Σελιδο-γυρίσματα

Το 1980 το Νόμπελ παίρνει ο Πολωνός ποιητής και καθηγητής σλαβικών γλωσσών και πολιτισμού στις ΗΠΑ, Czeslaw Milosz. 

Διαβάστηκε φορες

Κεφάλαιο 11ο - Water No Get Enemy

Μέρος 6ο

Το 1980 το Νόμπελ παίρνει ο Πολωνός ποιητής και καθηγητής σλαβικών γλωσσών και πολιτισμού στις ΗΠΑ, Czeslaw Milosz. Το 1981 βραβεύεται ο Elias Canetti, γνωστός κυρίως για την ενασχόλησή του με την κουλτούρα του εβραϊκού φύλου Sephardi, από το οποίο καταγόταν, αλλά και για τη βαθιά μελέτη του γύρω από την ψυχολογία της μάζας. Την επόμενη χρονιά τιμάται όχι μόνο η Κολομβιανή αλλά ολόκληρη η Λατινοαμερικανική λογοτεχνία, στο πρόσωπο του ανθρώπου που την έσπρωξε πολλά βήματα μπροστά, του Gabriel Garcia Marquez. Διηγηματογράφος, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος, ο Marquez ασχολήθηκε με θέματα που τον άγγιζαν, όπως η μοναξιά των ανθρώπων, η βία και η ζωή στις μικρές κοινωνίες της χώρας του. Η ομιλία του όταν παρέλαβε το βραβείο ονομαζόταν χαρακτηριστικά Η Μοναξιά της Λατινικής Αμερικής. Ο Marquez είναι επίσης αυτός που καθιέρωσε ως τρόπο γραφής το ρεαλισμό διανθισμένο με μαγικά στοιχεία, ρεύμα που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και ονομάστηκε μαγικός ρεαλισμός. Τα τελευταία χρόνια δηλώνει και θαυμαστής της συμπατριώτισσάς του, Shakira...

Το 1983 βραβεύεται ο Βρετανός William Golding, κυρίως γνωστός για το Lord Of The Flies και την επόμενη χρονιά ο Jaroslav Seifert, βασικός εκπρόσωπος της τότε τσεχοσλοβακικής avant-garde. Το 1985 σειρά έχει ο Γάλλος νεορομαντικός Claude Simon, ενώ το 1986 επιτέλους το Νόμπελ ξεφεύγει για άλλη μια φορά από τα στενά του όρια και πηγαίνει στον Wole Soyinka από τη Νιγηρία. Ο Soyinka, ξάδερφος του Fela Kuti, προώθησε τη Νιγηριανή και γενικότερα την αφρικανική κουλτούρα, σπούδασε στη χώρα του αλλά και στην Αγγλία και δίδαξε σε πολλά αφρικανικά πανεπιστήμια. Διώχθηκε κατά τον Νιγηριανό εμφύλιο εξ αιτίας των φιλειρηνικών του φρονημάτων, φυλακίστηκε και έγραψε τα ποιήματά του σε...χαρτί υγείας, ενώ απελευθερώθηκε μετά από σχεδόν δύο χρόνια, αφού μεσολάβησε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.

Το 1987 ο Ρώσος ποιητής Joseph Brodsky παίρνει το Νόμπελ και το 1988 η αραβική κουλτούρα παίρνει την αναγνώριση που της αξίζει, μέσα από το έργο του σπουδαίου Αιγύπτιου υπαρξιστή Naguib Mahfouz. Έγραψε 34 μυθιστορήματα και περισσότερα από 350 διηγήματα που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και γοήτευσαν τους αναγνώστες με την εξωτική τους αύρα. Ο ίδιος, ασυμβίβαστος και θαρραλέος σε μια εποχή που η ελεύθερη έκφραση πληρώνεται ακριβά, ιδιαίτερα στις αραβικές χώρες, υπερασπίστηκε τον Salman Rushdie στην υπόθεση των Σατανικών Στίχων και υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά στο χέρι, που φυσικά επηρέασε το συγγραφικό του έργο, ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του. Τέλος, το 1989 ο διεθνώς αναγνωρισμένος Camilo Jose Cela ξαναφέρνει το Νόμπελ στην Ισπανία.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το http://en.wikipedia.org

 

Διαβάστε ακόμα