anamoniStoTipota theatroLychnos

Είδαμε την παράσταση «Αναμονή στο Τίποτα - Κεφάλαιο 1»

Μήπως αναλωνόμαστε σε επουσιώδη και αφήνουμε τις στιγμές να περνούν;

Διαβάστηκε φορες

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί ποια η σημασία του συνεχούς τρεξίματος, του άγχους, ποιες οι σωστές προτεραιότητες και ποια τα ουσιώδη στη ζωή μας. Πολλές φορές έχω σταθεί και σκεφτεί πως τελικά ο χρόνος είναι ο πιο αμείλικτος εχθρός. Δεν ζούμε. Προετοιμαζόμαστε για να ζήσουμε, όταν θα έχουν όλα ρυθμιστεί τέλεια. Δυστυχώς η στιγμή αυτή δεν προλαβαίνει να έρθει. Μας προλαβαίνουν τα γεγονότα. Άραγε πώς θα ήταν αν είχαμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε την πραγματική σημασία της ύπαρξής μας, πριν να είναι πολύ αργά;  

Η παράσταση «Αναμονή στο Τίποτα - Κεφάλαιο 1» στο θέατρο Λύχνος έρχεται κάθε Πέμπτη να πολλαπλασιάσει τις παραπάνω σκέψεις επισημαίνοντας την αξία του χρόνου και της ανθρώπινης ζωής. Τι είναι πραγματικά εκείνο που αναμένουμε και δεν τολμάμε να το κάνουμε τώρα; Ποιος μας εγγυάται πως η στιγμή που περιμένουμε θα έρθει; Είπαμε όσα θέλαμε; Κάναμε όσα επιθυμούσαμε;

Εμπνευσμένη από το έργο του Αντώνη Καραστεργίου «Αναμονή στο Τίποτα», η παράσταση αποτελεί ένα καλαίσθητο εγχείρημα με φυσικές ερμηνείες και ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά, που αποδίδει με έξυπνο τρόπο τις εσώτερες αναζητήσεις που ίσως καταλήγουμε να μην εκφράζουμε ποτέ, καθώς πρόκειται για ζητήματα η ουσία των οποίων μάς φέρνει σε δύσκολη θέση, και για ερωτήματα την απάντηση των οποίων μπορεί να μην μάθουμε ποτέ.

Βρισκόμαστε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Ένας άνδρας περιμένει εναγωνίως το τρένο, απορροφημένος, μέσα στη φρενίτιδα της καθημερινότητάς του. Ο άλλος δεν περιμένει τίποτα, πια. Μέσα από τη συζήτησή τους θα αναδυθούν καίρια ερωτήματα. Η συνειδητοποίηση δεν αργεί να έρθει κι έτσι στο τέλος του έργου και οι δύο άνδρες έχουν αποδεχθεί πως πια δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Ο χρόνος, τα όνειρα, ο άνθρωπος, η ζωή, οι αξίες, οι προτεραιότητες, η αναμονή, ο θάνατος.

Ο Βασίλης Βουτετάκης ως σκηνοθέτης κατάφερε να αποδώσει το μυστήριο που περιβάλλει τις παραπάνω αναζητήσεις, να επισημάνει τεχνηέντως μέσα από το σχήμα κύκλου το (σύντομο) ταξίδι της ζωής και τον κύκλο των πραγμάτων. Ο άνθρωπος είναι χώμα, πασχίζει να βγει από αυτό, σαν να θέλει να αποκοπεί από τη μετάβαση και επιτέλους να υπάρξει. Στο τέλος του ταξιδιού επιστρέφει εκεί απ' όπου ξεκίνησε και δίνει τη σκυτάλη σε άλλες μορφές ζωής, ανοίγει τον δρόμο σε άλλα ταξίδια. Η έντονη κινησιολογία, ο ελάχιστος φωτισμός, η γρήγορη εναλλαγή στιγμιότυπων, σκηνών, οι γρήγορες στιχομυθίες μάς κράτησαν σε εγρήγορση και κατάφεραν να μάς μεταφέρουν την αγωνία, τη σύγχυση, τη θλίψη της συνειδητοποίησης της εύθραυστης ύπαρξής μας. Δεν έλειψαν οι στιγμές χιούμορ, λεπτής ειρωνείας και σαρκασμού που προσέθεσαν άλλο ένα στοιχείο αληθοφάνειας, αφού η ζωή δεν είναι τίποτα παραπάνω από εναλλαγές χαράς και δυστυχίας, γέλιου και δακρύων. 

Οι ερμηνείες των Βασίλη Βουτετάκη και Παναγιώτη Γερακάρη, των οποίων η χημεία πάνω στη σκηνή ήταν εμφανής, ήταν, όπως επισημάνθηκε, καθόλα φυσικές, άμεσες. Κατάφεραν να αποδώσουν δύο διαφορετικές προσωπικότητες επιτυχώς στο σύνολο της ερμηνείας τους. 

Η επιλογή της μουσικής, καθώς και τα σκηνικά συνέβαλαν στο να συντεθεί μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Η μουσική ήταν δυσανάλογα δυνατή σε σχέση με τον χώρο. Στην αρχή της παράστασης μια ποσότητα καπνού ελευθερώθηκε στην αίθουσα, κι αυτή κάπως δυσανάλογη με το μέγεθός της. Ίσως αυτή η υπερβολή να ήταν εσκεμμένη. 

Η παράσταση δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερήθηκε ποιότητας. Κατά τη γνώμη μου είχε την ιδανική διάρκεια, αφού πραγματεύεται ένα ζήτημα σκληρό που προβληματίζει και βαραίνει τον θεατή και θα μπορούσε εύκολα να κουράσει. Κρατήθηκαν, όμως, όλες οι ισορροπίες και το αποτέλεσμα ήταν καθόλα άρτιο. 

Η «Αναμονή στο Τίποτα» μάς έτερψε, μάς προβλημάτισε, μάς γέμισε.

Πληροφορίες Παράστασης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βουτετάκης 
Διασκεύη-Απόδοση: Βασίλης Βουτετάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: mirakuru
Επιμέλεια κίνησης: mirakuru
Φωτισμοί: Ιωάννα Ζέρβα
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Τυμπανίδου
Φωτογραφίες: Εύα Τυμπανίδου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Καρδάση
Οργάνωση παραγωγής: mirakuru 
Επικοινωνία: Λευτέρης Σουχαϊμπ
Καλλιτεχνική σύλληψη video/φωτογραφίας: Παναγιώτης Γερακάρης
Video: Γιώργος Καλλίγερος
Αφίσα: ΕΛΟ 
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βουτετάκης, Παναγιώτης Γερακάρης 


Κάθε Πέμπτη έως 12/5 στις 21:00 στο θέατρο Λύχνος

Διαβάστε ακόμα