Οι British Sea Power και το soundtrack στο Man Of Aran

ΔιαβάστηκεΑυτό είναι πολύ ισχυρό, συναισθηματικό.
Κάθομαι στο σπηλαιώδη κινηματογράφο του συγκροτήματος εκθετηρίων του Sheffield. Ζωντανά στη σκηνή, μπροστά από την οθόνη, με τις πλάτες τους στο ακροατήριο είναι μια από τις καλύτερες και πιο εφευρετικές σύγχρονες βρετανικές μπάντες, οι British Sea Power.

Παίζουν live το soundtrack τους από το "Man of Aran”- το ημι-μυθοπλαστικό, ημι-ντοκιμαντέρ του 1934, του Robert J. Flaherty. Η ταινία είναι μια ασπρόμαυρη απεικόνιση της σκληρής ζωή των νησιωτών του Aran, των οποίων η πεισματάρικη αυτάρκεια και σκληρότητα, τίθεται με φόντο τον άγριο ατλαντικό Ωκεανό, κάτι που την καθιστά μια ισχυρή προβολή.

   
Είναι ένας τέλειος συνδυασμός- μια λεκιασμένη ταινία σε αλμυρή θάλασσα, για τη σκληρή ζωή σε ένα κομμάτι βράχου στον Ατλαντικό (πιο πρόσφατα η τοποθέτηση για το Craggy Island στο Father Ted) και μια μπάντα που έχτισε το όνομά της κατά την τελευταία δεκαετία, με τρία μεγάλα, άκρως πρωτότυπα άλμπουμ που στέκονται αυτοδύναμα στα ωκεάνια κύματα της indie κοινοτυπίας. Μια σειρά από άλμπουμ που φαίνονται εκκεντρικά στο πλαίσιο της σύγχρονης indie ροκ, που είναι ως επί το πλείστον όχι μόνο ανεξάρτητα από τη διανομή, αλλά και από τη σκέψη.

   
Οι British Sea Power έχουν χαράξει τη δική τους ιδιοσυγκρασιακή πορεία με μια μουσική που είναι κατά κάποιον τρόπο αναπόληση για μια χαμένη μεγάλη ηλικία, όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν περισσότερο για το ποδόσφαιρο και τα αυτοκίνητα. Υπάρχουν αναφορές σε θέματα μη roll n rock, όπως ένα πουλί με κηλίδες και η αγάπη της φύσης, ένα ιδιοφυές σύνολο σε έναν rock κόσμο, όπου η συζήτηση υψώνεται σπάνια πέρα από το ψιθύρισμα του «αυτό που συμβαίνει στο δρόμο μένει στο δρόμο».

Η μπάντα έχει μια λαμπρή προσοχή στη λεπτομέρεια, που βλέπει ακόμη και αυτούς ντυμένους με το ίδιο είδος των ανθεκτικών Ealing ρούχων της δεκαετίας του πενήντα, όπως και τους υπόλοιπους που διατηρούν τη Σπαρτιάτικη μυρουδιά της Βοημίας.

    
Η μουσική τους έχει ένα ισχυρό κινηματογραφικό sweep που ξεχειλίζει με τη δύναμη της φύσης- μπορείτε να μυρίσετε τον αλμυρό αέρα να συντρίβεται στα βράχια, όταν βγαίνει ένα άλμπουμ των BSP που καθιστά το έργο αυτό ιδανικό.

     Αρχικά από το Kendal και τώρα με βάση το Brighton, έχουν παίξει σε μια σειρά από ιδιαίτερα πρωτότυπες συναυλίες σε ανοιχτούς χώρουςς, όπως το Boste Social Club στο Kendal και τα νησιά Scilly ή συναυλίες πάνω σε ένα ferry - συναυλίες που κάνουν την αποψινή εμφάνιση στο Sheffield, παίζοντας το δικής τους σύνθεσης soundtrack, να μοιάζει σαν ένα φυσιολογικό γεγονός για το συγκρότημα.

Το «Man of Aran» είναι μια ημι-πλασματική άποψη της σκληρής ζωής των νησιωτών στο Aran-μια συστάδα βράχων στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Ιρλανδίας, που οφείλεται σε διάφορες γεωγραφικές ιδιομορφίες, από μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα του Ατλαντικού. Οι κάτοικοι του νησιού ζουν στη θάλασσα, που από στιγμή σε στιγμή απειλεί να τους καταπιεί. Καλλιεργούν πατάτες στη βάση του σκληρού βράχου χρησιμοποιώντας φύκια ως υποκατάστατο του εδάφους και παλεύουν με γιγαντιαίους καρχαρίες προσκυνητές για να πάρουν το λάδι για τους λαμπτήρες τους, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους αλιεύοντας ψάρια για τα γεύματά τους- οι μικροσκοπικές βάρκες τους μοιάζουν με σπίρτα στον ωκεανό και τα πρόσωπά τους είναι ακατέργαστα όπως ο σκληρός γρανίτης των νησιών τους. Ακόμη και αν η ταινία είναι κάπως μυθιστορηματική, ανοίγει ένα παράθυρο σε μια χαμένη, σκληρή, αλλά αξιοπρεπή ζωή- σε μια πολεμική ύπαρξη στην άκρη του κόσμου, που από καιρό έχει χαθεί σε ένα σύγχρονο κόσμο, όπου οι άνθρωποι παίρνουν τα ψάρια από μια κονσέρβα, αντί να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στη θάλασσα.

  
Η ταινία στάλθηκε στους British Sea Power από έναν θαυμαστή και όταν τους ζητήθηκε να γράψουν ένα soundtrack για ένα έργο τέχνης, επέλεξαν την τέλεια ταινία για την ισχυρή μουσική τους, που μυρίζει από θαλασσινό αλάτι και άλμη. Η μπάντα, που συνδυάζει πάντα την ισχυρή, αρχέγονη δύναμη της φύσης, καθώς και μια σχεδόν ειδωλολατρική εικόνα στη μουσική  και στα σκηνικά τους, έχει δημιουργήσει το τέλειο soundtrack που κάνει τα συναισθήματά σας να μεγαλώνουν, όπως η δύναμη του Ατλαντικού που είναι ο ρευστός σπόνδυλος της ταινίας. Η αίσθηση της θεατρικότητάς τους- με τα κλαδιά των δέντρων και τα ταριχευμένα ζώα ως μέρος των συνήθων σκηνικών στις περιοδείες τους και μια μουσική που ξεχειλίζει με τη δύναμη της μητέρας φύσης, είναι τέλεια για αυτό το είδος άσκησης.

     Αυτό που έχουν συνθέσει για την ταινία είναι ένας ιδιοφυής αγώνας για τις δυνάμεις της φύσης και για το τράβηγμα και τη ροή του άγριου Ατλαντικού που χύνεται πέρα από το νησί. Η μουσική και τα οπτικά εφέ συνδυάζονται τέλεια για να σας επηρεάσουν με έναν ισχυρό συναισθηματικό τρόπο. Αφήνω το σινεμά με τα πόδια μου να τινάζονται όπως σε έναν  νησιώτη Aran που ξεχύνεται από μία από τις μικροσκοπικές βάρκες, νιώθοντας στεγνός από την συναρπαστική, συγκινητική μουσική που παρέχεται από μια από τις καλύτερες σημερινές βρετανικές μπάντες, στο ύψος των δυνάμεών τους και μια 70 χρονών ταινία που εξακολουθεί να επηρεάζει έντονα.

Διαβάστε στην Αγγλική μας Έκδοση το αυθεντικό κείμενο του John Robb.

Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου/10 ()
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
John Robb
24
British Sea Power
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια