Gimme 10: Το Σκοτάδι

Η στήλη επιλέγει αυτή την εβδομάδα μια δεκάδα τραγουδιών που μιλούν για το σκοτάδι, κάνοντάς το κάποιες φορές να μοιάζει λιγότερο επικίνδυνο ή τρομαχτικό αλλά πάντα επιβλητικό και μυστηριώδες.
Διαβάστηκε φορες

Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο και η διάρκεια της μέρας μικραίνει συνεχώς, ρίχνουμε αυτή την εβδομάδα μια ματιά σε τραγούδια που μιλούν για το σκοτάδι, κάνοντάς το κάποιες φορές να μοιάζει λιγότερο επικίνδυνο ή τρομαχτικό αλλά πάντα επιβλητικό και μυστηριώδες.



1. The Dark Is Rising – Mercury Rev
(Jonathan Donahue-Sean "Grasshopper" Mackowiak-Jeff Mercel)
Το πέμπτο άλμπουμ των αμερικανών από το Buffalo, All Is Dream (2001), άνοιγε με αυτό το επιβλητικό κομμάτι. Συμφωνικά κρεσέντα εναλλάσσονται με χαμηλών τόνων πιανιστικά κουπλέ, δημιουργώντας ατμόσφαιρα που οφείλει πολλά τόσο στην ψυχεδέλεια όσο και στο κλασικό παρελθόν.

2. My Dark Life – Elvis Costello
(Elvis Costello)
Ακούγεται απίστευτο αλλά αυτό το σπουδαίο τραγούδι ηχογραφήθηκε μέσα σε 14 ώρες για να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ Songs In The Key X που σχετιζόταν με την τηλεοπτική σειρά The X-Files. Ο Costello παίζει όλα τα όργανα (κιθάρα, πλήκτρα, μπάσο) και τραγουδάει ενώ ο Brian Eno επιμελείται τον ήχο και την παραγωγή. Μοναδική σε σύλληψη σύνθεση που σε καταπίνει κυριολεκτικά. Αν δεν το έχετε ακούσει ακόμα, κάντε το τώρα!

3. Not Dark Yet – Bob Dylan
(Bob Dylan)
Το 1997 ο Dylan κατάφερε να ξαναβρεί, μετά από αρκετά χρόνια, τον μουσικό εαυτό του με τη βοήθεια του Daniel Lanois που ανέλαβε την παραγωγή του 30ού στούντιο άλμπουμ του, Time Out Of Mind. Το συγκεκριμένο τραγούδι βρίσκει τον γερο-Zimmerman να συνειδητοποιεί ότι μπαίνει στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, πράγμα που σε συνδυασμό με τον μαγικό ήχο του Lanois, φέρνει δάκρυα στα μάτια...

4. Even In The Darkest Hour – Jay-Jay Johanson
(Jay-Jay Johanson)
Το Tattoo (1998) είναι το δεύτερο άλμπουμ του Σουηδού Johanson και περιέχει αυτό το εξαίσιο κομμάτι, που έγινε ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας μέσω της τηλεοπτικής διαφήμισης γνωστής γκοφρέτας. Άχαρη χρήση για ένα μελαγχολικό τραγούδι που παντρεύει όμορφα την τρομπέτα και άλλα ακουστικά όργανα με ηλεκτρονικούς θορύβους και σαμπλς.

5. Beneath The Heart Of Darkness – Ed Harcourt
(Ed Harcourt)
Πρώτα τα κρουστά, μετά το μπάσο, στη συνέχεια το πιάνο και η τρομπέτα. Ένα ένα εμφανίζονται τα όργανα στο ηχητικό καλειδοσκόπιο αυτού του τραγουδιού από το Here Be Monsters (2001), αφήνοντας τελευταία τη ζεστή φωνή του Harcourt να ζωγραφίσει πάνω στις συγχορδίες. Το δεύτερο μισό επιφυλάσσει έναν ορυμαγδό από παραμορφώσεις και θορύβους, λίγο πριν έρθει η γαλήνη...

6. Darkness On The Edge Of Town – Bruce Springsteen
(Bruce Springsteen)
Μετά τη σαρωτική επιτυχία του Born To Run, ακολούθησε το σαφώς πιο σκοτεινό Darkness On The Edge Of Town (1978). Το ομώνυμο του δίσκου κομμάτι επιλέχτηκε για το κλείσιμο και είναι ένα mid-tempo δείγμα της τραγουδοποιίας του Αφεντικού, με ιδιαίτερα δυναμικά ρεφραίν. «…I’ll pay the cost/ For wanting things that can only be found/ In the darkness on the edge of town».

7. Beware Of Darkness – George Harrison
(George Harrison)
Η τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που γνώρισε ο Harrison με το τριπλό άλμπουμ All Things Must Pass του 1970, εξέπληξε πολλούς αλλά όχι και όσους είχαν πάρει χαμπάρι ότι είχε σπουδαίο ταλέντο (βλ. While My Guitar Gently Weeps, Something, Here Comes The Sun). Με τον Phil Spector στην παραγωγή και εκλεκτούς καλεσμένους (Eric Clapton, Ringo Starr, Billy Preston μεταξύ άλλων) σκαρώνει εδώ μία επιβλητική μπαλάντα.

8. My Dark Hour – The Steve Miller Band
(Steve Miller)
Ο Steve Miller ηχογραφούσε το άλμπουμ του Brave New World το 1969, όταν βρέθηκε ξαφνικά να φιλοξενεί στο στούντιο τον Paul McCartney, ο οποίος είχε μόλις τσακωθεί με τους υπόλοιπους Beatles για οικονομικά θέματα. Το My Dark Hour ηχογραφήθηκε εκείνο ακριβώς το βράδυ και ο Macca, που αναφέρεται ως Paul Ramon στα credits, συμμετέχει με φωνητικά, τύμπανα και μπάσο.

9. My Dark Star – Suede
(Brett Anderson-Bernard Butler)
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα b-side του single Stay Together από το 1994. Μία mid-tempo μπαλάντα με τα πάντα χαρακτηριστικά φωνητικά του Anderson, το κομμάτι μάλλον αδικείται από την τύχη που του επιφύλαξε η μπάντα. Ευτυχώς, μπορεί να το βρει κανείς στη συλλογή Sci-Fi Lullabies που είναι γεμάτη από ανάλογες περιπτώσεις τραγουδιών.

10. Home Before Dark – Neil Diamond
(Neil Diamond)
Με ένα απογυμνωμένο από ενορχηστρωτικά τερτίπια, χαμηλότονο τραγούδι επέλεξε ο Diamond να ρίξει την αυλαία του ομώνυμου άλμπουμ του, που τον έφερε στο #1 των charts και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Έτσι, ψιθυριστά, σας κλείνω κι εγώ ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα...

* Φωτογραφίες από http://www.whitecape.org/art/backgrounds/summoning-darkness/Summoning-Darkness_1024x768.jpg και www.wikipedia.org



Tags
Διαβάστε ακόμα