Gimme 10: Γιατί ο Michael Jackson ήταν, είναι και θα είναι σημαντικός

Τον θάνατο των μεγάλων προσωπικοτήτων ακολουθεί πάντα η αγιοποίηση και η περίπτωση του Michael Jackson (MJ) δεν αποτελεί εξαίρεση. Γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλοί ύμνοι για την προσφορά του στη Μουσική αν και, όσο βρισκόταν εν ζωή, οι διθύραμβοι ήταν αισθητά λιγότεροι από τους λίβελους.

Διαβάστηκε φορες

Τον θάνατο των μεγάλων προσωπικοτήτων ακολουθεί πάντα η αγιοποίηση και η περίπτωση του Michael Jackson (MJ) δεν αποτελεί εξαίρεση. Γράφτηκαν και θα γραφτούν πολλοί ύμνοι για την προσφορά του στη Μουσική αν και, όσο βρισκόταν εν ζωή, οι διθύραμβοι ήταν αισθητά λιγότεροι από τους λίβελους. Υπάρχουν όμως και αρκετοί, κυρίως όσοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα τραγούδια του, που αναρωτιούνται προς τι όλος ο θόρυβος. Γι’ αυτούς, ο Jackson ήταν απλά ένας ακόμα διάσημος, ένας κατασκευασμένος από τα media σταρ, ένας διεστραμμένος παιδόφιλος και όχι το μεγαλύτερο μουσικό φαινόμενο μετά τον Elvis και τους Beatles. Για όλους αυτούς λοιπόν αλλά και για όσους θέλουν να μάθουν ή να θυμηθούν, η σημερινή στήλη προσπαθεί να δείξει με ποιο τρόπο αυτός ο καλλιτέχνης άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Rest in peace, Michael…

1. Τα Τραγούδια. Το σώμα δουλειάς του είναι πραγματικά τεράστιο. Ξεκινώντας από τις δουλειές των Jackson 5, και συνεχίζοντας με εντονότερους ρυθμούς στη σόλο καριέρα του, είναι αμέτρητα τα τραγούδια του που θα κοσμούν για πάντα τις λίστες με τα καλύτερα όλων των εποχών και θα τραγουδιούνται σε όλο τον κόσμο. ABC, Shake Your Body (Down To The Ground), Don’t Stop ‘Til You Get Enough, Billy Jean, Beat It, Smooth Criminal, Black Or White, η λίστα είναι ατελείωτη. Και η τριάδα των άλμπουμ Off The Wall, Thriller, Bad είναι πια απαραίτητη για κάθε δισκοθήκη.

2. Ο Ήχος. Συνδυάζοντας την αποθνήσκουσα και ενοχλητική τότε disco με στοιχεία από την r’n’b, τη funk, τη soul, την jazz, και τη rock, και τυλίγοντάς τα όλα με μια pop ευαισθησία, κατάφερε να φτιάξει ένα ηχητικό πεδίο απολύτως δικό του και αναγνωρίσιμο, επηρεάζοντας στην πορεία μυριάδες μουσικούς και μουσικά ρεύματα.

3. Η Φωνή. Το φωνητικό στυλ του, με τις κραυγές, το falsetto και τον... λόξυγγα, και η ανδρόγυνη φωνή του, ήταν τα σπουδαία όπλα που έκαναν τα τραγούδια του ακόμα πιο ακαταμάχητα.

4. Ο Χορός. Αν και πολύ ντροπαλός σε όλη του τη ζωή, ο MJ υπήρξε ένας εξαιρετικά προικισμένος χορευτής και διασκεδαστής. Το περίφημο... Φεγγαροπερπάτημα (Moonwalk), που πρωτοπαρουσίασε το 1983, το... χούφτωμα στον καβάλο, οι ρομποτικές κινήσεις και το όλο χορευτικό του στυλ, αιχμαλώτιζαν τα ακροατήρια εν ριπή οφθαλμού και μετέτρεψαν σε θαυμαστές του χορευτές όπως οι Gene Kelly και Fred Astaire.

5. Το Στυλ. Γάντια, κοστούμια, καπέλα, παπούτσια και γυαλιά, ό,τι επέλεγε να φορέσει, γινόταν αμέσως μόδα που εξαπλωνόταν παγκοσμίως και όριζε τις συντεταγμένες της αντίστοιχης βιομηχανίας.

6. Τα Βίντεο. Με τα κλιπ από το Thriller χάρισε κυριολεκτικά στο MTV την τεράστια καριέρα του. Μεγάλοι σκηνοθέτες όπως ο Martin Scorsese, ηθοποιοί όπως ο Marlon Brando και μοντέλα όπως η Naomi Campbell έσπευδαν να τον συνδράμουν, συμβάλλοντας στο πέρασμα σε μια νέα εποχή για τα μουσικά βίντεο.

7. Το Crossover. Με την επικράτηση του MJ, τελειώνει ουσιαστικά ο διαχωρισμός μεταξύ των επιλογών των λευκών και των μαύρων ακροατηρίων, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχαν διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και γούστα.

8. Οι Συνεργασίες. Paul McCartney, Mick Jagger, Stevie Wonder, Quincy Jones, Steve Lukather, Eddie Van Halen… ων ουκ έστι αριθμός.

9. Τα Ρεκόρ. Το Thriller κρατάει τα σκήπτρα στη λίστα των άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως (περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα) ενώ ο ίδιος κατέχει πολλά ακόμα ρεκόρ όπως αυτά των περισσότερων φιλανθρωπιών, του πιο ακριβού βίντεο και του πιο ακριβού συμβολαίου.

10. Η Λατρεία και Η Τρέλα. Wacko Jacko τον αποκαλούσε πολλές φορές ο διεθνής τύπος λόγω των εκκεντρικοτήτων του και των ακραίων τρόπων προώθησης της δουλειάς του. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους πολυπληθείς φίλους του να του δείχνουν τη λατρεία τους με τρόπους που η υφήλιος είχε να δει από την εποχή της Beatlemania.

* Οι φωτογραφίες είναι από τo www.myspace.com/michaeljackson.

Διαβάστε ακόμα