Supersuckers

Supersuckers: Pretty f*cked up από το 1988

Σε μερικές μέρες θα απολαύσουμε live την μπάντα-πεμπτουσία του rock n' roll. Δεν με πιστεύετε; Το είχε πει και ο Lemmy!

Διαβάστηκε φορες

Όταν ο ένας και μοναδικός Lemmy είχε πει ότι, «Αν δεν αγαπάς τους Supersuckers τότε δεν αγαπάς το rock n’ roll», μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περιττεύει. Το σχόλιο του αείμνηστου Lemmy με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Παρακολουθώ το συγκρότημα από το ξεκίνημα των ‘90s, οπότε έχω διαμορφώσει και προσωπική άποψη, η οποία έχει πια κατατάξει τους Supersuckers σε μια από τις αγαπημένες μου μπάντες.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1988 με έναν ήχο που πολύ εύστοχα έχει περιγραφεί ως μια μπασταρδεμένη εκδοχή των AC/DC και των ZZ Top με τεράστιες δόσεις καθαριστικών riffs, όπως και με δανειοδοτήσεις από πιο punk ήχους και θεματολογία που έχει να κάνει με το τρίπτυχο κάθε... επιτυχημένης rock n roll μπάντας: sex, drugs and rock ‘n roll, όπως επίσης και τον... Satan να κρυφοκοιτάζει.

Κατά άλλους, οι Supersuckers είναι οι Cheap Trick του underground. Η χαρισματική περσόνα του μπασίστα και τραγουδιστή, όπως επίσης και του μοναδικού original μέλους του σχήματος εν ενεργεία, ο περιβόητος Eddie Spaghetti (Edward Daly), συνεχίζει την κληρονομιά των Supersuckers με το τωρινό line up ως τρίο πλέον να συμπληρώνεται από τους Marty Chandler και Christopher von Streicher.

Τα πρώτα τους βήματα οι Supersuckers τα πραγματοποίησαν στο Τούσον της Αριζόνα ως Black Supersuckers και με τη σύνθεση να είναι: Eddie Spaghetti στο μπάσο, Dan "Thunder" Bolton και Ron "Rontrose" Heathman στις κιθάρες, Dan Siegel στα ντραμς και Eric Martin στα φωνητικά. Αργότερα μετακόμισαν στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον, μετά από μια πληροφορία ενός φίλου που τους είπε ότι εκεί υπάρχουν πάρα πολλά clubs όπου θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τις μουσικές τους.

Αφού πρώτα κυκλοφόρησαν μια σειρά από singles και διασκευές, υπέγραψαν τελικά στην περιβόητη Sub Pop και το πρώτο τους album γι’ αυτήν ήταν το “The Smoke Of Hell”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1992.

Για να καταλάβουμε πόσο “good time” και “don’t give a fuck” είναι το attitude που υπάρχει στο γκρουπ, να πούμε ότι στον τέταρτο τους δίσκο με τον τίτλο “Must' ve Been High” δεν δίστασαν να κάνουν στροφή στον ήχο τους με πιο alternative country συνθέσεις, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα album τους, στα οποία κυριαρχούσε ο πιο σπινταριστος hard rock ήχος που τους χαρακτήριζε. Σε αυτόν τον δίσκο, λοιπόν, ξεχωρίζει και η guest εμφάνιση του σπουδαίου Willie Nelson, με τον οποίο μάλιστα πραγματοποίησαν κοινή εμφάνιση στο Farm Aid τo 1995.

Όπως πολλές άλλες μπάντες έπραξαν και στην πορεία μετάνιωσαν πικρά, έτσι και οι Supersuckers κάποια στιγμή αποφάσισαν να φύγουν από την Sub Pop και να υπογράψουν στην πολυεθνική Interscope, η οποία για δικά της εμπορικά ζητήματα αποφάσισε να ξεφορτωθεί το γκρουπ. Έτσι, η έτοιμη νέα του δουλειά που ήταν έτοιμη να κυκλοφορήσει δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Τελικά, κάποια από αυτά τα τραγούδια εμφανίστηκαν στο δίσκο τους “The Evil Powers Of Rock ‘n Roll” το 1999.

Έναν χρόνο μετά θα συνεργαστούν με τον Eddie Vedder των Pearl Jam για το project “Free the West Memphis 3”. Απόλυτα απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά της Interscope, ίδρυσαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία με το όνομα Mid-Fi Recordings το 2002.

Αφού ακολούθησαν πολλές ανακατατάξεις στο lineup της μπάντας και αφού κυκλοφόρησαν αρκετά live άλμπουμ από το αρχείο τους για τη δική τους πλέον δισκογραφική, το 2008, μετά από αρκετά πλέον χρόνια, κυκλοφόρησαν μια ακόμη δουλειά, το “Get It Together”. Έπειτα, αποφάσισαν να μπουν στον πάγο για ένα μεγάλο διάστημα, μέσα στο οποίο ο Eddie Spaghetti κυκλοφόρησε δυο προσωπικούς δίσκους με τους τίτλους “The Sauce” το 2003 και τον “Sundowner” το 2011, με διαφορετική ηχητική κατεύθυνση.

Αποφάσισαν, επίσης, να παγώσουν τη δική τους εταιρεία, αφού υπέγραψαν με την Acetone Records και την Steamhammer Records όσον αφορά το distribution για την Ευρώπη. Και έτσι, το 2014 παρουσίασαν μια νέα κυκλοφορία με το όνομα “Get The Hell”. Σε αυτόν το δίσκο πλέον, μας παρουσιάζουν τα νέα μέλη, που είναι ο "Metal" Marty Chandler στην κιθάρα και ο Christopher "Chango" von Streicher στα τύμπανα.

Δυστυχώς, το 2015 ο Eddie διαγνώσθηκε με καρκίνο, τον οποίο τελικά ξεπέρασε αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Πλέον είχε επέλθει η οριστική αποχώρηση ενός ακόμη από τα ιδρυτικά μέλη των Supersuckers, του Dan Bolton, ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε και έτσι πλέον αποφάσισαν να πορευθούν ως τρίο και να πειραματιστούν ξανά με την country μουσική. Προϊόν αυτής της φάσης ήταν το άλμπουμ “Holdin’ The Bag” του 2015. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, ξαναγύρισαν στο γνώριμο τους ήχο με το “Suck It”.

Η τελευταία τους μέχρι στιγμής κυκλοφορία ήρθε στα χέρια μας το 2020, κυκλοφορία την οποία συνέλαβαν και ηχογράφησαν στο home studio ενός παλιού τους γνώριμου, του Willie Nelson, στο Όστιν του Τέξας. Την ίδια χρονιά, το γκρουπ θρήνησε το θάνατο ενός ακόμα ιδρυτικού μέλους, του Ron Heathman.

Και οι δυσκολίες συνεχίζονταν. “Play That Rock N’ Roll” ονομαζόταν αυτή η τελευταία κυκλοφορία, και αυτό σκόπευαν να κάνουν σε ένα εκτεταμένο tour σε ολόκληρο τον κόσμο, με πάνω από 80 πόλεις. Αλλά η πανδημία του κορονοϊού είχε άλλα πλάνα, αφού λίγες ώρες πριν εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε το πανελλαδικό lockdown, με όλες τις χώρες του tour να ακολουθούν η μία μετά την άλλη και την επιστροφή στην Αμερική να είναι μια οδύσσεια…

Ελπίζοντας ότι αυτή την φορά όλα θα πάνε καλά και ότι δεν θα πέσει κάποιος… κομήτης στη Γη (fingers crossed!), θα έχουμε τη χαρά να δούμε και στη χώρα μας το απόλυτο αυτό rock 'n roll circus. Ας ετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα από τα καλύτερα rock 'n roll acts που υπάρχουν στον πλανήτη αυτήν την στιγμή —και να τικάρουμε στο bucket list ένα από τα μεγάλα μας συναυλιακα απωθημένα όσοι μείναμε με το εισιτήριο του 2020 στο χέρι.

Ας είστε βέβαιοι ότι αυτό που είχε πει ο Lemmy για τους μοναδικούς Supersuckers θα επιβεβαιωθεί μπροστά στα μάτια σας με... εκκωφαντικό τρόπο και το τέλος της βραδιάς να μας βρει ολους… pretty fucked up!


Οι Supersuckers θα εμφανιστούν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη (Mylos Club, με opening act τους Green Goblins), την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Αθήνα (Κύτταρο, με opening act τους Nothing Thrives) και το Σάββατο 23 Μαρτίου στο Βόλο (Café Santan). Μαζί τους οι Liptards. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.