Remain In Light (1)

Είδαμε τους Remain In Light και τους Minor Mine στο Eightball

Δύο σαλονικιώτικα συγκροτήματα σε φρέσκα δημιουργικά μονοπάτια.

Διαβάστηκε φορες

Ένα πολύ ενδιαφέρον double bill live είχαμε τη χαρά να δούμε πριν περίπου μια βδομάδα στον επάνω όροφο του Eightball Club, παρουσία και αρκετού κόσμου: την επανεμφάνιση μετά από τέσσερα χρόνια στα συναυλιακά δρώμενα για τους Remain In Light μαζί με το καταξιωμένο εδώ και χρόνια συγκρότημα των Minor Mine. Aς πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Οι Remain In Light είναι ένα τετραμελές σχήμα που εδώ και πολλά χρόνια υπηρετεί με συνέπεια την goth rock μουσική σκηνή με πολλές και αξιόλογες κυκλοφορίες στο ενεργητικό του. Τα τελευταία χρόνια, το συγκρότημα πραγματικά πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να φθάσει στην τελική σημερινή του σύνθεση, με μόνο σταθερό μέλος από το ξεκίνημά τους το Γιώργο Παντελέων στις κιθάρες. Την υπόλοιπη μπάντα τώρα πια απαρτίζουν η Νάσια Κεφαλά στα φωνητικά, ο Αρης Spaho στο μπάσο (γνωστός και από τη συμμετοχή του στο σχήμα Βάκχοι) και ο Γιάννης Τόμης στα ντραμς (γνωστός και από τη συμμετοχή του στους Μόρα).


Οι Remain In Light παρουσίασαν ένα σετ βασιζόμενο κατά κύριο λόγο σε γνωστά τραγούδια από την παλαιότερη δισκογραφία, τους και είχαν βέβαια να ξεπεράσουν και το σχετικό β, απόλυτα λογικό και αναμενόμενο, μιας και να μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για το πρώτο live τους με την ολοκαίνουρια σύνθεση.

Η φωνή της Νάσιας ξεχώρισε και έδειξε, ότι με το πέρασμα του χρόνου και την απόκτηση περισσότερης συναυλιακής εμπειρίας, θα μπορεί να υπηρετήσει με πολύ όμορφο τρόπο το μουσικό όραμα του συγκροτήματος.

Τα αλλά δυο νέα μέλη, ο Άρης στο μπάσο και ο Γιάννης στα τύμπανα, έφεραν μια νέα πνοή στο rhythm section και έδειξαν ότι μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην καινούρια ηχητική σελίδα του συγκροτήματος.

Πέρα, βέβαια, από τα παλαιοτέρα τραγούδια τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρων υπήρξε στην παρουσίαση δυο νέων συνθέσεων, δημιούργημα πλέον της τριβής που είχε η τωρινή σύνθεση της μπάντας στο στούντιο. Τα νέα αυτά τραγούδια με τους τίτλους "Reversed Polarity" και "Faith Healer" έδειξαν και μια νέα ηχητική στροφή σε λίγο περισσότερο σκληρό ήχο και σε σημεία μού θύμισαν τις πιο μελωδικές στιγμές των Paradise Lost. Με άλλα λόγια, ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Ο ήχος των Remain In Light είναι τέτοιος, που μπορεί ακόμα να χωρέσει και άλλα στοιχεία και να εμπλουτίσει τη μουσική τους παλέτα, όπως για παράδειγμα πλήκτρα η πνευστά τύπου σαξόφωνου, κάτι που από όσο γνωρίζω, θα ενδιέφερε τα παιδιά.

Ενθαρρυντική, λοιπόν, η νέα σελίδα στην επανεμφάνιση ενός συγκροτήματος που αποφάσισε να υπηρετήσει έναν συγκεκριμένο ήχο με αφοσίωση όσο λίγοι στη χώρα μας. Πλέον η νέα τους ανανεωμένη σύνθεση δείχνει να έχει όλα τα εχέγγυα για ένα πολύ καλύτερο μέλλον, αρκεί βέβαια να υπάρξει σκληρή δουλειά από μέρους τους, να εξελίξουν ακόμα περισσότερο των ήχο τους και να είναι ανοιχτοί και σε άλλους ηχητικούς προσανατολισμούς.

Θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρων την επόμενη ζωντανή εμφάνισή τους.

Την πολύ όμορφη βραδιά στο Eightball έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο οι Minor Mine, ένα πια καταξιωμένο συγκρότημα, όχι μόνο για την τοπική σκηνή αλλά γενικότερα. Με έναν ήχο που μπορεί να σου φέρει στο μυαλό πολλούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, από Bad Seeds και City και από The Crime Solution μέχρι Band Of Holy Joy και Gallon Drunk. Kατά τη διάρκεια του show τους, πολλές φορές σκέφτηκα ότι κάποια από τα προαναφερόμενα συγκροτήματα σίγουρα θα ήθελαν να έχουν γράψει αυτά μερικές από τις συνθέσεις των Minor Mine.


Με τον Κυριάκο Παλασίδη στα φωνητικά και στις ακουστικές κιθάρες να συγκεντρώνει τα βλέμματα, μιας και πλέον μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο performer που κινείται με άνεση και αυτοπεποίθηση πάνω στην σκηνή, και με έναν τόσο ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών, οι Minor Mine επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα setlist βασιζόμενο κατά κύριο λόγο στο τελευταίο μέχρι στιγμής μουσικό τους πόνημα, τον εξαιρετικό πραγματικά δίσκο τους με τον τίτλο "Small Talk With Ghosts Before Sleep". 

Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και στις ακυκλοφόρητες ακόμα δημιουργίες του συγκροτήματος, που δείχνουν να έχουν έναν νέο ηχητικό αέρα και ίσως να φέρουν νέες ηχητικές κατευθύνσεις, κάτι βέβαια που θα έχουμε να περιμένουμε με την κυκλοφορία της ολοκαίνουριας δουλειάς τους όταν έρθει η ώρα.

Αισθητή βέβαια η απουσία του Nick Brave στα πλήκτρα, που σίγουρα προσδίδει μια σημαντική ιδιαιτερότητα στον ήχο τους. Αλλά με κέρδισε η απόφασή τους να δώσουν περισσότερο χώρο στο σαξόφωνο του Γιώτη, ένα μουσικό όργανο που ταιριάζει απόλυτα με το μουσικό ύφος του συγκροτήματος. Εξάλλου, και των Minor Mine ο ήχος μπορεί να «φιλοξενήσει» ακόμα περισσότερα όργανα, κυρίως πνευστά, μιας και θέλω να πιστεύω ότι ο ήχος των πλήκτρων θα επανέλθει σύντομα ούτως ή άλλως.


Μερικά από τα νέα τους τραγούδια που ακούσαμε στο Eightball έχουν τους τίτλους "Trying", "Everything Seems To Be Doing Good" και "Neither Fish, Nor Fowl (On The Road)".

Η εμφάνισή τους έκλεισε με μια ιδιαίτερη εκτέλεση ενός από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια των Minor Mine, το εξαίρετο "Sisyphus, The Poor Star", και έτσι ολοκληρώθηκε μια πολύ όμορφη μουσική βραδιά με δυο από τα καλύτερα συγκροτήματα της πόλης. Το ένα ξεκινάει μια νέα πορεία, που θα την παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και βέβαια στο άλλο θα έχουμε να αναμένουμε με αγωνία τη νέα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά τους.

Διαβάστε ακόμα