Συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Απόψε η μεγάλη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Αλεξίου, Γλυκερία, Μαρινέλλα, Μητροπάνος, Νταλάρας και Τερζής τιμούν τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή 8 χρόνια μετά το θάνατό του.
Ήταν η φωνή του απλού λαού. Εξέφρασε με τη φωνή και τη στάση του ολόκληρες γενιές Ελλήνων, στα σκληρά μεταπολεμικά χρόνια της μετανάστευσης και της φτώχειας. Τα τραγούδια που επέλεγε να ερμηνεύσει ήταν μεγάλο στήριγμα για εκατομμύρια δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Ήταν η εξ Ανατολών φωνή του τραγουδιού μας. Το περίφημο "A" της ερμηνείας του γέμισε αμέτρητες ψυχές ακροατών και δίδαξε εκατοντάδες νεότερους τραγουδιστές. Μια φωνή σαν απέραντη θάλασσα, σαν τον βράχο που μπαίνει μέσα στο πέλαγος, σαν την ίδια την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Ίσως γι’αυτό αγαπήθηκε τόσο πολύ και από τόσους πολλούς. Είτε το θέλουμε είτε όχι, εξέφρασε αυτό που αδόκιμα λέμε "ο μέσος Έλληνας". Τον απογοητευμένο, απλό άνθρωπο της δουλιάς και της ανέχειας. Γι’αυτό και τα περισσότερα από τα τραγούδια του ήταν βαριά, θλιμμένα, αυτό που οι νεότεροι λένε "κλαψιάρικα". Ο λόγος βέβαια για τον μεγαλύτερο λαϊκό τραγουδιστή που έβγαλε ποτέ η χώρα μας, τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ο Καζαντζίδης όμως δεν ήταν μόνο αυτό, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν. Στις λίγες φορές που συνεργάστηκε με τους μεγάλους μας "έντεχνους" συνθέτες, απέδειξε το μεγαλείο της ερμηνείας του και άφησε πίσω του διαμάντια που θα κοσμούν για πάντα το ελληνικό τραγούδι. Τέτοιο ήταν το ανατριχιαστικό "Σαββατόβραδο" με τον Μίκη Θεοδωράκη, η εξαίρετη ερμηνεία του στον "Kυρ Αντώνη" του Μάνου Χατζιδάκι, οι δωρικές ερμηνείες του στην "Καταχνιά" του Χρήστου Λεοντή και φυσικά ο παραδόξως "θαμμένος" δίσκος "Στην Ανατολή" και πάλι με τον Μίκη Θεοδωράκη.
 
Ανεξάρτητα από το εάν αρέσει σε κάποιον η φωνή και το ρεπερτόριό του, αυτό που όλοι του αναγνωρίζουν είναι η σπάνια στάση που κράτησε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του. Περιφρόνησε ευθέως τον πλουτισμό που άνετα θα μπορούσε να κάνει, για να μείνει συνεπής προς τον απλό άνθρωπο τον οποίο προσπαθούσε να εκφράσει. Συγκρούστηκε με τα συμφέροντα της νύχτας και της δισκογραφίας. Όρθωσε το ανάστημα του ερμηνευτή μπροστά στα κυκλώματα, πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή του. Έφτασε στο σημείο να απέχει επί πολλά χρόνια από τις εμφανίσεις και τη δισκογραφία, στερώντας από τον εαυτό του και τον κόσμο μεγάλες ερμηνείες και αφήνοντας όλους εμάς με την απορία "τι θα τραγουδούσε ακόμα αν δεν απείχε"...

Τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη, που ποτέ δεν τίμησε όπως έπρεπε η Πολιτεία, τιμούν απόψε με μια συναυλία-αφιέρωμα 6 κορυφαίοι μας ερμηνευτές μετά από πρωτοβουλία της Μαρινέλλας. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση της Μαρινέλλας ανταποκρίθηκαν με χαρά η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Πασχάλης Τερζής. "Η φωνή ζει" τιτλοφορείται η συναυλία, στην οποία θα ακουστούν και θα προβληθούν ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς έχει ο Σταμάτης Φασουλής, ενώ το χαμηλό εισιτήριο (15 ευρώ) θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες κόσμου να παρακολουθήσει τη μεγάλη συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα προσφερθούν υπέρ του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία "Αρωγή". Να σημειωθεί ότι για τη συναυλία αυτή, αλλά και την αντίστοιχη που θα γίνει στο Καυταντζόγλειο της Θεσσαλονίκης στις 23 Σεπτέμβρη, έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού που οργανώνουν εκδρομές με κάθε δυνατό μέσο μεταφοράς!

info

"Η φωνή ζει" - Συναυλία-αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009
Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο), Αθήνα (Λεωφ. Βασ. Κων/νου, τηλ 210-8131487)
Τραγουδούν: Μαρινέλλα, Χ. Αλεξίου, Γλυκερία, Δ. Μητροπάνος, Γ. Νταλάρας, Π. Τερζής
Σκηνοθετική επιμέλεια: Σταμάτης Φασουλής
Ώρα Έναρξης: 21.30
Εισιτήριο: 15 ευρώ
Προπώληση: Metropolis

Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια