τραγούδι «Νυχτερινός Επισκέπτης». Το single από τον πολύ καλό ντεμπούτο δίσκο τους με τίτλο «Πριν Απ' Τη Μέρα» σε παρασέρνει μουσικά και σε γεμίζει χαμόγελα, βλέποντας και το βίντεο κλιπ που το συνοδεύει.

Έχουμε φτάσει ήδη στη μέση όπου έρχεται ο Ένα Τσιγάρο Στα Μπαμ με το «Αλάνι Χωρίς Φράγκα» του. Ένα hip hop κομμάτι με αιχμηρό στίχο που περιγράφει ακριβώς την περίοδο που ζούμε. Ακολουθεί μια επιστροφή, ενός σημαντικού καλλιτέχνη. Ο Γιώργος Μεράντζας μετά από μια μακρόχρονη απουσία κυκλοφόρησε έναν εξαιρετικό δίσκο. Επειδή όμως είμαστε στα τραγούδια, μέσα εκεί υπάρχει ανάμεσα σε όλα τα άλλα, και το «Οχτώβρης». Σε μουσική Δημήτρη Σίντου και ποίηση Κώστα Βάρναλη, ο Μεράντζας ερμηνεύει γλαφυρά όλα όσα ζούμε ενώ παράλληλα σου δίνει τροφή για σκέψη και επιθυμία να πατήσεις ξανά το play.

Η συνέχεια θέλει «The Devil Lies», όπως δηλώνει η Μαριάννα Κατσιμίχα, (κόρη του Πάνου Κατσιμίχα), η οποία κάνει τα πρώτα της μουσικά βήματα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ΕΡ με τέσσερα τραγούδια και μια διασκευή που σε προ(σ)καλεί να την ακούσεις. Στο τραγούδι αυτό βγαίνει μια εκφραστικότητα και νιώθω πως αφήνει το στίγμα της ερμηνευτικά. Τα επόμενα δύο τραγούδια είναι καινούργια και το καθένα για τους δικούς του λόγους, ξεχώρισε στη λίστα του μήνα. Η μεν «Ουτοπία» των Ρεβανς είναι ένα ταξιδιάρικο τραγούδι που σου φτιάχνει τη διάθεση, το δε «Hope» του Transparent Man είναι ένα midtempo ηλεκτρονικό κομμάτι, που όσοι είναι φαν του είδους θα το αγαπήσουν. Τελευταίο τραγούδι που κλείνει τη λίστα του μήνα, είναι το «Η Καρέκλα» των Final Act που σε γοητεύει με τη μουσική του και τους ωραίους στίχους του. Με καινούριο υλικό και ενδιαφέρουσες συνεργασίες, που κυκλοφορούν από το Όγδοο Music Group κινούνται σε rock ήχους και αξίζει να τους στηρίξεις. 

Η δεκάδα που ξεχωρίσαμε:

1. Ορέστης Ντάντος - Σινανάι 
2. Σταύρος Σιόλας & Μαρία Παπαγεωργίου - Στους Παιδικούς Μου Κήπους 
3. Nomik - Νευροκόπι 
4. Βερτζί Μαβί - Νυχτερινός επισκέπτης 
5. ένα τσιγάρο στα μπαμ - αλάνι δίχως φράγκα 
6. Γιώργος Μεράντζας - Οχτώβρης 
7. Μαριάνα Κατσιμίχα - The Devil Lies 
8. Ρεβάνς - Για την Ουτοπία
9. Transparent Man - Hope
10. Final Act - Η Καρέκλα

Ακούστε ολόκληρη τη λίστα με τα τραγούδια του Δεκέμβρη εδώ:



Διαβάστε ακόμα