471190720 904087638377286 8147590149901443042 n

Coyote's Arrow: «Η μουσική μπορεί να δείξει διεξόδους, μα πρέπει να θέλεις να τις δεις»

Punk νεύρο με desert rock πινελιές και την παρακαταθήκη δύο ιστορικών συγκροτημάτων. Οι Coyote's Arrow παρουσιάζονται και εξομολογούνται. 

Διαβάστηκε φορες

Θα ήταν δύσκολο να μιλήσει κανείς για τους Αθηναίους Coyote's Arrow χωρίς να αναφερθεί στις τόσο ξακουστές στον κόσμο του ελληνικού underground μπάντες των Deus Ex Machina και των Nonmandol. Όμως, είναι κι άδικο να στραφεί κάποιος στη δουλειά αυτής της μπάντας μόνο υπό το πρίσμα των προηγούμενων projects στα οποία συμμετείχαν μέλη της. 

Οι Coyote's Arrow (ή αλλιώς οι Δημήτρης Μάνθος - κιθάρα, Stavros Ex - φωνητικά, Εύα Κολόμβου - ντραμς, Μαρία Κεϊσόγλου - μπάσο, Σπύρος Λαδάς - κιθάρα και Ευτυχία Μάνθου - φωνητικά, κρουστά, πλήκτρα) είναι ένα συγκρότημα αυτόφωτο και με στιβαρό ήχο, που μετεξελίσσει τις επιρροές του χωρίς να μένει στάσιμο.

Τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησαν το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ τους, "Medicine", και με αφορμή αυτό ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη και το Rover Bar για ένα άχαστο live μαζί με τους The Reverend Beasts. Λίγες μέρες πριν, τους αναζητήσαμε για μία κουβέντα:


MixGrill: Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε αρχικά για το χρόνο που διαθέτετε στη συνέντευξή μας. Εχω την αίσθηση ότι περισσότερο απευθύνομαι σε μια οικογενειακή παρέα καλων φίλων παρα σε ένα ακόμη συγκρότημα με τη στενή έννοια του όρου. Ποσο θετική η αρνητική μπορεί να είναι μια τέτοια συνθήκη στην καθημερινότητά ως συγκρότημα και στα διάφορα θέματα που προκύπτουν και πρέπει να επιλυθούν;

Coyote's Arrow: Και εμείς σας ευχαριστούμε για το δικό σας χρόνο και για το ότι θέλετε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Η αλήθεια είναι πως η μπάντα είναι οικογενειακή υπόθεση. Μιλάμε πάντα για τη δική μας μπάντα. Αυτό έχει μία θετική επίδραση στη διαχείριση των διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν. Από τη σύνθεση της μουσικής μας, μέχρι τον τρόπο που θα δουλέψουμε, το πού και πότε θα γράψουμε έναν δίσκο, ως το εξώφυλλο και τις συναυλίες, όλοι εκφράζουμε την άποψή μας και φτάνουμε πολλές φορές στα άκρα, αλλά πάντα βρίσκουμε τη λύση χωρίς να παρεξηγηθούμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, να παίζεις δηλαδή με κάποιον χωρίς να λες «Τι μαλάκας είναι αυτός» ή «Τι μαλακίες λέει». Στην περίπτωση που είμαστε διχασμένοι για το ποιον δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε, σε οποιοδήποτε θέμα προκύπτει, τελικά χρησιμοποιούμε δημοκρατικές διαδικασίες.

M.G.: Μετα από την πρώτη σας δουλειά, με τίτλο “Desert”, φτάνουμε πλέον στη νεα σας κυκλοφορία, την οποία ονομάσατε “Medicine”. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι διαφορές μεταξύ των δυο κυκλοφοριών;

C.A.: Υπάρχει και άλλη μια κυκλοφορία ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο μας άλμπουμ, το ''AHO''. Βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα άλμπουμ και το τελευταίο, το ''Μedicine'', είναι ότι έχουμε την προσθήκη καινούργιου κιθαρίστα, και αυτό από μόνο του κάνει τη διαφορά. Οποιαδήποτε άλλη μουσική διάφορα στον ήχο, στους στίχους ή στον τρόπο που παίζουμε οφείλεται στα συναισθήματα που βιώνουμε την εποχή που γράφουμε τα κομμάτια.

M.G.: Μιας και θα συμφωνήσετε μάλλον ότι ζούμε σε ιδιαίτερα δυστοπικoύς καιρούς, πόσο πιστεύετε ότι η μουσική ειδικότερα και οι τέχνες γενικότερα μπορούν να δείξουν διεξόδους και να κάνουν λίγο πιο υποφερτή την καθημερινότητα; Πιστεύετε ότι με το συγκρότημα και με τους στίχους σας μπορείτε να κάνετε κάποιον να προβληματιστεί για το τι συμβαίνει στην κοινωνία σήμερα;

C.A.: Νομίζω ότι πάντα η ζωή ήταν δύσκολη και τώρα είναι η σειρά της δικής μας γενιάς, που πέρασε παιδικά χρόνια χωρίς πολέμους, να αντικρίσει τη σκληρή πραγματικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις η μουσική μπορεί να δείξει διεξόδους, μα πρέπει να θέλεις να τις δεις. Και έχει να κάνει και με το τι λες παίζοντας τη μουσική σου, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η μουσική δεν μιλάει για διέξοδο αλλά για αδιέξοδο, και τότε είναι πολύ πιθανό κάποιος να προβληματιστεί. Κατά παράδοξο τρόπο όμως, και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να κάνει, όπως λες, πιο υποφερτή την καθημερινότητα, ακόμα και όταν δεν σου δίνει κάποια διέξοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές οι άνθρωποι στη χαρά και στη λύπη τους ταυτίζονται με τον καλλιτέχνη μουσικό και νιώθουν το ίδιο συναίσθημα στην ψυχή τους.

Άλλωστε, ο σκοπός και ο ρόλος της τέχνης είναι να αναδεύει συναισθήματα, να ιντριγκάρει το πνεύμα, να περιθωριοποιεί, να προκαλεί συνειδήσεις ή να μιλάει στην ψυχή των ανθρώπων. Η μπάντα μας καταπιάνεται άλλοτε με κοινωνικά θέματα, άλλοτε με προσωπικά βιώματα και οι στίχοι μας μιλούν για τον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους, για την αγάπη, την οικογένεια, την ανάγκη για εσωτερική αναζήτηση και για τα «εγώ» που αποτελούν το κύριο εμπόδιο προς την αφύπνιση. Αν κάποιος προβληματιστεί ή ταυτιστεί με τους στίχους μας, τότε σίγουρα δεν είναι απέναντί μας.

M.G.: Και το όνομά σας και οσα πραγματεύεστε στις δύο κυκλοφορίες σας δείχνουν γενικά έναν ελευθεριακο τρόπο σκέψης και πρακτικής. Ποσο ανοικτοί πιστεύετε ότι είστε στην διαμόρφωση του ήχου σας; Το σκέφτεστε να πειραματιστείτε περισσότερο και να προσθέσετε νεα στοιχεία σε κάποια από τις μελλοντικές σας κυκλοφορίες; Εχω την εντύπωση ότι τόσο ως μουσικοί οσο και ως άνθρωποι δεν θα θέλατε να είστε περιχαρακωμένοι σε έναν συγκεκριμένο και μόνο ηχο.

C.A.: Οι τρεις κυκλοφορίες μας δείχνουν σίγουρα έναν ελευθεριακό τρόπο σκέψης και πρακτικής και για αυτόν το λόγο είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε μάς αρέσει μουσικά. Όμως, ο πειραματισμός και η πρόσθεση νέων στοιχείων απαιτεί χρόνο και εμείς δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, οπότε όταν αλλάζει ο ήχος μας, είναι συνήθως θέμα κάποιων γεγονότων και συναισθημάτων. Πάντως, σίγουρα οι μουσικές μας ανησυχίες είναι πολλές και μας νοιάζει να μη μένουμε κολλημένοι σε κάτι μόνιμα. Οτιδήποτε βρούμε που να ταιριάζει με τη μουσική που κάνουμε το χρησιμοποιούμε. Εάν ένα τραγούδι είναι αποτέλεσμα πραγματικής έμπνευσης, μπορεί να παιχτεί από μία κιθάρα, ή από μια ορχήστρα 50 ατόμων και να είναι εξίσου υπέροχο και στις δύο περιπτώσεις.

M.G.: Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε και μια εκτενή αναφορά στην ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλλουν τα Αντισώματα, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους όπου υπάρχει ανάγκη. Φαίνεται πως αποτελούν έναν πραγματικο πυρήνα αντίστασης μέσα σε μια χαοτική μητρόπολη όπως η Αθήνα.

Τα Αντισώματα δημιουργήθηκαν πριν μερικά χρόνια έχοντας ως σκοπό, αλλά και λόγω της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης, να βοηθηθούν άνθρωποι, συλλογικότητες και καταστάσεις όσο πιο άμεσα γίνεται, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα Αντισώματα είναι όντως κατά κάποιον τρόπο ένας πυρήνας αντίστασης, πιο πολύ από όλα όμως, είναι πυρήνας στήριξης, αλληλεγγύης και ένας τρόπος βοήθειας να ακουστεί η φωνή ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν πουθενά αλλού την πρόσβαση να ακουστούν. 

Ο ρόλος μας στα Αντισώματα είναι να στηρίζουμε στις συναυλίες που διοργανώνουν, οι οποίες γίνονται κάθε φορά για συγκεκριμένους σκοπούς. Σκοποί όπως το αντιπολεμικό, το προσφυγικό και μεταναστευτικό, το αντιφασιστικό, συναυλίες αλληλεγγύης για ανθρώπους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή ακόμη και συναυλίες για τα ιατρικά έξοδα συνανθρώπων μας που δεν έχουν καμία απολύτως βοήθεια από το νωθρό σύστημα υγείας αυτής της χώρας. 

Μαζί με εμάς, φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες μπάντες διαφόρων μουσικών ειδών που συνεισφέρουν. Αλλά η μουσική και οι συναυλίες είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πυρήνα αντίστασης στον οποίο αναφέρεσαι στην ερώτησή σου. Δηλαδή μπορεί κάποιος να βλέπει ότι η πραγματική συνεισφορά γίνεται από τις μπάντες και τους μουσικούς που θα στηρίξουν μια συναυλία αλληλεγγύης, όμως την πραγματικά δύσκολη δουλειά την κάνουν αυτοί που οργανώνουν όλα αυτά και παίρνουν όλη την ευθύνη και πολλές φορές παίζουν τα κεφάλι τους έχοντας προβλήματα με το σύστημα δικαιοσύνης.

M.G.: Στα live σας δίνετε ιδιαίτερη έμφαση και στην οπτική παρουσίαση των μελών της μπάντας. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο βοηθάει ακόμη περισσότερο σε μια πιο ιδιαίτερη δημιουργία ατμόσφαιρας στη συναυλία;

C.A.: Για την οπτική παρουσίαση που λες, πιθανώς αναφέρεσαι στο ότι σε κάποια live βάφουμε τα πρόσωπά μας... Δεν ξέρουμε αν αυτό έχει επίδραση στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας ή αν είναι κάτι το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στο κοινό μας. Είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα που θα προκαλέσει και είναι και κάτι που δεν το κάνουμε πάντα. Όταν βαφόμαστε, σίγουρα έχει θετική επίδραση σε εμάς.

M.G.: Μιας και υπάρχει προϊστορία σε μέλη του συγκροτήματος με συμμετοχή σε σπουδαίες μπάντες (Deus Ex Machina, Nonmandol), ποσο όλο αυτό έχει επηρεάσει την μορφή που πηραν οι Coyote’s Arrow; Μήπως θεωρείτε ότι το κάθε project είναι τελείως διαφορετικό και αυτόνομο;

Σίγουρα επηρεάζει. Πάντα μουσικά, όχι σε κάτι άλλο. Ακούγοντας Coyotes κάπου στο βάθος έχει και λίγο Deus Ex Machina. Εγώ θα έλεγα ότι σε έναν μεγάλο βαθμό είναι διαφορετικό και σε πολλές περιπτώσεις όχι εντελώς. Οι άνθρωποι και η μουσική έχουν μία συνέχεια και μια εξέλιξη και κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ.

M.G.: Η τελευταία σας δουλειά κυκλοφόρησε μέσω της ouga booga and the mighty oug recordings. Λόγω του ότι έχετε μεγάλη εμπειρία από τέτοια θέματα, ποια τα θετικα και ποια τα αρνητικά του να συνεργαστείς με μια δισκογραφική για να κυκλοφορήσεις την δουλειά σου;

C.A.: Ο τελευταίος μας δίσκος κυκλοφόρησε όντως μέσω της ouga booga and the mighty oug recordings και η εμπειρία μας μετά από τόσα χρόνια μάς οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όλες οι συνεργασίες μας με τις δισκογραφικές εταιρείες που κυκλοφόρησαν τις δουλειές μας ήταν περισσότερο φιλικές παρά αυστηρά επαγγελματικές. Είχαμε το προνόμιο να μπορούμε να διαχειριστούμε όπως θέλουμε τη μουσική μας, χωρίς να δεσμευόμαστε ούτε εμείς, ούτε οι δισκογραφικές.

M.G.: Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κατάλληλες συνθήκες ώστε μια live σας εμφάνιση να αφήσει ικανοποιημένους και εσάς και το κοινο;

C.A..: Οι κατάλληλες συνθήκες ώστε μία live μας εμφάνιση να αφήσει ικανοποιημένους εμάς και το κοινό είναι σκοτάδι, 25 βαθμοί κελσίου, υγρασία 40% και άνεμος έως δύο μποφόρ!

Πέρα απ’ την πλάκα, σημαντικό σε ένα live, πιο πολύ από όλα, είναι να υπάρχει ένας καλός ήχος, κάτι που απαιτεί ένα αξιοπρεπές ηχοσύστημα και κάποιον ηχολήπτη που να ξέρει τη δουλειά του. Να υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για soundcheck, ώστε η μπάντα χωρίς άγχος να φτιάξει τον ήχο της και να δει τι ακούει... Αν ένα live αφήσει ικανοποιημένη την μπάντα, είναι σίγουρο σχεδόν 100% πως θα αφήσει ικανοποιημένο και τον κόσμο που παρακολούθησε τη συναυλία.

M.G.: Αν και η τελευταία σας κυκλοφορία είναι πολύ πρόσφατη, υπάρχουν στα σκαρια κάποια ανακοινώσιμα νεα που να αφορούν μελλοντικές κινήσεις σας;

C.A.: Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να κλείνουμε συναυλίες για να προωθήσουμε τον καινούργιο μας δίσκο. Ήδη, βέβαια, γράφουμε καινούργια κομμάτια. Ένα από αυτά παίζουμε και στα live που κάνουμε. Ίσως να μπούμε το καλοκαίρι να γράψουμε κάποια κομμάτια στο στούντιο. Αυτό, φυσικά, θα εξαρτηθεί από τους χρόνους που έχουμε.

M.G.: .Στα τέλη του Γενάρη με μεγάλη μας χαρά θα σας δούμε ζωντανά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους The Reverend Beast, στο Rover Bar. Τι έχουμε να περιμένουμε από τους Coyote’s Arrow σε αυτήν την εμφάνισή σας;

C.A.: Είναι μεγάλη η χαρά μας που θα βρεθούμε στην πόλη σας και θα παιζουμε στο Rover μαζι με τους The Reverend Beast! Ας περιμένετε ένα live set αμείωτης έντασης, όρεξης και πάθους, που θα περιλαμβάνει όλα τα κομμάτια της πρόσφατης κυκλοφορίας μας, ''Medicine'', αλλά και τραγούδια των προηγούμενων κυκλοφοριών μας.

M.G.: Σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορα για το χρόνο σας. Θα θέλαμε η τελευταία κουβέντα να ανήκει σε εσάς.

C.A.: Την ώρα που γράφεται αυτή η συνέντευξη, έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος, μουσικός, φίλος και αδελφός μας, ο Δημήτρης Δημητράκας. Η απώλεια είναι τεράστια τόσο για τους οικείους του, όσο και για τη μουσική αυτής της χώρας. Ο Δημήτρης ήταν ένας από τους στυλοβάτες στο χώρο της ανεξάρτητης εγχώριας rock σκηνής και η προσφορά του ήταν τεράστια. Ήταν πάντα παρόν και στεκόταν πάντα όρθιος, παρόλα τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Αλληλέγγυος, ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένας μουσικός με ψυχή και μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για όλους εμάς. Καλό του ταξίδι...


Οι Coyote's Arrow θα εμφανιστούν μαζί με τους The Reverend Beasts στο Rover Bar (Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα). Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.