Πολιτιστικό Καλοκαίρι Αρεόπολης Λακωνίας 2009

Μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Οιτύλου Λακωνίας που ξεκινά από αύριο Παρασκευή 7 Αυγούστου.

Διαβάστηκε φορες
Ο τόπος της Λακωνίας είναι γνωστός από την αρχαιότητα ακόμα για τη λιτότητα και την φειδώ στα λόγια, καθώς μεχρι και σήμερα η λέξη λακωνικός εκφράζει ακριβώς αυτήν την έννοια. Το φετινό καλοκαίρι στη Λακωνία ωστόσο, κάθε άλλο παρά φειδωλό θα είναι από πολιτιστικής άποψης, αφού μια σειρά από Δήμους της περιοχής αυτής έχουν προγραμματίσει σημαντικές πολιτισικές εκδηλώσεις.

Όσοι ρίξατε μια ματιά στα φετινά προγράμματα καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται ανά την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό την προσοχή σας να τράβηξε η Αρεόπολη, η οποία αναφέρεται σε πολλά από αυτά. Τι γίνεται όμως φέτος στην πόλη αυτή;

Με κέντρο την Αρεόπολη, ο Δήμος Οιτύλου Λακωνίας έχει προγραμματίσει για φέτος σειρά εκδηλώσεων τις οποίες θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω. Πριν την παρουσίαση των δρώμενων όμως προηγείται μια σύντομη αναφορά στον τόπο που τα φιλοξενεί.

Δεκάδες παραδοσιακοί πετρόχτιστοι οικισμοί, τρία Κάστρα, πολλές Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι απομεινάρια μιας άλλης εποχής, τα κορυφαία  λιμναία σπήλαια του Διρού και φυσικά, όπως σε κάθε παραλιακή περιοχή της Ελλάδας, αρκετές όμορφες παραλίες. Αυτά είναι χοντρικά τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό των περιοχών που καλύπτει ο Δήμος Οιτύλου, που εκτείνεται στο νοτιοδυτικό άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο και αποτελεί έναν από τους Δήμους της ιστορικής περιοχής της Μάνης. Παράλληλα, βρισκόμενος κανείς στις περιοχές αυτές θα μπορούσε να πει ότι βρίσκεται στο... μπαλκόνι της Ελλάδας προς τη Μεσόγειο, αφού το ακρωτήρι Ταίναρο είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής χώρας.

Μέσα στο γοητευτικό τοπίο της Μάνης λοιπόν, ο Δήμος Οιτύλου φιλοξενεί από αύριο Παρασκευή (7/8) μια σειρά από σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με κέντρο του ενδιαφέροντος την Αρεόπολη. Aκολουθεί η συνοπτική παρουσίαση των δύο μουσικών εκδηλώσεων και στη συνέχεια των υπόλοιπων - πλην μουσικής - εκδηλώσεων:

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
Πλατεία Αρεόπολης, 9μμ

Λάκωνας βεβαίως και ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος και ειδικά φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και η χρονιά πολιτιστικά έχει αφιερωθεί σε αυτόν, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα τέτοιο αφιέρωμα από το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Οιτύλου. Πιο συγκεκριμένα, η Λαϊκή Ορχήστρα "Έμμετρον" με ερμηνευτές τον Παντελή Θαλασσινό και την Αναστασία Μουτσάτσου, αναμένεται να παρουσιάσουν μια σειρά από σπουδαία τραγούδια με μελοποιημένους στίχους του σπουδαίου ποιητή. Παράλληλα, η ηθοποιός Μπέσυ Μάλφα θα αφηγηθεί κείμενα σχετικά με τη ζωή και το έργο του ποιητή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΥΚΕΡΙΑ
Πλατεία Αρεόπολης, 9μμ

Η σημαντική ερμηνεύτρια του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού Γλυκερία θα δώσει μεγάλη λαϊκή συναυλία με επιλογές τόσο από την προσωπική της δισκογραφία όσο και από το τη λαϊκή και δημοτική μας μουσική.  


Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις (χορός, θέατρο, εικαστικά κλπ) :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  Πλατεία Αρεόπολης  ώρα 9.00 μ.μ.

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Οιτύλου.

Συμμετέχουν: Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την Λακωνία-Σύλλογος Ομογενών Σηάτλ Δυτικής Αμερικής

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Οιτύλου  - Σύλλογος Αρεοπολιτών

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 έως ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Λιμένι

''TERRA MANIA"  Ομαδική Εκθεση Εικαστικών Καλλιτεχνών στο παλάτι Μαυρομιχάλη

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Οιτύλου

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Πλατεία Οιτύλου  ώρα 9.00 μ.μ.

Θεατρική παράσταση ''Η Απαγωγή της Σμαράγδας'' απο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Διοργάνωση: Σύνδεσμος Οιτυλιωτών με τη χορηγία της ΕΘνικής Τράπεζας Ελλάδος

TETAΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Πλατεία Οιτύλου  ώρα 9.00 μ.μ.

Πειρατική Βραδιά Παρουσίαση του Βιβλίου ο Μονόφθαλμος της Κ. Καριζώνη

Αναπαράσταση Πειρατικών Δρώμενων

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Οιτύλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Πλατεία Αρεόπολης  ώρα 9.00 μ.μ.

Παιδικό Φεστιβάλ με θεατρικό παιχνίδι, ζογκλέρ και το κουκλοθέατρο   ''Μπαρούτι''

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Οιτύλου

Γερολιμένας 19/8, Άλικα 20/8, Οίτυλο 21/8, Πύργος Διρού 22/8

ώρα 9.00 μ.μ

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ  με το θίασο του Ταυλάτου Μιχάλη

Διοργάνωση: Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Οιτύλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Πληροφορίες:

Δήμος Οιτύλου τηλ.2733360402

Διαβάστε ακόμα