Αντώνης Καλογιάννης

Ο Καλογιάννης του κυρ Δημήτρη

Διαβάστηκε
Ο Αντώνης Καλογιάννης μας άφησε την Πέμπτη και είναι πραγματικά πολλές οι στιγμές που έχω ζήσει «νοητά» μαζί του...
Αντώνης Καλογιάννης


Στην εφηβεία ήμουν στην εποχή της κασέτας και του ραδιοκασετόφωνου. Στον δρόμο, λοιπόν, από την Καλαμάτα όπου ζούσα μέχρι το χωριό του πατέρα μου, το ραδιόφωνο έπαιζε συνήθως το Β' Πρόγραμμα ή το Κανάλι 1 της Καλαμάτας. Θυμάμαι τον πατέρα μου να ακούει την Ευτυχία («Και Που Λες Ευτυχία»), την Κατερίνα («Όμορφή Μου Κατερίνα») και την Αννούλα («του χιονιά») και με την πρώτα νότα να επαναλαμβάνει την ίδια φράση: «Βάλτο πιο δυνατά, Γιώργο. Αυτά είναι τραγούδια, όχι σαν τα άλλα τα τσιφτετελοειδή...»

Ο πατέρας μου γοητευόταν από την μπάσα φωνή, τον ρομαντισμό, την «καθαρότητα» και την «ευγένεια» που έβγαζε στα τραγούδια του ο Αντώνης Καλογιάννης. Θυμάμαι ότι για να τον ευχαριστήσω είχα πάρει δυο-τρεις 90-άρες κασέτες TDK και του είχα γράψει τραγούδια του Καλογιάννη κι όποτε γκρίνιαζε για ό,τι έπαιζε το ραδιόφωνο, του έβαζα τις κασέτες και ηρεμούσε η ψυχή του. 

Είχε πείσει και τη μάνα και την αδερφή μου για την «ομορφιά» της φωνής και των τραγουδιών του Καλογιάννη. Γυρνούσαμε κουρασμένοι από εννιά ώρες δουλειάς στις ελιές και γαληνεύαμε με τους «μπαξέδες» («Θα Σε Ξανάβρω Στους Μπαξέδες»), δε νιώθαμε «Μοναξιά» και λέγαμε «Όλα Θα Περάσουν».

Τότε, δεν ήξερα το παρελθόν του Αντώνη Καλογιάννη και τα «παράσημα» που είχε από τις συναυλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη (αυτός τον ανακάλυψε) στη Σοβιετική Ένωση και την Ελλάδα, την ορχήστρα που δημιούργησε με τη Μαρία Φαραντούρη στην περίοδο της χούντας και τις συνεργασίες του με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Σταύρος Ξαρχάκος, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Μάριος Τόκας, Τάκης Μουσαφίρης κ.ά.) και στιχουργούς ή καλύτερα ποιητές (Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Μανώλης Αναγνωστάκης κ.ά.). Ήταν ένας ευγενής και ήρεμος άνθρωπος και στα τραγούδια και τη ζωή του και κάτι αντίστοιχο ήθελε και θέλει να είναι ο πατέρας μου.

Το βράδυ της Πέμπτης έβαλε την «Αννούλα Του Χιονιά» και τον αποχαιρέτησαν κι αυτός και η μάνα μου με τον δικό τους τρόπο.Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Αντώνης Καλογιάννης
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια