Ποιοι Έλληνες & Κύπριοι έχουν φτάσει στην κορυφή του UK Chart ή κοντά σε αυτή;

Την εβδομάδα που διανύουμε, η Marina & the Diamonds είναι στo No 1 των albums του UK Chart.
Διαβάστηκε φορες
Την εβδομάδα που διανύουμε, η Μαρίνα Διαμάντη ή αλλιώς Marina & the Diamonds είναι στην κορυφή του UK Chart με το δεύτερο δίσκο της. To "Electra Heart" έβγαλε από το Νο 1, τον Jack White ("Blunderbuss") και κέρδισε το "Born to die" της Lana Del Ray. Πολύ μεγάλη υπόθεση σίγουρα για την Ελληνο-Ουαλή μουσικό.

Σίγουρα, η εποχή που διανύουμε στο δισκογραφικό τομέα δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Τώρα πολύ λιγότερος κόσμος αγοράζει δίσκους. Όμως, στην Αγγλία και τις Η.Π.Α. οι μουσικόφιλοι συνεχίζουν και αγοράζουν albums σε φυσική ή ψηφιακή μορφή. Είναι βέβαια λιγότεροι από πριν... Παρ' όλα αυτά, ξέρετε πόσο προσεχτικοί και ενίοτε προκατειλημμένοι με τα "δικά τους προϊόντα", είναι οι Άγγλοι μουσικόφιλοι.Η επιτυχία της Μαρίνας Διαμάντη είναι πολύ μεγάλη σίγουρα! Ποιοι άλλοι όμως Έλληνες ή Κύπριοι (το ίδιο πράγμα είναι για εμένα προσωπικά), οι οποίοι κάνουν solo καριέρα ή ανήκουν σε κάποιο συγκρότημα, έφτασαν στην κορυφή του Chart της Μεγάλης Βρετανίας ή κοντά σε αυτήν;

Στην κορυφή των albums του UK Chart

Την επιτυχία της Marina and the Diamonds έχουν καταφέρει μόλις 2 Έλληνες: Ο Alex Kapranos των Franz Ferdinand και ο George Michael (solo και με τους Wham).

O George Michael ή αλλιώς Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου με Αγγλικές και Κυπριακές ρίζες έχει πολλά Νο 1 στο UK Chart. Πιο συγκεκριμένα, οι Wham έφτασαν στην κορυφή και με τα δύο πρώτα albums τους, το "Fantastic", το 1983 και το "Make it big", το '84. Στη solo καριέρα του, ο George Michael έφτασε στο Νο 1 της Μ. Βρετανίας με όλους τους δίσκους του, εκτός από έναν (Faith - 1987, Listen without Prejudice Vol. 1 - 1990, Older - 1996, Patience - 2004). Παράλληλα, 4 τραγούδια των Wham και πέντε του George Michael "πάτησαν" την κορυφή της Αγγλίας.

Οι Franz Ferdinand του Alex Kapranos ανέβηκαν στο Νο 1 του UK Chart με το δεύτερο δίσκο τους ("You could have it so much better" - 2006). Ουσιαστικά, σε αυτό το album πιστώθηκε η μεγάλη αναγνώριση του ομώνυμου ντεμπούτο τους (Franz Ferdinand #3 UK Chart). Βέβαια και ο τρίτος δίσκος του συγκροτήματος "Tonight: Franz Ferdinand" τα πήγε μια χαρά, μιας και έφτασε λίγο πριν την κορυφή (Νο 2) της Αγγλίας.

Στο Νο 1 των singles

Πέρα από αυτούς τους δύο, ο Ντέμης Ρούσσος "έπιασε" την κορυφή των singles του UK Chart με το "Forever and Ever".

Ακόμη, αυτή την εβδομάδα την πρώτη θέση του UK Singles Chart έχει η Tylisa με το κομμάτι της "Young", το οποίο βρίσκεται στον επερχόμενο, ομώνυμο δίσκο της. Η Τούλα Παυλινέα-Κοντόσταυλου έχει Αγγλικές και Κυπριακές ρίζες και η μουσική της είναι ένα συνοθύλευμα pop, RnB & hip-hop.

Κοντά στην κορυφή των albums ή singles του UK Chart

O Cat Stevens ή αλλιώς Σταύρος Γεωργίου (έχει Κυπριακές και Σουηδικές ρίζες) ή τώρα Yusuf Islam (έχει ασπαστεί το μουσουλμανισμό) κυκλοφόρησε πολλά καλά albums από το 1967, μέχρι και το '78. Μάλιστα δύο φορές έφτασε στη δεύτερη θέση του UK Chart με τους δίσκους "Teaser and the Firecat" - 1971, "Catch Bull at four" - 1972). Στις Η.Π.Α. βέβαια έφτασε στην πρώτη θέση με το "Catch Bull at four".

Το 1985 η Νανά Μούσχουρη ανέβηκε στη δεύτερη θέση του UK Singles Chart με το τραγούδι της "Only Love", το οποίο ήταν το θέμα της σειράς του BBC, "Mistral's daughter". Αρκετά χρόνια πιο πριν, το 1968 η Μούσχουρη έμεινε σχεδόν 2 χρόνια στο UK Albums Chart με το "Over and Over", χωρίς να φτάσει στην κορυφή.

To 1972, η Βίκυ Λέανδρος (Βίκυ Παπαθανασίου) εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στην Eurovision και κέρδισε το διαγωνισμό με το τραγούδι "Apres Toi". Το κομμάτι μεταφράστηκε στα Αγγλικά ("Come What May") και έφτασε στο Νο 2 του UK Chart.

O Γιάννης Φιλιππάκης και οι Foals έφτασαν στην τρίτη θέση του UK Chart με το ντεμπούτο τους "Antidotes", το 2008. Το συγκρότημα έχει δρόμο μπροστά του βέβαια και πιστεύω ότι θα πιάσει την κορυφή.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφτασε στο Νο 1 του Billboard Chart των albums (Η.Π.Α.) για 4 εβδομάδες, με το soundtrack για την ταινία "Chariots of fire". Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας έφτασε στην κορυφή των singles στις Η.Π.Α. και στο Νο 12 στη Μ. Βρετανία.

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα