Paradise Lost (+ Sorrowful Angels) @ Fuzz 19/03

Δεύτερη μέρα της παρουσίασης του Draconian Times και 16 χρόνια μετά την κυκλοφορία του παραμένει ο καλύτερος δίσκος του group και είναι ό,τι καλύτερο να τον δεις να ερμηνεύεται όλος ζωντανά.
Διαβάστηκε φορες
Σάββατο 19 Μάρτιου 2011. Το Fuzz ξαναβάζει τα επίσημα του, για τη δεύτερη εμφάνιση των Paradise Lost.  Το δρόμο για την εμφάνιση αυτή τον άνοιξαν οι  δικοί μας Sorrowful Angels.

Ήταν γύρω στις 20:30 όταν μπήκαμε στο συναυλιακό χωρο και αμέσως βγήκαν οι Sorrowful Angels. Ο κύριος όγκος του κόσμου είχε ήδη προσέλθει, οπότε τα παιδιά θα έπαιζαν με αρκετό κοινό. Η παρουσία τους ήταν εκρηκτική, πάρα πολύ μελωδικοί αλλά και σκληροί ένας συνδυασμός που πραγματικά σκοτώνει. Παρουσίασαν κομματια από την πρώτη δουλειά τους το 'Ship In Your Trip' αλλά και το νέο τους ‘Omens’. Η μπάντα τα έδωσε όλα, ήταν σε μεγάλα κέφια, ο κόσμος γούσταρε τρελά, και γενικά νομίζω ότι η επιλογή των Lost να ανοίξουν αυτοί το event ήταν απόλυτα σωστή. Στα δυο με τρία πρώτα κομματια ο ήχος δεν ήταν καλός από την άποψη του ξεκαθαρίσματος σε σόλο (σαν μπουκωμένος) κάτι που διορθώθηκε όμως στην συνέχεια. Επίσης, εκτός από τα δικά τους κομματια μας έπαιξαν και μια διασκευή από Apoptygma Berzerk. Έκλεισαν με το δικό τους Denial, παίζοντας έτσι μια ωρα, και έφυγαν αφήνοντας ένα πολύ ευχαριστημένο κοινό, που τους χειροκρότησε θερμά, έτοιμο να υποδεχτεί τους Paradise Lost.

Μετά το καθιερωμένο "στήσε ξεστήσε", sound check κλπ τα παιδιά από την Αγγλία έσκασαν μύτη. Χαμός! Το Draconian Times ξεκίνησε. Εισαγωγή με πλήκτρα και Enchantment! O ήχος σκότωνε και οι έμπειροι Paradise Lost με μπροστάρη τον frontman Nick Holmes, ήταν επί σκηνής για να σαρώσουν τα πάντα. Ο κόσμος, τραγουδούσε σχεδόν όλους τους στίχους, ζούσε όλες τις στιγμές του έργου Draconian Times.

Τελειώνοντας το πρώτο κομμάτι ο Holmes μας καλησπέρισε και ρώτησε και ποιοι παρακολούθησαν και την χθεσινή μέρα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναξαν ότι έδωσαν το παρόν. Και με το αγγλικό χιούμορ του, απλά διαβεβαίωσε ότι θα παίξουν τα ίδια (λες και δεν ξέραμε ότι θα παιχτεί ολόκληρο το Draconian). Και συνέχισε με το κλασσικό αγγλικό του στυλ ‘το επόμενο κομμάτι πρέπει να είναι το Hallowed Land’. Και πράγματι ήταν!

Χωρίς να πλατειάζουμε το Draconian Times αποδόθηκε κομμάτι κομμάτι, βήμα βήμα, σαν ένα θεατρικό έργο. Η ωρα να περνά τόσο ευχάριστα που πραγματικά να μην θες να τελειώσει αυτός ο δίσκος. Για να μην πω μήπως να το βάλουμε από την αρχή! Όλα ήταν μαγευτικά.

Οι Paradise Lost τελειώνουν το πρώτο μέρος του σετ τους αφήνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, άριστες εντυπώσεις . Άλλωστε, ο λόγος που παρευρεθήκαμε, δεν ήταν απλά να τους δούμε live αλλά το ίδιο το Draconian Times. Kαι βγαίνουν ξανά για encore. Συγκεκριμένα 2 encore. Ένα τεσσάρων κομματιών και ένα δυο. Στην τετράδα ακούσαμε τα Faith divide us- Death unite us, Mystify, The Enemy και Say just words. Στο δεύτερο Embers fire και One second. Τα encore ήταν διαφοροποιημένα από τη χθεσινή εμφάνιση όπου ακουστήκαν (με εξαίρεση τα Faith…, One second και Say just words ) τα Sweetness, True Belief και As I  Die. Εδώ, θέλω να σταθώ σχετικά με την επιλογή κομματιών του δευτέρου μέρους των εμφανίσεων τους. Η πλούσια δισκογραφία του group του δίνει δυνατότητα πληθώρας επιλογών κομματιών. Μην είμαστε, λοιπόν, απαιτητικοί όταν σε 6 κομματια πρέπει να ικανοποιήσεις όλο το κοινό σου. Ο γράφων συγκεκριμένα θα ήθελε να ακούσει κομμάτια μόνο από τους δίσκους Shades of God και Icon. Αλλά, αυτό δεν είναι και απόλυτα εφικτό. Άλλωστε, αυτό που ήρθαν να κάνουν οι Lost το έκαναν άψογα. Ό,τι  έξτρα παίχτηκε δεν νομίζω ότι άφησε και κανένα παραπονεμένο , ειδικά από θέμα διάθεσης και εκτέλεσης.

Το Draconian Times, χωρίς υπερβολή, αποτελεί πραγματικά την κορυφαία συνθετικά στιγμή του group και παράλληλα είναι μέσα στα καλύτερα Goth/doom metal albums όλων των εποχών. Θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή που ακούσαμε αυτό το έργο live και μάλιστα με 2 εμφανίσεις σε Αθήνα και μια σε Θεσσαλονίκη, έχοντας ως γνώμονα ότι αυτό το show περιελάμβανε (εκτός από τις ελληνικές)  τις παρακάτω πόλεις :  Ουτρέχτη, Μπόχουμ, Λονδίνο, Παρίσι!

Περιμένουμε αντίστοιχη συνέχεια από τους Βρετανούς, και να τους απολαύσουμε για άλλη μια φορά live το συντομότερο δυνατό.


ΥΓ: Είμαι περίεργος πάντως να ακούσω το encore της Θεσσαλονίκης!

Διαβάστε ακόμα