Άγιες καλλιτεχνικές μέρες

Ποιός είπε ότι η τέχνη πρέπει να είναι πάντα αιρετική;
Διαβάστηκε φορες
     Επίσημα πλέον από εχθές μπήκαμε μετά Βαΐων και κλάδων στη Μεγάλη Εβδομάδα, τη βδομάδα του Πάθους, που ως απόληξη δεν έχει μόνο τη μαγειρίτσα και το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού, μα και το μήνυμα της ελπίδας, της αγάπης και της λύτρωσης. Τα χρειαζόμαστε πολύ όλα αυτά τη δύσκολη τούτη εποχή, δε νομίζετε;
     Η ανάβαση στο Γολγοθά, όλη η πορεία προς την εκούσια θυσία, αλλά όμως και η ανάσταση έχει επηρεάσει αιώνες τώρα δημιουργούς και καλλιτέχνες, προσφέροντας ερεθίσματα και κίνητρα για να φιλοτεχνήσουν κάτι διαφορετικό.
     Το κλίμα των ημερών που διανύουμε δεν προσφέρεται για πολλά λόγια, γι’ αυτό θα αφήσω στις τέχνες την σκυτάλη:
1.  Ζωγραφική
Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) αφιέρωσε δύο πίνακες στο μαρτύριο του Θεανθρώπου, απεικονίζοντάς Τον στον πρώτο να φέρει στους ώμους του τον σταυρό και στον δεύτερο εσταυρωμένο. 



2.  Κινηματογράφος
«The Passion of the Christ» του M. Gibson (2004) ή αλλιώς στα ελληνικά «Τα Πάθη του Χριστού». Την πρωτοείδα όταν βγήκε στους κινηματογράφους. Το μόνο που θα σχολιάσω είναι πως πρώτη φορά βγήκα από αίθουσα και επικρατούσε η απόλυτη σιωπή… Μολονότι κατηγορήθηκε από πολλούς θεωρώ πως αποτελεί την εγγύτερη στα ιερά βιβλία αποτύπωση των γεγονότων.
http://www.youtube.com/watch?v=irk46vG9cWY

3. Λογοτεχνία
«Ο Τελευταίος Πειρασμός» του Νίκου Καζαντζάκη (1953). Προτού ακόμα εκδοθεί, προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις στους κόλπους τις εκκλησίας, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Πάπα, ο οποίος κατέταξε το έργο στο Index Librorum Prohibitorum. Μέχρι το 1957, χρονολογία θανάτου του, η εκκλησία επιθυμεί τον αφορισμό του, κάτι που όπως αποκάλυψε η μετέπειτα έρευνα της δημοσιογράφου Ε. Κατσουλάκη, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς δεν είχε υπογραφεί, όπως απαιτείται, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το 1988 ο M. Scorsese μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τον Τελευταίο Πειρασμό τιμώντας τον μεγάλο μας λογοτέχνη.

4. Μουσική
Δε θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από τα εγκώμια του επιταφίου θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής.
http://www.youtube.com/watch?v=oD659OZtRIs&feature=related

Μέχρι τώρα θεωρούσα κάποια πράγματα δεδομένα και ίσως ρουτίνα, όπως για παράδειγμα να έχω την επιλογή να πάω σε όποια εκκλησία επιθυμώ, όταν το επιθυμώ, αν το επιθυμώ ή το οικογενειακό μεγάλο τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα που πολλοί από μας βαριόμαστε ή ακόμα τις δεδομένες αργίες και τα χρόνια πολλά. Τώρα που δυστυχώς λόγω συνθηκών δεν έχω αυτήν τη δυνατότητα και ψάχνω σε διπλανές πόλεις να ακούσω έστω και μόνο το «Χριστός Ανέστη» θέλοντας να νιώσω λίγο την πασχαλινή ατμόσφαιρα, αντιλαμβάνομαι πόσο ουσιαστικά είναι όλα αυτά. Είθε η ανάσταση του Κυρίου να φέρει σε όλους μας ανάσταση ψυχών! Καλό Πάσχα σε όλους!
 
Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα